Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Pokoj blízko nebe

06. 04. 2009
3
7
957
Autor
BaD

Prostorová povídka

Podlaha místnosti byla pokryta modrými dlaždicemi. Evokovaly chlad i čistotu, nepohodlí i bezpečí. Pokoj sám o sobě však nepohodlný nebyl. Postrádal sice onu domáckou útulnost, ale nechybělo v něm nic, co by člověk potřeboval ke komfortnímu pobytu. Osvětlovaly jej výkonné zářivky, které celý prostor plnily nekompromisním bílým světlem.

Ležel jsem na kožené pohovce a sledoval spletitý vzorek na stropě. Když přišel čas, naplnil jsem vodou malou konvici a zalil vodou velkou zelenou květinu v rohu místnosti. Sice jsem s péčí o květiny neměl žádné zkušenosti, ale umínil jsem si, že se o rostlinu postarám. Při tom jsem se zadíval prosklenou stěnou ven. V hloubce pode mnou se v prostoru utápěly střechy a ulice města, hrající světly aut a neonů. Visel jsem oddělen jen čtyřmi skleněnými stěnami od světa kolem.

Posadil jsem se zpět na pohovku a pokusil se zapnout velkou televizi zavěšenou ve středu místnosti. Nic, jen prázdný šum. Vypnul jsem televizi a sledoval prázdnou obrazovku. Byla černější než svět za okny, byla i hlubší?

Ani jsem nepostřehl, kdy jsem usnul, ale když jsem se probudil, televize byla zapnutá a opět šuměla. Světlo se automaticky rozsvítilo hned, jak jsem se pohnul. Město venku bylo stále zalité černou pryskyřicí noci. Uvařil jsem si kávu a nalil ji do šálku. Byla černá a hořká. Spalo město, nebo ne? Světla venku se pohybovala, ale v pokoji bylo dokonalé ticho.

Prostředkem místnosti vedla zděná výtahová šachta. I ta byla dokonale tichá. Stiskl jsem tlačítko, které mělo výtah přivolávat. Z útrob šachty se ozvalo tiché bzučení otáčeného soukolí, slyšitelné jen s největším napnutím smyslů. Tlačítko dveří se rozsvítilo oranžovým světlem. Káva chladla v mé ruce a já sledoval dveře napnutěji, než jsem kdy sledoval nefunkční televizi. Téměř neslyšný hluk ustal a tlačítko, které se nacházelo na okraji mého zorného pole, zhaslo. Napil jsem se z hrnku v mé ruce a vrátil se na pohovku.

Chodil jsem podél stěn pokoje. Začínala se mě zmocňovat závrať a jakási neuchopitelná rozkoš. Klopýtl jsem a tvrdě narazil bokem do skla, které mě oddělovalo od světa venku. Zářivky v pokoji začaly z neznámého důvodu bzučet hlasitěji. Jako obří hmyz, který se chystá útočit. Popadl jsem květinu a květináčem jsem udeřil do stěny. Pavučina prasklin se rozběhla k okrajům za doprovodu hlučného vrzání skla. Couvl jsem ke středu místnosti. Než se mě stačil zmocnit hmyz číhající v mém pokoji, stěna se roztříštila a dovnitř vtrhla vlna chladného vzduchu, který voněl svobodou, a mrštila proti mně šrapnely střepů. Letěl jsem dolů a ledový vzduch olizoval mé rány.

Káva ležela rozlitá na dlaždicích místnosti. Zapnul jsem obrazovku, zaposlouchal se do statického šumění a přitiskl tvář na modrou chladnost glazované keramiky.


7 názorů

jamoyce
27. 04. 2009
Dát tip
Tak já jsem rozpolcený někde mezi VT Marvinem a DaDdým. Na jedné straně mi opravdu chybí povídkovost, příběhovost, protože tenhle útvar mi až moc připomíná takový ten písmácký hit, jehož představiteli jsou StvN, Kandelábr a spol. (prostě spíš báseň v próze, která útočí na křehkost, ale v záplavě popisů a pečlivě vykroužených vět se nějak ztrácí sdělení a vlastně i smysl díla). Ale zároveň se mi zdá, že se od těchhle autorů přece jen v něčem odlišuješ, a to je ta druhá stránka věci. Za popisným textem z podivného světa (kde si člověk přivolá do místnosti výtah a pak se ho zmocní šílenství, aniž nastoupí; nebo kde člověka od okolního světa obepíná zvláštní mikrofauna technologického hmyzu a on nemůže, ač chce, proniknout do světa za branami stěn) se ukrývá víc, z textu je cítit alespoň náznak opravdovosti a snad i potřeba to napsat. Takže já tip, byť s rozpaky, dávám.

DaNdÝ
27. 04. 2009
Dát tip
A já asi typík nedám, ale uznávám, že je to po slohový a lyrický stránce dosti dobrý, i vypracovaný, nijak začátečnický. Ale já jsem na epiku a tudíž jako by mi sházel ten děj, jako bych čekal co přijde. A ono nepřišlo nic a věřím že záměrně, páč šlo hlavně asic o atmosféru nočního pokoje, osamocenýho pokoje, ne co se děje. Jen jsem v sobě musel celý dílko polemizovat, esli může bejt městskej pokoj vůbec někdy dokonale tichej, nevěřím tomu, ale asi to mělo svůj důvod. ono nic nepřišlo respektive přišla ta kurzíva. Chápal bych jí jako co, jako představu asi? Co vím tak noční pokoje vyvolávaj množství představ? A dyby tam tehlěch - dějovejch - představ bylo třebas po víceru, byl by to ode mě i ten tip. Ale to přímo nevyčítám, spíš zdůvodňuju, viděl bych to prostě že autor má jinej typ psaní a chápání nežli já. Za avi děkuji.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru