Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Sleva

04. 06. 2009
1
8
821

Pro StvNa a jeho úvahu o nakupování. Btw: omlouvám se za mezery a absenci TABu, ale nějak mi to prohlížeč nechce dovolit, ať prosím jak prosím.

„Máňo! Máňo! Slevili melouny!“ vysípal ze sebe bez zbývajícího dechu ufuněný čtyřicátník Fanda. Máňa ještě před okamžikem pohodlně rozvalená u pořadu 5 proti 5, na vydatně zbytnělém pabřiše položen talířek s buřtem a chlebem; pomlaskávajíc, se v okamžiku napnula jako šelma. Fanouš nedočkavě přešlapoval na prahu a vypadal jako přehrada emocí, okamžik před protržením. Máňa mohutně polkla a vystřelila z gauče v mračnu drobků, které kolem ní vířily, jako hejno nějakých breberek. Vše se odehrálo neuvěřitelně rychle. Přesně, jak by Vám to řekli váleční veteráni, kteří se ocitli ve smrtelné situaci. „Vše se odehrálo tak rychle.“

„Bubeníčkovi už tam sou?!“

„Co já vim, tak se starej Bubeníček se vrací z práce až za čtvrt hodiny. Bez auta se tam nedostanou.“

„Krucinál! Konečně je štěstí na naší straně!“ zaradovala se Máňa. Cítila vítězství. Cítila příležitost. Viselo to ve vzduchu.

„Já ti řikala, že ty kosti vod cikánů sou skvělá investice!“ Fanda horlivě přikyvoval, a jako každý vyjímečný muž v krizové situaci, zachoval se jako jasný vůdce: „Máňo! Tašky! Děckááá! Dolů! Fofr! Fofr!“ měl ze sebe skvělý pocit. Hřála ho moc. Ovládal bojiště.

„Já jdu do sejfu pro chcechtáčky!“ sykl významně na Máňu s uličnickou jiskrou v oku.

Když se Fanouš opět bez dechu vyhrabal zpod matrace s dlaní plnou zmuchlaných stokorun, mužstvo už bylo pod schody. Nastoupené a připravené.

„Tak fajn Maršálkovi. Vyrážíme!“

Fanda dupl své důstojně orezlé Toyotě na krk. Ta pod vahou osmičlenné rodiny chvíli protestovala a kola ji chuděrce prokluzovala, než chytla silnici. Fanda byl nelítostný.

Přednost z prava?

Neuznávám! Dnes ne! říkal si.

Stopka?

Neuznávám!

Červená? Pche! Jsem jak Steven Segal!


Po několika smrtí přismrádlých situacích; důstojně orezlá Toyota se s vřískotem zastavila hned u vchodu do supermarketu, div neporazila bábu s košíkem.

„Kreténe jeden volezlej!“

Během okamžiku rodina Maršálkova infiltrovala nákupní prostory. Následující akce se dá popsat jen jedním způsobem. Tedy napadá mě jen jeden. Kdyby mě jako autora napadalo věcí víc, psal bych dávno za peníze. Nebo aspoň za teplou vodu na ošplouchnutí.

Tak tedy. Popsal bych to jako perfektně zorganizovaný zásah. Každý přesně veděl, kam a kdy se má pohnout. Mraveniště nemůže pracovat lépe. Je to, jako by je řídil neviditelný mozek. V ekonomii se tomu tuším říká neviditelná ruka trhu. V kostelech i mimo ně, se tomu říká Bůh. Byla to zatraceně povedená akce. Žádné ztráty, všude jen dobyté kvóty, znázorněné příjemně srandovními vlaječkami na plastické mapě. A ne... zajatce nebrali. Bylo to profesionální, ale kruté. Až japonsky kruté.


Díky Tomáškově někdy až fyzické lásce ke hře Tetris, rodina Maršálkova naskládala do důstojně orezlé toyoty hromadu melounů jako kostky, čímž uspořili značně na prostoru. Když se do auta naskládala i celá rodina, zpozoroval by vnímavý student chemické či biologické fakulty, že prostor na sedadlech, na klínech a pod zadním sklem vyplňuje soubor zhmotnělých endorfinů. Maršálkovi zářili štěstím. Proto nikoho z nich nerozrušilo, když důstojně orezlá toyotka odjížděla velmi přerývavě. V jízdě ji totiž tochu ubíral na eleganci fakt, že všechna její kola byla penetrována cizím ostrým předmětem. Rodina Maršálkova si ani nevšimla až oplzle uspokojené stařenky opodál, která si do své kabelky na kolečkách s láskou schovávala svého motýlka.

Pan Bubeníček zrovna zaparkoval před svým domem, když rodina Maršálkova hrdě přijížděla ke svému domovu naproti. Zpoza okýnek se na něj culily rozářené tváře. Takové úsměvy by si Kocourkovští zajisté chytaly do pytlíčků s vírou, že je zahřejí v tuhých zimních obdobích. Pan Bubeníček jen kysele pokýval hlavou a v uších ho až zabolelo, jak skřípal zuby.


Vy všiváci, Vy krysy! Příští sleva je moje!!


8 názorů

Histreo
05. 06. 2009
Dát tip
to "mám víc zkušeností", mělo být nemám... takové faux paux trochu... jen dodatek malý... omlouvám se...

Histreo
04. 06. 2009
Dát tip
občas číst diskuze a hodnocení je zajímavější, než dílo samé, jsem si všimla... Tady však nikoli. Nemyslím, že mám více zkušeností, než tady VT Marvin, soudě podle několika přečtených kritik, neodvažuji se podobnou věc... no, ani na ní pomyslet. Nicméně v poměru s p. Květoněm je toto dílo, pravda, trochu chudší, to však přikládám na vrub tomu, že se každý snažil o něco nepatrně jiného... Proto také považuji takovéto srovnání za krajně zbytečné... humor v tomto dílo je zemitý, mírně prvoplánový... občas se pointa dílčích vtípků trochu roztáhne, což mi vadilo. Když už byl do díla vybrán podobný humor, asi by mohlo být snahou bombardovat čtenáře s větší kadencí, aby čtenář nespočinul. To je asi tak jako bych řekla v podstatě vše, co mi vadilo, zasmála jsem se... trath! proto dám tip... no, proč ne?

JPat
04. 06. 2009
Dát tip
Já budu reagovat na ty mezery a TABy: - Pokud to vkládáš z Wordu, tak musíš mít styl psaní naformátovaný jako text v bloku. - Pokud to píšeš v tomto editoru tak zkus text naformátovat jako undefined. Takto se zbavíš těch hrozných mezer a získáš TABy. přišel jsem na to dlouhodobým bádáním (na sedmém schodu to bylo ideální).

To je pravda. mě jen napdala situce jak Fanda byl úplně v šoku, že slevili melouny a nadšeně to říká své choti. Jen kuli tomu sem to napsal:-D

neměla to být odveta pane, věnování přišlo spíš z nudy.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru