Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

deník mrtvé princezny

19. 05. 2009
3
3
1049
Autor
Eldest

Po návštěvě Osvětimi

 

Dne 21. dubna 1943

 

 

Její krok byl pomalý. Tiše našlapovala, jako by na sebe nechtěla upoutat pozornost. Šla temnou noční krajinou. Jen měsíc vrhal bledé světlo pod její nohy. Když došla na malou louku schovanou malým lesem a lemovanou hranicí jezera, usedla pod křídla anděla a její pohled spočinul na bledé tváři měsíce.

___________________________________________________________________________

 

„Měsíci! Luno bledá jenž dlí na nebesích. Jaký je tvůj svět??? Co je to za svět tam nahoře mezi hvězdami? Měsíci! Luno bledá, posviť mi na cestu, dodej mi sílu, blížím se k samému konci. Svítíš tu dnes na mě. Ozařuješ moji tvář, řekni mi: Jsou li lidé někde jinde šťastnější…? Jako malá přála jsem si držet hvězdu ve své dlani. Můj sen se mi vyplnil. Ovšem proč??? Proč zrovna já mám nést to břemeno žluté hvězdy, jenž připoutala se ke mně nechtít mě opustit?

Měsíci! Luno bledá jenž strážcem jsi oblohy. Dnes vzhlížím k tobě. Se slzami v očích. Řekni mi: vyjdeš ještě někdy? Pohlédnu  ještě někdy do tvé bílé tváře??? Ach měsíci, ty jenž vidíš co se kde šustne i teď v noci. Řekni mi: Kolik lidí prožívá pocit jako já??? Ten pocit, kdy odsouzená jsem bez viny? Měsíci. Luno bledá, jenž dlí na obloze, nic neříkáš, mlčíš a já žalem padám do tmy. Pozdravuj tam na obloze, vyřiď, že jsem snila, sním a snít budu navždy.  I když pohádka už dávno skončila. Až se moci chopí tvůj bratr, železným koněm pojedu pryč.“ 

 

 Dne 3.května 1943

 

 

Jak je těžké zůstat člověkem. Jak je lehké, aby se z člověka stalo zvíře. Když vidím všechno co se kolem mě děje, hlavou se mi míhá jediná otázka. Proč zrovna já???

 

Dne 11. dubna 1944

 

Prosím ať už je konec. Ať už to všechno skončí. Nemůžu dál. Opouští mě síly. Čekám na konec, jako když jsem malá čekala ve frontě na zmrzlinu. Čekám dál. Vím, že dnes to všechno skončí.

 

___________________________________________________________________________

 

Dne 11. dubna  1944

 

 

 

 

Bylo ticho. Jen měsíc osvětloval malou louku, lemovanou jezerem pravdy. Bylo ticho, jen vítr tichounce šustil v korunách stromů. Stromy naříkaly. Bylo ticho. Bílé šeříky zahaleny v černém šátku, skloněny k zemi, jakoby se klaněli mrtvým. Jejich černé květy unášeny rukou větru poletovaly všude okolo. Okolo sochy anděla, vytesaného z chladného kamene. Jemu na tváři zrcadlila se kapka rosy, která stékala po chladném těle směrem k zemi. Černý koberec z čerstvé trávy byl pokryt slzami jinovatky. Andělé plakali. Bylo ticho. Klidná hladina jezera se jakoby zastavila ve snaze zastavit i čas, který v jeho vodách plynul. Klidná hladina jezera vyleštěná do podoby zrcadla, kde se zrcadlil obraz krásné pany, která sem dříve chodila. Dívka, která už sem nikdy nevkročí. Vzdávali ji úctu jenom oni, když lidé zapomněli.

3 názory

Eldest
27. 05. 2009
Dát tip
a i o homosexuálech a politických zajatcích :(

Flákač
27. 05. 2009
Dát tip
nezapomínejme i na ty obyčejné, škaredé, nebo staré, o těch se píše hůř, ale taky tam jsou. t.

JPat
19. 05. 2009
Dát tip
Musím se přiznat, že to na mne silně zapůsobilo. Ač tomu někdo nechce věřit, tohle BYLA REALITA minulé generace. Je neustále nutné, tuto pohnutou dobu připomínat. Jak snadno lidé zapomínají!!! Velice hezky popsané myšlenkové pochody nevinného děvčátka, které se snaží pochopit okolí a svět kolem sebe. Autor se doslova vžil do její situace a jejího věku. Moc hezké. Dávám tip

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru