Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Bitefight - globální válka

12. 05. 2009
1
7
907
Autor
oookkk

Velice bych ocenil KAŽDÝ názor na tohle moje dílo. Je trochu delší a zde máte možnost číst jen jeho úvodní část. Budu potěšen, když nad ním strávíte nějaký čas a zhodnotíte ho nejen po stránce poutavosti, ale i po stránce stylistické.

Kapitola 1. Invaze upírů

 

Chcete vědět jak se svět dostal do situace, ve které je teď? Opravdu to chcete vědět? Tak dobře poslouchejte…

                Ještě před sto lety žili na zemi převážně lidé. Hrdá království, která válčila o všechno možné. O půdu, o moc nebo jen tak kvůli hloupým sporům svých králů. Tenkrát ještě lidé věřili na bludičky, lesní pany, elfí přízraky, čaroděje apod. Jenže netušili, že některé bájné bytosti, nejen existují, ale chystají se dokonce získat moc nad celým světem.

                Jako mor se přihnala černá mračna a snesla se na jednu zem po druhé. Svobodná království musela zanechat sporů a pokusit se spojit proti nové společné hrozbě. Ale ti, kteří začali budovat aliance a různá spojenectví byli příliš slabí, lidstvo si pozdě uvědomilo co se děje a tak se jedno království za druhým proměňovalo v říši upírů.

                Celá východní strana zemské pevniny byla brzy zcela pod kontrolou těchto krvelačných přízraků. Upíry nešlo porazit, ničili lidské armády i ve dne, když se část upírů proměnila, aby vzlétla do vzduchu a zcela tak zastínila slunce. V noci pak přepadali tisícové tábory rytířů ze kterých udělali během chvíle další armádu upírů. Princ Lafet seskupil poslední nejsilnější alianci východní pevniny a opevnil se v seskupení tří posvátných měst.

                Netrvalo dlouho a přišel útok upírů na všechna tři města zaráz. Ačkoliv byla skvěle opevněná a disponovala nejlepší tehdejší válečnou technikou, nemoha se ubránit. Jako poslední zůstalo největší, hlavní město východní pevniny, Great Spunk. Princ Lafet se v něm s nejvěrnějšími rytíři bránil tři dny. Jenže hordy upírů nemohl porazit a tak čtvrtého dne udělal rozhodnutí, které mělo navždy změnit svět tak jak ho všichni znali, ale které mohlo jako jediné zastavit upíry.

                Když už bylo jasné, že město padne, uprchl princ se svými nejvěrnějšími rytíři pryč. Když odjížděl přísahal, že se vrátí a upíry vyhladí jednou pro vždy.

                Necelý měsíc vydrželi upíři na východní pevnině. Potom se však na hranicích západní pevniny objevila opět ta temná mračna. Lidé prchali, pevnosti padali, upíři jakoby byli ještě mnohem silnější. Nikdo se jim nedokázal postavit, až na jednoho…

 

 

Kapitola 2. Příchod vlkodlaků

 

                Právě když se jedna z vedlejších armád upírů chystala zaútočit na pevnost Gold Fort zjistila proč se říše lidí tak špatně brání a proč jsou tak slabé. Pevnost Gold Fort byla již pod kontrolou někoho jiného, pevnost již neobývali lidé, ale vlkodlaci. Tenkrát došlo k prvnímu setkán a také k první bitvě mezi upíry a vlkodlaky.

                V době kdy východní pevnina padla, rozhodl se princ Lafet, že musí za každou cenu porazit upíry, zapřísahal se, že je vyhladí a proto se dobrovolně přeměnil ve vlkodlaka. Spolu se svojí smečkou pak napadal nejprve lidské tábory, později městečka a nakonec i celé pevnosti. Během necelého měsíce nashromáždil obrovskou armádu vlkodlaků, se kterou nyní stál proti upírům.

                O pár dní později proběhla obrovská bitva dvou hlavních armád. Avšak ani princ Lafet ani krásná vůdkyně upírů Trinity nevyšli z bitvy vítězně. Téměř celé armády byli vyhlazeny a boje na čas ustaly. Jenže lidé neměli žádného schopného hrdinu, který by dal do hromady velkou armádu a vytáhl proti vlkodlakům a upírům. A tak byli následující čtyři měsíce ve znamení menších či větších útoků na různé pevnosti. Lidské říše se pozvolna rozpadali, vesničky shořely popelem. Z celé západní i východní pevniny se stalo bojiště. Nekonečné boje upírů a vlkodlaků znemožnili vytvoření jakéhokoliv lidského království.

                Po čtyřech měsících zbývala už jen jedna svobodná lidská pevnost. Byla to největší a nejsilnější pevnost na celém kontinentu. Obě nepřátelské strany věřili, že když pro sebe dobijí tuto pevnost, získají tím rozhodující výhodu v boji proti nepříteli. Následující bitva přinesla stovky mrtvých na všech třech stranách. Vůdce vlkodlaků princ Lafet a nejsilnější upírka Trinity se střetly v nejvýše položeném sále v celé pevnosti, v takzvané lovecké síni.

                Zde spolu svedli boj, při kterém se oba snažili zabít posledního krále lidí, mladého Lordena. Nikdo neví co se tenkrát v lovecké síni stalo. Jisté je, že princ Lafet vypadl během boje z okna a dopadl na nejspodnější nádvoří. Vůdkyni upírů Trinity našli mrtvou, ležící na trůně, probodnutou královským mečem. Krále lidí Lordena od té doby nikdo neviděl.

                Někteří tvrdí, že byl rozerván na kusy oběma vůdci, jiní že uprchl a někde se skrývá. Ať už se s posledním králem lidí stalo cokoliv, pevnost padla. Byla rozmetána upířími a vlkodlačími katapulty. Nezbyli z ní než trosky, které již žádné straně neposkytli výhodu v boji. Jednota upírů i vlkodlaků padla spolu s jejich vůdci.

                Většina z nich se začala seskupovat do tzv. klanů, které mezi sebou začali válčit. Bývalé říše lidí již sloužili jen jako zásobárna potravy. Nikdy nedošlo k vyvraždění všech lidí, ale upíři i vlkodlaci dodnes vyrážejí na lov čerstvého lidského masa…


7 názorů

Bluedragon
13. 01. 2010
Dát tip
:-D Jasne, kazdy mame jinou hranici. Nekdo to tipovani bere smahem, jiny zase netipuje ani velmi dobra dila... Pismak nam ale nabizi vic moznosti hodnoceni: 1) kritiku - teda spis prostor pro vzkazy a pripominky typu libilo/nelibilo 2) Tip - beru ho spis jako ukazatel zajimavosti, takove "sem se divejte" pro ostatni uzivatele 3) vaznou kritiku - ktera je bohuzel nedostatecne vyuzivana, coz o ledascem svedci... ta je pro profi vypichnuti autorskych literarnich nesvaru Ale tip k povzbuzeni za dilo co si tip nezaslouzi, to rovnou muzem zacit vydavat a cist nahodne sestavene vety! V tomto konkretnim pripade jsem dilo okomentoval zbezne (tj. co nejvic bilo do oci) a zaver komentare dopnil o povzbuzeni. Po dalsi soukrome korespondenci jsem na pozadani autora vypracoval k jeho textu detailni pripominky k logice deje, vetne stavbe a gramatice celkove, prokresleni postav, vcetne toho jak bych v danych pripadech postupoval ja atd. Troufam si tvrdit, ze jsem aspon trochu pomohl a pritom nezlikvidoval jeho nadseni pro psani fantasy. :-D

Minda
12. 01. 2010
Dát tip
Tak o tom byl polemizoval.

Bluedragon
11. 01. 2010
Dát tip
Minda Tipy se nedavaji za nadseni pro vec, ale za dobre odvedenou praci. Omlouvam se za diakritiku, resp. jeji absenci :-)

Minda
03. 01. 2010
Dát tip
A co takhle mu dát taky tip a po vzbudit ho, co, vy chytráci. Mě se to líbilo. t*

zlý_mýval
03. 01. 2010
Dát tip
Je v tom cítit nadšení autora pro fantasy, ale to je tak všechno. Nenašel jsem v tom ani stopu inovace, možná by to chtělo vymyslet něco originálního, než pořád ždímat starý klišé. Jinak souhlasím ve všem s Bluedragonem. Psal jsem podobný věci asi před rokem, dvěma. Taky mám rád fantasy. Hodně zdaru v psaní.

Bluedragon
14. 05. 2009
Dát tip
Celá východní strana zemské pevniny byla brzy zcela pod kontrolou těchto krvelačných přízraků... Hele, jako samostatné informace pro historické pozadí v "tažení" pro DrD bych to ještě bral, ale jako seriozní pokus o fantasy asi ne. Maximálně tak jako parodii na fantasy klišé. Čímž tě nechci odrazovat od psaní fantasy ani od psaní jako takového. Tvůj hlavní gramatický problém vystihl JPat - shoda podmětu s přísudkem (viz. stran-Y věřil-I) Z pohledu čtenáře bych se vyhnul některým až moc kostrbatým spojením a slovům. Ruší to plynulost četby a někdy to působí až směšně (viz. ty krvelačné přízraky, ale také slovní spojení "Celá východní strana zemské pevniny" - sem šlo zapracovat nějaký dobře znějící zeměpisný název). Z pohledu autora bych si dal víc práce s logikou děje a plastičností světa. Ne jen popsat postup jednotlivých stran, musíš udržovat čtenáře v napětí, donutit ho klást si otázky o motivaci a záměrech jednotlivých stran a postav atd. Vím, že jsem ti teď pár slovy dost poplival spoustu hodin práce a pravděpodobně zkazil náladu. Mým záměrem je však nastavit ti čtenářské zrcadlo a posunout tě na správnou trasu. Budu se těšit na další pokus. S pozdravem Bluedragon

JPat
12. 05. 2009
Dát tip
Povídku jsem si přečetl jedním dechem. Velice dobře se to čte. Stylově se tomu nedá nic vytknout. Je znát, že sám autor se nechal do děje vtáhnout. V ukázce jsem nalezl pravopisné chyby, které spíše pramení z rychlého psaní. Takže pozor na interpukce, které oddělují jednotlivé věty v souvětí. Pozor si dávej i na shodu podmětu s přísudkem. Občas by to chtělo zastavit se v psaní a přečíst si až druhý den to, co jsem zplodil. Já to aspoň tak dělám. Pak se člověk diví, kolik tam toho nalezne.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru