Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Skřeti

20. 06. 2009
0
65
2675
Autor
diabel
Nás být hodně, hahaha
bum, prásk, sek-sek, ó lalá
Já být horda,
my vás máme,
a pak si tu
oběd dáme.

Čerstvé maso nakrájím,
a pak si ho tak i sním,
šéf nám řekne: dobrá práce
a jídlo máme zase

Jeden problém je tu s váma,
další mrtvý, pěkná rána.
Rychle běžím k mamince,
je to moje světice,
někdo si mě vzadu dává
a poslední rána!

65 názorů

Toscana
02. 07. 2009
Dát tip
Líbí se mi i jeho vztah k literatuře - cituji: "Jednou jsem skoro dočetl knihu" (a tam bude zřejmě zakopána ona psí zdechlina) :o))))

Přidávám se. Jenom mám podezření, zda autor není ještě pod zákonem. Styl odpovídá tak prvnímu stupni ZŠ.

Á propos - P!

Nádhera, Květoni!

jejdavilda
23. 06. 2009
Dát tip
A nejhorší jsou trpaslíci

raja
22. 06. 2009
Dát tip
pude sedět:(

Toscana
22. 06. 2009
Dát tip
Tááák a Květoň to po Paganovi dorazil... :o)))))

Třeba už nakouknul, a pojal úmysl vydat komentáře knižně.

většina mých vlastních děl je pro mě vzácná právě kvůli sbírce komentářů...třeba to autor taky bude vnímat takhle :o)

Obávám se, že autor nebude téhož názoru.

to je na čestný doktorát...:o)

Halldasena skvěle objasnila autorovu osobnost a jeho brilantí naložení s dosud neznámou, syntetickou básnickou formou. Rovněž Paganův rozbor tohoto díla na prvočinitele je natolik virtuozním, že jakýkoliv pokus o jeho vylepšení by se rovnal kroku zpátky. Zbývá snad jenom nastínit okolnosti a pohnutky, jež poetu vedly k sepsání této epochální básně. Mám důvod domnívat se, že zde nepohlížíme na poezii radostně vytrysklou z autorovy fantazie v reakci na letmý pocel múzy. Kdeže! Básník byl zcela zjevně brutálně pohlavně zneužit celou hordou hormonálně nestabilních múz, které jej vdivokých orgiích připravily nejen o panictví, ale rovněž o poslední zbytky soudnosti a zdravého rozumu, měl-li před tím jaký. Jeho schopnost racionálně uvažovat se po tomto traumatizujícím zážitku nutně upozadila natolik, že až téměř vymizela, což vedlo k mimoděčnému objevu nového, na naši dobu převratného literárního směru - hororonaivodadaismu. Jak známo, traumatizace způsobuje nadměrnou vzrušivost specifických oblastí mozku a vznikne "nervová patologie", která může "zmrazit" informaci v jejím původním úzkostném projevu, naplněném původními obrazy, negativním sebeprožíváním a afekty. Básník své invazivní myšlenky, ataky úzkosti a noční můry personifikoval do postav skřetů a poslední zbytky ztracené jistoty nalézá v osobě světice, tedy matičky své zlaté. Dílo samo, s přihlédnutím k veršotepcově stavu, honosí se důrazným rýmem. Z jeho veršů nejdřív zaslechneme neučesanou hudbu v rytmu, který škobrtá a skřípe; až s odstupem k uchu dolehnou slova, leckdy vyšinutá z kanonizované podoby jazyka, mylná v pádu nebo ve skloňování, častokrát rozrušující lexikální, gramatické i syntaktické zákonitosti ve prospěch okamžiku. Skoro se chce říct, že budoucnost poezie snad ani nemůže patřit nikomu jinému než hororonaivodadaistům, literárnímu primitivismu a prostoduché upřímnosti.

reinka
21. 06. 2009
Dát tip
No a přesto, skvělý Pagane, si dovolím tvrdit, že jsi nepochopil duši našeho autora... Je skromný a sebekritický, prý špatný student a nedočetl ani jednu knihu... Já v něm přesto vidím sílu! Už ten jeho nick tomu nasvědšuje:o)))))) Myslím, že se dočkáme ještě překvapení a tato jeho ranná tvorba se bude tradovat i v následujícím obrodném období Písmáka. P

:-D

To byla jen první reakce. Až to rozchodím, přidám i kritiku. Nejdřív si ale musím něco přečíst. Cokoli, třeba návod na použití louskáčku na ořechy. Jenom aby to dávalo smysl.

To byla jen první reakce. Až to rozchodím, přidám i kritiku. Nejdřív si ale musím něco přečíst. Cokoli, třeba návod na použití louskáčku na ořechy. Jenom aby to dávalo smysl.

Nuž, Květoni, práve si v mojich očiach poklesol :D Od teba som čakal nejakú vážnu a skutočne intelektuálnu kritiku a ty vyplodíš toto?!

Ach můj bóóóže! Nešálí mě zrak? Opravdu jsem svědkem takové urážky dobrého vkusu? Viděli jste už někdo většího "diabela"? To je na P.

tohle dílo je vážně příšerný - chybí myšlenka, styl,...no, alespoň více vyniknou díla povedenější:-)

Ej, vždy lepšie ako čtyřista skřetů :-P

Myslím že bude záujmom o svoje diela potešený. Veď kto z nás má to šťastie prísť na druhý deň po zverejnení svojho debutu a nájsť okolo štyridsiatich kritík?

raja
21. 06. 2009
Dát tip
veškerá krtka, veškerého přítomného veškerenstva je diskuzí k dílu. Rozbor zdá se mi být v pořádku a zatím ještě přínosný:)

Nuž, ťažko mi rozhodnúť sa ktorý z kritikov lepším zvaný jest. Ale isté je, že na každom názore je trochu pravdy. Znovu upozorňujem však že tu nenachádzam vyjadrenia ctihodného barda-diabetika Bella. Pretože obhajovanie tohoto diela ma preveľmi zaujíma. Rád by som sa prípadného dialógu zúčastnil. Len tak mimochodom, prečo mám pocit že toto dielo by malo byť skôr zaradené v žánri "Diskuze" než Volných veršoch?

raja
21. 06. 2009
Dát tip
drze jej, potěšena pukavcovitostí tvé kritiky, vracím:)

dovolil bych si při hodnocení vyjít z mylného předpokladu, že autor se dopustil tzv. dvojchyby. Použil ve slově "bít" omylem tvrdé y, a to dokonce dvakrát, čímž dokonale zmátl čtenáře podsunutím zcela jiného sdělení. Pokud by první sloka zněla, vzhledem k výše uvedenému, takto: Nás bít hodně, hahaha bum, prásk, sek-sek, ó lalá Já bít horda, my vás máme, a pak si tu oběd dáme. Pak hned od začátku přijmeme autorovu sadomasochistickou orientaci a při výkladu dalších čístí s ní už počítáme. V recenzi zbytku básně už se plně shoduji s doc.Paganem. p.

Pagane dost kvalitní extrakt * :)

jejdavilda
21. 06. 2009
Dát tip
dík za vysvětlení, ale já nemyslel ty filmy, já se ptal na to co tím chtěl autor říct :-)

jejdavilda
21. 06. 2009
Dát tip
jelikož jsem nikdy neviděl Pána prstenů, Pottera či Vetřelce budu věřit paganrozboru. Ale mezi náma, skutečně by mně zajímalo o čem to je. P

:-)

raja
20. 06. 2009
Dát tip
prej je to pěknej ďábel!;o)

Ale nechajme vyjadriť sa i autora, páč sa k slovu nedostal a isto-iste by rád svoje dielo obuhájil v literárnom dialógu :-)

Tohle je tak dokonalé že se ani neodvažuji to kritizovat. Tým čo to dokážu skladám poklonu :-D

ponetka
20. 06. 2009
Dát tip
Opravdu je to tak, první verš přilákal a pak už jen člověk ze setrvačnosti čte..když vidím paganovu kritiku, asi si příště rozmyslím, co hodím do placu :-)

Toscana
20. 06. 2009
Dát tip
No, Pagane, já to vidím nejen na skřetí tématiku, ale autor nás chtěl tak trochu vrátit do dětství, času medu a malin nezralých, takže nám připomněl první třídu základní školy a školní slabikář: Máma má mísu, my máme maso, ó, my se máme!!! Za tu nostalgii neváhám přidat P!

raja
20. 06. 2009
Dát tip
Pagane, chválím a uděluji Ti čestný pukovec! Výborný rozbor. Snad jen ses příliš soustředil na obsah a unikla Ti tedy skutečnost, že skřet se nám zakamufloval do volných veršů! Přitom jde jasně vidět(hlavně vidět, při čtení již vázanost verše zaniká) že jde původně o vázaný verš. Proč autor řadí báseň do volných, nevím. Snad že je mu volná. Na básni bych tedy vyzdvihla skutočnost, že jde možná o první vizuelní vázané verše na pismáku. Dílo jako takové je průkopnické! P

moorgaan
20. 06. 2009
Dát tip
tohle je i na dia-betika malo dietni

raja
20. 06. 2009
Dát tip
hluboce souhlasím s márvinem. Počkej, někoho Ti zavolám...

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru