Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Sestřičko, prosím, pomoz mi!

12. 05. 2009
7
19
2606
Autor
beruška

Milý deníčku, dnes je 15.6.1863 a hodiny v mém krásném pokoji odměřují čas,kdy ještě budu slečna a kdy paní. Dnes se mám vdát za Carlose. O Carlosovi jsem již psala a tak nebudu zahlcovat tenhle drahý papír řečmi o tom,jak je Carlos strašný a jak ho nenávidím. Nechci si ho vzít, ale co s tím nadělám? Nic.  Maminka s tatínkem rozhodli a já proti jejich rozhodnutí nic nenadělám.

Zaklapnu deník a prsty přejedu po ozdobných deskách z bílé kůže a malém růžovém diamantu, který je do desek zasazen. Tenhle krásný deník jsem dostala od svého tatínka k patnáctým narozeninám. Už tři roky si do něj zapisuji důležité události mého života.

 V pravé poledne mám říct své „ano“ muži, kterého ani neznám a který utrápil již tři ženy. Navíc je o čtyřicet let starší. Pomalu mě začíná chytat hysterie.

„Luiso! Víš co je nového?“ Do mého pokoje vběhne má třináctiletá sestra Alžběta. Má na sobě roztomilý župan z pravého hedvábí.

„Alžbětko! Ty jsi utekla komorné, že je to tak?“

„ Ano“ Sklopí pohled a provinile se na mě podívá. „ Ale mělo to svůj důvod. Chtěla jsem ti říci, jaké mám šaty.“

„ No tak povídej.“  Alžběta je zvláštní. Je sice strašně krásná, ale je spíš jako kluk. Nikdo ji v běhu nedohoní, umí lézt po skalách a na koni jezdí jako muž. Má kaštanové vlasy ,což je v naší rodině zvláštnost, protože jsme všichni blonďatí.

„ Moje šaty jsou růžové, což se mi moc nelíbí. Ale mají na sobě krásnou krajku. A mám k nim i čelenku, a…“  Chce pokračovat, ale vejde sem její komorná.

„ Slečno Luiso, vám to ale sluší…“ usměje se na mě a chytne Alžbětu za ruku „A ty půjdeš se mnou, musím tě obléci, učesat a vůbec, neztrácejme čas.“ Odejdou a já zůstanu sama se svými chmurnými myšlenkami. Podívám se na sebe do zrcadla. Své dlouhé blonďaté vlasy mám stažené do drdolu a ozdobené čelenkou z růženínu. Na sobě mám dlouhé bílé šaty přepásané  růžovou stuhou.

Uslyším zaklepání.

„Dále“ Vejde moje maminka.

„Jdu se podívat, jestli se ti nerozcuchal účes.“

„Neboj, nerozcuchal“

„To je dobře, udělat ho znova by dalo spoustu práce“

„ No a? alespoň by to oddálilo tu hroznou chvíli,kdy řeknu ano Carlosovi“

 „Cože?!“ Maminka se zamračí a zrudne zlostí. „ Takhle nebudeš mluvit!“

„Mami, prosím, pochop mě. Já si ho nechci vzít.“

„Ty uděláš, co ti řeknu, jinak…“

„Jinak co?“

„Jinak tě vydědím a vyhodím tě z domu“

„ Ale mami…“ Začnou mi téct slzy.

„ Mlč a pojď ven, kočár již čeká!“

„Ano“ Zkroušeně vstanu a jdu po nádvoří našeho zámku ke kočáru. Sednu si na polstrované sedátko a rozbrečím se.

„Luiso?“ Leknu se a otočím se. Vedle mě sedí Alžběta a pozoruje mě.

„ Ano?“

„Proč pláčeš?“

„ Víš,Alžbětko, to bys ještě nepochopila“

Alžběta se na mě podívá svýma modrýma očima. Najednou mi v hlavě svitne nápad. Lepší nežít,než si vzít Carlose.

„Zastavte“ Křiknu na kočího a pak slyším jen jeho zastavování koně. Konečně stojíme.

„Co se děje?“ Nemám čas Alžbětě odpovědět. Prudce otevřu dveře a vyběhnu ven. Alžbětka běží za mnou. Doběhnu ke srázu. Dole zurčí voda. Ohlédnu se a vidím,jak ke mně běží maminka a tatínek.

„Luiso, ihned pojď sem!“

„Ne,a naposledy vám říkám že si Carlose nevezmu. A jestli to nevezmete ne vědomí, tak skočím dolů!“

„To neuděláš, jsi strašný strašpytel. A co se týče svatby, tu nezrušíme.“ Maminka tedy rozhodla.

Podívám se na Alžbětu, jedinou osobu, která mi bude chybět. Z krku si strhnu náhrdelník a hodím ho Alžbětě.

„Nech si ho, ať máš nějakou vzpomínku na svou sestru“

Nadechnu se a udělám krok do prázdna. Ještě zaslechnu maminku, jak říká: „Ona opravdu skočila!“

Mluví zoufalým tónem. Chvíli letím a pak……pak nic, pak cítím prázdno. Mé tělo pluje po řece. Moje blonďaté vlasy jsou rozpuštěné a bílé šaty namočené. Mé tělo vypadá jako nějaká mořská víla. Ovšem je nepřirozeně bílé. Pomalu mi dojde, že jsem mrtvá.

 

Teď se na svět, kde jsem žila osmnáct let, dívám odněkud zeshora. Už je to pět let. Carlos se znovu oženil a utrápil další manželku. Dnes si má vzít další oběť. Opatrně se podívám dolů a ztuhnu. V bílých šatech tam stojí Alžběta. V ruce svírá můj náhrdelník a po tvářích jí tečou slzy. Zvedne hlavu, podívá se nahoru, k obloze a zašeptá: „Sestřičko, prosím, pomoz mi!“


19 názorů

beruška
02. 06. 2010
Dát tip
Děkuju :) Ale když to čtu teď, myslím, že by se to dalo napsat lépe :)

Morče11
01. 06. 2010
Dát tip
Bože.. to je nádherný :-* <33 Jsi hrozně šikovná.. brečím tu z toho :( // tip

beruška
12. 01. 2010
Dát tip
Máš pravdu. Možná, že Stmívání není zrovna ta nejideálnější knížka, ale skvělě se to čte. Ale nemysli si o mně, že čtu jen Harryho Pottera a Stmívání. Přečetla jsem toho mnohem víc, jenže jsem moc líná, vyhledávat vše, co jsem přečetla a psát to sem. A tak jsem prostě namátkou vybrala dva autory a uvedla je tady... Ale mám v plánu to co nejdřív napravit, neboj :)

Kissah
12. 01. 2010
Dát tip
Milá Beruško, je ti 14 - 15, takže je čas, abys začla číst i jiné autory. Harry Potter a Stmívání - jistě, čte to každý, ale je spousta dalšího, co by měl člověk pčečíst, - aby se něco douzvěděl o životě a zejména o psaní - když chce psát. Aby to nebyla tak moc červená knihovna, jako je tohle. Omlouvá Tě, že takovýmihle texty se po světě živí (a dobře) spousta pisatelů a pisatelek (nepíšu "spisovatelů"), a mraky paní a dam to nadšeně čtou... takže jestli ti jde o tohle, tak nemusíš. Ale jestli chceš tvořit něco jako literaturu, tak to chce mít načteno - a klidně pak se nechat ovlivňovat a "psát jako někdo", než se nakdeš a budeš psát "jako ty"... Ale musíš číst opravdovou literaturu. A to, jakkoli je to čtivý a dobře vymyšlený - "Stmívání" není. Má to jeden háček. Čím víc skutečně dobrých autorů člověk čte, tím víc mu dochází, že je to zatraceně těžká práce, stvořit něco fakt dobrého... ale odvahu! - Písmák je tu právě na ty pokusy! - tedy aspoň doufám...

Ty mě taky... Svým talentem ;)

beruška
22. 09. 2009
Dát tip
Díky, potěšila jsi mě :)

Zaujala jsi mě, holka, něco v tobě je. tip ;)

Sebastiana
10. 09. 2009
Dát tip
líbí se mi to,možná by tam mohl být popis Carlose- určitě to byl nějaký slizoun...+tip dávám

akakipi
14. 06. 2009
Dát tip
,,Pomalu mi dojde, že jsem mrtvá." Zajimava veta... To neveela, ze bude mrtva pred tim, nez umrela? Ale jako jinac super!

beruška
26. 05. 2009
Dát tip
To jsem trochu nedomyslela.....ale dejme tomu, že ji do svatby donutili protože byl Carlos bohatý a oni nutně potřebovali další peníze. Proto do druhé svatby donutili i tu mladší. A že mu bylo tolik? Podívej se třeba na Karla Gotta :D

Bluedragon
21. 05. 2009
Dát tip
Hm, no nevím... myslíš že by rodiče (byť v té době) nutili do svatby po takové zkušenosti i tu mladší? A jestliže ano, tak ten důvod by tam měl podle mě být. Až na ten telenovelový nádech co zmínil Dandý to bylo čtivé. P.S. jestli dobře počítám, tak Carlosovi bylo na té "druhé" svatbě 63... to mi taky trochu nesedí

25veronika3
21. 05. 2009
Dát tip
Je to hezký. Tu Alžbětu jsem nečekala:D

beruška
20. 05. 2009
Dát tip
Díky za přečtení

Horkit
20. 05. 2009
Dát tip
Máš to hodně čtivý a i přesto, že je děj dost předvídatelnej, člověka to dokáže zaujmout, překvapit... myslím, že mile.

beruška
18. 05. 2009
Dát tip
Díky,už jsem to opravila. A podle tvých rad se budu příště řídit.

StrašpYYYYtel. Ne? Já myslím, že jo. Je pravda, že to zavání telenovelou, ale líbí se mi to. Víc bych si pohrála s tim, proč je dítě do svatby nucený a rozvinula bych jazykovou stránku. Závěr mohl být podanej víc bombasticky, protože to byl dobrej nápad. Tak aby vylezl:)

DaNdÝ
14. 05. 2009
Dát tip
tak na prvotinu a na 14 to zasejc vůbec není špatný, to hlavně myslím po tý jakoby formální stránce a vovládání jazyka. Klídně od tebe tvůj názor na nějaký moje dílko taky snesu..

beruška
14. 05. 2009
Dát tip
Díky za kritiku. Je to moje prvotina,takže jsem ráda,že mi někdo řekne,co se mu na příběhu nelíbí. Mimochodem,je mi čtrnáct.

DaNdÝ
14. 05. 2009
Dát tip
jeee, to je ale zvláštní. škodka že v profilu není věk, věděl bych líp jak se snažit radit. Takhlens - ten příběh je vpodstatě, co si budem nalhávati, hodně romantická ohraná písnička, ale vcelku jsou tam věci které to obzvláštńujou. Ta veslá sestřiča, tak hezky si to povídá s názvem, tak krátce ale docela jasně a pěkně ukázanej vztah mezi nima - to že se do takovýho textíku vešlo toliko děje beru jako velký klad. Ale abych dal tip to v mých očích ten klišovitý příběh nekompenzuje, ještě k tomu zcela jasně černoíle dané postavy. Co bych taky vytkl, je to jméno Carlos - hned v druhé větě. To úplně jasně odkáže k nějaké telenovele a tak už jsem k celému příběhu pak přistupoval. To klišé by podle mě potřebovalo nějak shodit - třeba právě v tom závěru, vlastně ta tragika, a jak tam plove jak ta Ofélie, to s tou vílou je ale hezká metaforky, ale celý ten závěr to ještě podtrhuje. A to s tou sestřičkou úplně nakonci mi pak přijde jako přilepené, jako navíc. Dejme tomu že emočně to není špatné ale do příběhu to nepasuje. Takže takhlens - samotné detaily a zpracování je víc jako obstojné, ale doporučuje příčtě míč kýč příběh. Třebas něco víc poetickýho a míń takhle lacině telenovelistckýho, ale nic ve zlým, docela mě ta povídka zaujala.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru