Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

O zodpovědnosti

04. 05. 2009
1
6
379
Autor
Sissi92

Nářek nad učitelským sborem, aneb jak byste oznámkovali tuto maturitní práci? Předem všem děkuji... pozn. nejsem autor, pouze zvědavá

Slovo zodpovědnost je v dnešním podvědomí vnímáno jako blízký příbuzný výrazů typu zralost a plnoletost. Z právního hlediska je to nepopiratelný fakt. V Evropě se právní zodpovědnosti nabývá dovršením osmnáctého roku života, v USA je proces dospívání až o tři roky později. Osobně netuším, kdo a za pomocí jakých vzorců došel k výše uvedeným číslům. Doufám jen, že se jednalo spíše o výzkum erudovaného sociologa, než o výplody choré mysli senilní kartářky. Avšak mně se jedná o morální aspekt slova zodpovědnost. O zodpovědnost, která zde existovala daleko dříve než první právníci a první sofistikovaný numerický systém.

I když jsem bezvýhradný ateista, až se někdy bojím, že mě Pán Bůh potrestá, tak mi přijde většina pasáží nejlépe prodávané knihy všech dob celkem rozumná. Zejména se mi líbí nenásilné vštěpení poučky – buď hodný kluk, jinak skončíš špatně. Což je možné interpretovat i jako – zodpovědností vstříc království nebeskému. Pokud tedy pominu Chamurabiho a jemu podobné zákoníky, tak Bible přináší do světa čisté a zatím zcela neposkvrněné slovo zodpovědnost.

Avšak v průběhu časů, kdy lidstvo markantně zlepšilo své schopnosti v oblastech intrik, politikaření, rafinovanějších metodách zabíjení a vedení válek, byla zodpovědnost nenávratně pošpiněna. V dnešní době je slovo zodpovědnost zneužíváno pro prázdné řeči politiků, dojemné projevy advokátů nezletilých delikventů a výmluvy lakomých rodičů, kteří ustavičně zamítají zvýšení kapesného svých ratolestí. Z původního významu zbyl pouze cynický úšklebek protřelých právníků a slzy matky, jejíž dceru srazil zfetovaný řidič kamionu.

Ačkoliv jsem hned po svém prvním střetnutí se světem zaujal postoj neoblomného pesimisty, nechci tvrdit, že žijeme v naprosto bezskrupulózním světě bez naděje na setkání s dobrými lidmi. Pokud se budete vyhýbat zaníceným fotbalovým fanouškům, průvodům neonacistů, právnickým fakultám a  budově parlamentu, tak šance na konfrontaci s milými a hodnými lidmi značně vzrůstá. Pouze se musíme smířit faktem, že zodpovědnost není výsadou dobrých a hodných. Nájemní vrazi, distributoři drog, tělocvikáři – všichni disponují svou profesionální zodpovědností, i když po náznaku citu není ani stopy. Pomalu a nevyhnutelně se zcela vytrácí morální aspekt slova zodpovědnost a na jeho místo se nevybíravě probíjejí přízviska typu trestní a profesionální. Samotná podstata zodpovědnosti nachází azyl u svých nejbližších příbuzných – svědomitost a soucit.

 

Zodpovědnost v roce 2009 je tedy zbavena všech morálních hledisek. A zde přichází téměř šokující odhalení. Napětí kulminuje, drásavá atmosféra graduje a hle – ze zodpovědnosti se definitivně stává spolehlivost. Tato dvě velice blízká slova šla od jejich stvoření vlastní cestou, avšak stejným směrem. V průběhu věků se nenápadně přibližovala. Erudovaný člověk by patrně použil něco ve stylu „výrazy konvergentního charakteru“ ale koho to zajímá. Kousíček po kousíčku, až se stala významově identickými. Můžeme s tím nesouhlasit, můžeme o tom vést dlouhé debaty, ale to je tak všechno, co s tím můžeme dělat. Jistě se najde člověk zastávající názor, že ne každý zodpovědný člověk je spolehlivý. Ale já vycházím z ideálních podmínek, kde předpokládám, že předsedou Ústavu pro výzkum hmyzu se nestane odpůrce asijské kuchyně, který navíc trpí arachnofobií. Tento a podobné extrémní příklady považuji za všudypřítomné anomálie.

 

Jsem si vědom, že jsem si proti sobě poštval všechny lingvisty, křesťany, tělocvikáře a asijské kuchaře. Ale učinil bych to zase. Ne z marnivého uspokojení nebo snad kvůli vehementní snaze vyvolat dojem mé geniality. Chci pouze psát, co cítím, abych mohl být zodpovědný vůči sobě. Ano, jsem beznadějně naivní.


6 názorů

Sissi92
06. 05. 2009
Dát tip
Pravda je takova, že muj nebohy student dostal 4. Protoze to proste byla "Slohove slaba prace, misty se v textu objimaji nelogicke souvislosti. Pouziva zvlastni jazykove prostredky, vzhledem ke slohovemu utvaru neprilis vhodne, objebuji se tvaroslovne chyby." No co uz...

Sissi92
06. 05. 2009
Dát tip
Pravda je takova, že muj nebohy student dostal 4. Protoze to proste byla "Slohove slaba prace, misty se v textu objimaji nelogicke souvislosti. Pouziva zvlastni jazykove prostredky, vzhledem ke slohovemu utvaru neprilis vhodne, objebuji se tvaroslovne chyby." No co uz...

moorgaan
05. 05. 2009
Dát tip
na maturitni praci se mne to zda kratke a jednosmerne vedene..ovsem intelekt a obratnost ve slovech a logicnost obsahu je na maturanta urcite nadprumerna.. stylisticky a formou je to zvladnute dobre a cestinsky ctive, takze kdo tu praci hodnotil, moc vytknout nemohl.. nebyl duvod tomu nedat za jedna!

katugiro
05. 05. 2009
Dát tip
Nemám zkušenosti s hodnocením maturitních prací, tak nevím. Na učilišti by to byla asi zářivá jednička, na prestižním gymnáziu možná trojka. Opravdu nevím. Nebohý student plácá páté přes deváté, zalévá text instantními omáčkami intelektualismu, žoviálnosti a okatého nadhledu a rezignuje na sdělení. Tož já bych mu dal jedničku. A jeho učitelce pár na zadek, když ho dovedla až k takovému výsledku. Vážně.

Barman
04. 05. 2009
Dát tip
Dvojka, je to dobře napsáno, ale vadí mi ty cimrmanovské variace, které mají být vtipné (a možná i jsou, ale podle mě se tam nehodí). A ta idea házet slovem zodpovědnost i po konkrétních profesích je idealizmus.

Impresse
04. 05. 2009
Dát tip
dobrý, a ještě lepší*

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru