Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Kritika kritiky

25. 05. 2009
0
7
499
Autor
Bloudishka

Psaní

 

Psaní. O čem je vlastně psaní? Je to o spolupráci člověka a slov? O tom, jak správně seskupit věty? Nebo je to snad o dokonalém pravopisu? Musím se zasmát nad touto otázkou. Ha ha!

Je totiž tak směšné, že se každý zaobírá špatným výběrem slov a pravopisnými chybami! O tom přece psaní není. Vyjadřujeme jím svůj názor. Možná, že nás nikdo neposlouchá. Proto své myšlenky dáme na papír a někdo nám je pak zkritizuje?!? Není to moc fér. Ano, chápu, že nám chce kdosi poradit, jak být lepší. A také proti tomu nic nenamítám. Ovšem jak je možné, že někdo dokáže být tak zlý a prohlásí o jistém článku: „Nic tak hrozného jsem nikdy předtím nečetl!“? Zamyslete se nad sebou, vy, kteří nedokážete být dost taktní natolik, aby jste neurazili spisovatelského začátečníka nebo snad nezkušeného pisálka! Snažně vás o to prosím. Neuvědomujete si, co to pro nás – začátečníky – znamená, vaše kritika?? Víte, je spousta druhů spisovatelů. Někteří z nás si píší pro sebe. Čtou si svá díla, když nikdo není doma a skrývají to, co doopravdy cítí. Jiní z nás jsou naopak náruživí. Vše co napíší předčítají rodině a přatelům, hlásí se do rétorických soutěží a naprosto se oddávají svým pocitům. Ale ať sme takoví nebo makoví – všichni jsme citliví stejně. Děkuji vám, pokud tento článek berete alespoň trochu na vědomí….


7 názorů

Prosecký
04. 09. 2009
Dát tip
Bloudishko, chápu, že pro tebe musí být kritika šok. jsi mladičká, citlivá. Můžeš se jenom zlepošvat. Co máme říkat my, na sklonku života, když se do nás navážejí teenagerští šoumeni. Ale vstupuješ do arény a musíš něco vydržet. Věř mi, lepší je šok tady než z očí do očí. Když nechceš být kritizována, tak podle toho dílo vlož! Tvrdosti, posměchu a ironii nezabráníš. Koneckonců by jsi na ni měla z Prahy být zvyklá. Ovšem já jsem na největší tvrdost a cynismus narazil na idylickém moravskoslezském venkově a naopak na Proseku mi podávali pomocnou ruku.

raja
04. 09. 2009
Dát tip
Neuvědomujete si, co to pro nás – začátečníky – znamená, vaše kritika?? >>>ale ano, všichni jsme tady začínali. Tohle není fejeton, spíš úvaha. Ještě dodám, že je asi vysilující přemyšlet nad tím, jak jsou ti lidé zlí, co píšou ošklivé kritiky. Zato vzít si z nich něco/i kdyby to měl být jen dojem, že dílo je špatné, a nelíbí se/tě může posunout a nakopnout k lepšímu. A pak se i ty kritiky jinak čtou. Hodně štěstí.

Tragicus
04. 06. 2009
Dát tip
Tento clanek si klidne vezmu na svedomi. Jinak mne tedy vzdy zajimalo, kdo cte Viewegha, diky, za toto pouceni. "Proto své myšlenky dáme na papír a někdo nám je pak zkritizuje?!?" - na papire ti je nikdo kritizovat nebude (pokud si tento papir nechas v suplicku), kdyz to das ale na server, ktery k tomuto ucelu slouzi, tezko se muzes divit. Jinak jsem tady nekde u nekoho v profilu cetl citat, ktery si dovolim parafrazovat: "Kdo si nedava zalezet na gramatice a volbe slov, jimiz formuluje sve myslenky, dava tim najevo, ze mu na nich (svych myslenkach) prilis nezalezi."

BBarkku
27. 05. 2009
Dát tip
fejeton mi evokuje humor-tady jsem se teda moc nezasmála...ale jako úvahu to beru:)

Bloudishka
27. 05. 2009
Dát tip
To přeci neznamená, že to musí podávat stylem, jakým to někteří podávají... jak píšu: jsem pro kritiku, ale slušně řečenou, myšlenou jak pomoc...

Psaní samozřejmě je také o výběru slov o pravopisu..vypovídá to o úrovni pisatele. Někteří lidé totu "úroveň" vyžadují i Písmáku, není se čemu divit, že nechtějí číst tuny "esemeskových" blbostí od srdce.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru