Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Jonáš a velryba

30. 03. 2009
3
15
531
Autor
lynx lynx

Asociativní obrazy. Zpětně po přečtení jsem přišla na to o čem patrně povídka je. Ale nebudu ovlivňovat. Na požádání napíšu, svou verzi.

 

Byla to naše svatební noc. V tmavém pokoji starého hotelu, na kovové posteli. Nažloutlé záclony volně splývající u zašlých rámů otevřeného okna se pohybovaly pomalu sem a tam. Bylo dusno. Zvenčí prosvítalo oranžové pouliční osvětlení. A tehdy se to stalo. Najednou jsme se ocitli na dlažbě před hotelem. Záclony z pokoje vlály z okna ven. Ulice byla prázdná.

Ležela jsi na zádech, jen ve svatebním závoji. Vnořil jsem ti ruku do pochvy a vytáhl jsem staré cibuláky po strýci. Nepřekvapovalo mě to. Naopak. Začínal jsem rozumnět. Čas plynul po oblouku. A teď už směřoval zpět. Jinudy. Věděl jsem, že se brzy setkám se strýcem i s otcem ... Chvíli jsem pozoroval ručičku: ano je to tak - jde pozpátku. Podíval jsem se na chodník. Tam, kde jsi ležela, se válel ušmudlaný závoj a rozpadal se stářím. Odhrnul jsem ty cáry. Dláždění bylo ještě vyhřáté od slunce. Zběsile jsem ohmatával reliéf dlažebních kostek, abych v něm objevil nějaké zbytky tvé siluety. Marně.

Rozhlédl jsem se po ulici. Rozpršelo se. Déšť byl vlažný. Zesílil. Z děravých okapů a okrajů střech se řinula voda. Nepamatuju se, jak dlouho pršelo, vím jen, že padal souvislý dešť. A najednou bylo ticho. Mřížkou kanálu vyplavalo kolmo vzhůru hejno ryb, ostře zahnulo a plulo dál ve směru ulice, až zmizelo v matné záři na jejím konci.

Vydal jsem se oním směrem. Mohutné spleti mořských řas visící z rozbitých okapů a střech se pohybovaly pomalu sem a tam vodním rezervoirem. Křídla oken se pomalu a neslyšně otevírala a zavírala. Z přízemí a prvních pater domů vyplouvaly barevné ryby, aby vpluly zase zpět, a celá hejna kroužila kolem sloupů pouličních lamp a mizela nad střechami. Kráčel jsem pomalu ulicí k jejímu ústí. Světlo sílilo. Na konci jsem se zastavil, a tehdy ke mně dolehl klidný ženský hlas. Přicházel z místa, na které jsem nedohlédl. Obklopil mě.

Vítej – řekla – Jsem ráda, že Tě poznávám.

I když Tě nikdy nespatřím.


15 názorů

lynx lynx
31. 03. 2009
Dát tip
v tom případě jsem si to asi špatně vyložila já, takže promiň

lynx lynx
31. 03. 2009
Dát tip
Hele, kvetysakury, já nevím, co tím chceš říct. Ale chtěls verziu, tak jsi dostal verziu. Ta moje verze tomu, co jsem napsala ani neubírá ani nepřidává. Je to jedno, je to jen můj názor, který stejně hodnotný jako názor kohokoli jiného. Ale mám pocit, že jsme se v tomhle nepochopili, já ti přece neříkám, jak to máš chápat. Chápej si to jak chceš - proto ten první smajl. Druhý už neposílám, aby zase nebyl špatně vyložen ...

lynx lynx
30. 03. 2009
Dát tip
:-)

lynx lynx
30. 03. 2009
Dát tip
Ahoj Kvetysakury "cibuláky" jsou cibulové hodinky, takové ty, co nosili bohatí měšťáci v kapsičce od saka na řetízku. A k té verzi: Když jsmem si to po sobě přečetla uvědomila jsem, že je to povídka o smrti. 1) nikdo nemůžeme vědět jestli už nespějeme ke konci (motiv vracejícího se času od života zpět ke smrti) 2) zmizení nevěsty a zestárnutí závoje znamená dlouhý časový úsek a patrně taky její smrt 3) Jonáš je pozřen velrybou, všude je ticho Velryba je tady symbolem smrti, smrt nevidí do svých útrob, je slepá jako spravedlnost Měj se pěkně a hezká počtení

lynx lynx
30. 03. 2009
Dát tip
Díky za komentář, jsem ráda, že se líbilo

reka
30. 03. 2009
Dát tip
Pěkné asociace, líbil se mi obraz s cibuláky, a s hejnem ryb. I když o čem to bylo, to nevím.

"Cibuláky" jsou zřejmě kapesní hodinky. Tzn. že konotovaným významem není vůně cibule nýbrž její tvar (teda předpokládám). Jinak je to hezký surrealismus. Tip*.

Rani
30. 03. 2009
Dát tip
jaaaaaaaaaj.....

Petrusha
30. 03. 2009
Dát tip
:) len aby to nebola polievková sada s cibuľovým motívom, prípadne hrnce s cibuľovým motívom (i keď autor asi myslí skôr na hodiny :)

Rani
30. 03. 2009
Dát tip
to teda presne neviem, ale určite to smrdí, kvety... :D

Rani
30. 03. 2009
Dát tip
no ty kokso.... cibuláky....

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru