Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Zaječí skok

10. 04. 2009
0
12
1255
Autor
Pseudo_pes

Tož má první věc zde na písmákovi, doufám že se bude líbít ;) mé nejoblíbenější místo se jmenuje zaječí skok ;)

Zaječí skok

 

V tlumeném světle obrovského oranžového kotouče sklánícího se nad řekou jako zpěvný drozd vypadá Zaječí skok jako monumentální výtvor přírodních sil. Pověst o tomto místě, jenž je nyní zahaleno lehkou ranní mlhou, praví, že kdysi zde jezdec na koni lovil zajíce, který poté skočil z této skály a přeskočil i řeku, protékající pod ní, ale jezdec neměl takového koně, který by přežil pád z dvacetimetrové skály. To by nepřežila ani kočka.

To však bylo kdysi dávno, nyní se zde tyčí pár osamocených stromů a skála sama je rozeklána na několik špicí. Tajemnost prostoupí každého, jenž přichází na toto misteriózní místo v tuto dobu. Na listech starého buku se blyští kapky rosy a připomínají, že zase začíná nový den. žluto-červené listí je spadané všude kolem a mně se zdá, že se čas zastavil. Sedíce na pařezu stromu, který zde je už od nepaměti, a sleduji to deja vu. Věčně tekoucí a bublající koryto řeky mi říká, že ještě dlouho bude zajíc běhat po polích na druhé straně, tam za železniční tratí. Tudum-tudum, tudum-tudum…. Vlak je jediná věc, která narušuje ten překrásný zpěv ptáků. Je zde skřivan, sýkora a vrabec. Sem tam zaťuká na dveře tohoto světa datel a člověk si uvědomí, že není vlastně nic, co by ho svazovalo a dělalo z něj něco jiného. Tlouce do stromů a skákaje ze skal bych byl obyčejným křížencem datla a zajíce.

            Všechno prostupuje podivně žluté světlo. Již to není ta ranní oranžová záře, Heliův svět je již skoro na vrcholu své výhřevnosti. Ptáci umlkli, a místo nich je slyšet tlukot kladiv z továren a šum řeky překrývá nyní již pravidelný dusot pražců. Vlak v 8:10, další v 8:15 – nastupte si, kdo se chcete svézt zpět do civilizovaného světa!...


12 názorů

libik007
25. 06. 2009
Dát tip
Taky z Jihlavy? :)

Saloo
11. 06. 2009
Dát tip
celkem dobrý :)

Zásadní chyba!!! Nikdy, zdůrazňuji, NIKDY autorovi nepomůžeš, když na něj budeš coby čtenář brát ohledy. To je takový pseudohumanismus, který vede jenom k tomu, že ten člověk zakrní, přesvědčen o tom, že už je dostatečně dobrý... Zhoubné.

Všim sis, že autor stojí o kritiku? Asi ne.

Smetiptach vždycky říkal - tady není "politovna". A měl recht.

Prosímtě, co chceš k blábolu podotknout konkrétního? Že je to blábol?

A kvete a kvete...

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru