Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Propouštění

29. 03. 2009
2
3
376
Autor
lynx lynx

technika prolínání času, světů a osob

Dneska jsem potkala na ulici uprostřed města mladou cikánku se sekerou v ruce. Měla dlouhé topůrko, skoro ji táhla po čerstvém sněhu. V práci se tomu nikdo nedivil. Když jsem se pak vracela z prodejny do šaten na přestávku, našli u mne kapra Ani jsem nevěděla, že ho vynáším, ale nebyl čas na složité úvahy, musela jsem se obhájit. Namítala jsem, že je to přece kapr vánoční a že dnes je třináctého července, ale nikdo tomu nevěnoval pozornost. Pak jsem se probudila.

Cestou do práce jsem potkala tutéž cikánku s listovou pilou na dřevo. Byla tak dlouhá, že skoro zanechávala stopu v čistém sněhu. A když jsem se po přestávce vrátila na své pracovní místo ve finančních službách, čekala tam na mně ta cikánka. Klidně seděla proti psacímu stolu a nic neříkala. Na mou otázku lhostejně odpověděla, že jsem si ji objednala k tomu, aby mi zabila vánočního kapra. Slyšel to šéf oddělení a já jsem ještě v týdnu obdržela vytýkací dopis s datem čtrnáctého července.

Následujícího dne jsem v houstnoucím předvánočním davu poznala ve městě onu cikánku. Táhla za sebou těžký krumpáč a rozkrývala bílý sníh až na dlažbu. Měla jsem jít do práce, ale vydala jsem se za cikánkou. Prošla městem a směřovala do prodejny. Krumpáč odložila na informacích a neomylně zamířila do finančních služeb. Bylo už po přestávce. Sedla si proti někomu k mému psacímu stolu. Pozorovala jsem ji zpovzdálí. Zaslechla jsem jen několik útržků rozhovoru. Kolem zrovna procházel šéf oddělení a zjistil, že nejsem na svém místě a pozval si mně na zítřek do své kanceláře.

Když jsem nazítří vystoupila z vlaku a vydala se ulicí do práce. Všimla jsem si, že několik kroků za mnou kráčí cikánka s paličkou a nožem. Vedro už bylo takřka nesnesitelné. Kancelář vedoucího oddělení měla ventilaci. Stála jsem ve dveřích a viděla šéfa s vyhrnutými rukávy obleku a s rukama ponořenýma do veliké dřevěné kádě s vodou. Když si mne konečně všiml, usmál se a řekl: Tak už jste tady na ty kapry? Ano, odpověděla jsem a otřela jsem si nůž o umaštěné džíny.

 


3 názory

Je to jednoduché. Viděli jste film Nájemník od Romana Polanského?? Tam to bylo taky. Prostě každodenní metempsychosis, ovšem s konstantní pamětí - tudíž spojitou osobností.

lynx lynx
30. 03. 2009
Dát tip
Díky za přečtení a za tip. Hlavní asi je, že ses u toho nenudil. Nebo nudil? :-)

DaNdÝ
29. 03. 2009
Dát tip
hmmm asi nejsem ve formě, že mi to nějako nepálí... ač jsem vpodstatě proti vysvětlování děl, je tam přeci napsáno přesně to, co je tam napsáno, u tohohle díla bych vysvětlení skoro potřeboval. Nemůžu posoudit esli je tam něco, co by mohlo být jinak.. vzdáleně z toho prologu asi chápu, o jaký experiment šlo... A proto dám i dokonce tip, páč sem přítel experimentů, kterýma se člověka posouvá. I dyž by mi nepřišlo úplně košér psát pořád tímhle propleteným stylem, proplete, čtenáře - mě, poplete.. inu teřba sem ještě někdo něco konstruktivního napíše a já trochu prozřu a budu moci okomentovat nějak smysluplnějc. Takhle jen říkám, ty obrazy se mi líbily.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru