Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Letopar

29. 03. 2009
2
8
522
Autor
lynx lynx

léto dosedlo

tráva se zachvívá

myšlenky stojí


8 názorů

lynx lynx
01. 04. 2009
Dát tip
Máš pravdu. V tom případě díky za kritiku. Mimochodem, dal jsi mi tím podnět k přemýšlení, to je pro mne důležité. Přemýšlela jsem, co se by se dalo, třeba pro příště (na nějaké cykly se zamozřejmě nechystám:) napravit. Pro mne je většina osob zde docela velkou záhadou, a jsem tady všehovšudy pět dní i s cestou. Z jedné řádky nepoznáš pisatele ... Měj se Lynx

Zvrhlík
01. 04. 2009
Dát tip
lynx lynx: U některých výtvorů je vážnější kritika naprostou ztrátou času. Týká se to i konkrétního díla Johna Lenina, na které narážíš (, který dotyčný pro jistotu smazal). To, že něco nekritizuju, ještě neznamená, že to není strašné. Občas to bývá tak strašné, že každá vážná kritika je naprosto zbytečná, když je zřejmé, že dotyčný o haiku netuší zhola nic. Kde nic není, ani Zvrhlík nic nenapíše. :)

lynx lynx
31. 03. 2009
Dát tip
oprava: délky desíti slabik

lynx lynx
31. 03. 2009
Dát tip
Četl jsem tady od někoho, nějaké pochvalné ktitiky na Haiku uživatele Lenina (?), bylo to čtyřverší, s pravidelným rýmem, tuším obkročmý, délku verše si nepamatuji, ale bylo to okolo desíti stop, důležité bylo, že měly tendenci k významovým přesahům jedné do druhé. Báseň byla zakončena explicitní pointou. Kritika formu nebo obsahu se neobjevila ani jedna. Já osobně se domnívám, že to haiku není. Minimálně ne tak jak ji zamýšlel Bašó. Zachycení prchavého dojmu, diskrétního časového úseku, o němž v podstatě ani mluvit nelze, nebo pouze s vekou "banální" prostotou. Báseň je skutečně dost strohá; použila jsem holé věty protože jsem se snažila naplnit formální požadavky haiku. Tady hraje velký rozdíl průměrná délka japonského a českého slova. Nicméně uznávám, že se naše názory na formu, obsah a filozofii haiku mohou lišit.

Zvrhlík
31. 03. 2009
Dát tip
Paulart má recht. Tři separátní věty oznamovací a holé horkotěžko vytvoří haiku...

lynx lynx
30. 03. 2009
Dát tip
jak na koho a jak komu :-)

Paulart
30. 03. 2009
Dát tip
Léto nesedá, myšlenky nestojí...

moorgaan
29. 03. 2009
Dát tip
horky vzduch se teteli nad vodni hladinou.-)) /**

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru