Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Umělecké směry: jak impresionismus ovlivnil umění

24. 04. 2009
0
0
571
Autor
goldene

Každý vidí svou pravdu jinak, nebo jinde. Podívejme se ve stručnosti, k jaké pravdě se hlásily tyto umělecké směry.

   Začneme (1860) impresionisty nebo-li "malířům dojmů" , ve svých obrazech usilovali o nejvěčnější uchopení pomíjívého okamžiku. Ovšem důvěra ve skutečný svět, jenž začal realismem, postupně vyprchává v postimpresionismu (1880). 

  V poli postimpresionismu skončili, nebo také začali malíři, kteří se osvobodili od impresionismu. Gogh věřil v krásu barev, fauvisté nebo také "šelmy" věřili v barvách čistých. Pointisté zas v tečkách. (1905) Expresionismus slabším podnětem předpovídá příchod avantgardy. Expresionisté nevnímali svět z vnější strany, tedy toho co bylo vidět, ale hluboko uvnitř svého nitra. Subjektivní pocity se staly viditelné v jejich obrazech. Můžeme v nich vidět drásající křik E.Muncha nebo hrubě ostré akty E.Schieleho.

  Dynamický krok avantgardního umění nastává s příchodem (1907) Kubismu. Když se Cézanne vymanil z koleji impresionismu, svým pohledem na skutečnost, nechalali se kubisté inspirovat k analytickém a krychlovém ztvárnění světa. Za první kubistické dílo je považováno obraz Avignonské slečny. V době, kdy jej jeden z nejvýznamnějších malířů minulého století P.Picasso vystavoval, se nedočkal kladných ovací. Dílo bylo z části ovlivněné africkým uměním. Záliba v exotických artefaktech je vlastní také Poetismu. V kubistických plátnech se také odrážel náznak času. Čas a rychlost, se stal hlavním hnacím motorem (1909) Futurismu. V době, kdy se rozvíjela fotografie, která inspirovalala impresionisty k idei, aby posunuli realitu o kousek dál, futuristy zase imponovali pohyblivé obrázky filmů. Tak, jak náhodně bylo pojaté slovo "dada", stejně tak se myšlenka náhody stala motivem pro provokativní směr (1916) Dadaismus. Hnutí nová věčnost ovlivněná atmosférou světové války poukazuje pravdu ve své neestetické podobě ,,Moje obrazy jsou výčitkou Bohu, za vše co dělá špatně" Max Beckmann. 


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru