Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Počásko...

23. 06. 2009
0
2
654
Autor
Pseudo_pes

Shluk myšlenek při bouřce...

Fuj to je hnusně... Co jsem vlastně dělal večer?... Nevím, už si to nepamatuji, asi jsem se byl projít, ale co se stalo.... vím že bylo krásně, svítilo sluníčko a bylo mi teplo, tak jsem se chtěl vrátit domů. Ale pak? To počasí dělá divy - spal jsem nejméně hodinu a už jsem zase ospalý. To se mi nestává. Budu se muset nějak probrat... Asi si dám sprchu.
     No to byla nádhera... hned se člověku lépe vkračuje do života. Ale do jakého života? Do života plného lásky, radostí, krás a...a také nenávisti, násilí a špíny. Proč je takový jaký je? Je to mnou? Je to námi? To nevím... A možná jsem za to i rád. Podívejme se, už se trochu vyjasňuje... Přestalo pršet a vychází slunce. Vyjdu z domu a otevřu garáž, vyndám kolo a jedu. Jedu kam mne čerstvé sluneční paprsky pošlou. Cestu si prodřu lesem i polem, ale městu se vyvaruji. Ten hnusný vzduch, a ten hluk! Vždyť já to nemám zapotřebí! já to nepotřebuji!
     Ten den se balím a jedu na kole do Finska, za krásami přírody. A co tam nevidím? Elektrárna, silnice, město. Fuj. Táhnu se jak krkavčí podsvinče přes půl evropy ekoligicky na kole, a tady tohle! To teda pěkně děkuju! Otáčím se a vracím se zpět do rodného kraje. Ono něco bude na tom pořekadle "všude dobře, doma nejlíp"... Svět je všude stejný, akorát se jinak projevuje navenek. Iluze o tom, že někde se žije lépe, jsem právě pozbyl. A přece někde musí být kousek čisté země, čistého moře a klidu...

2 názory

DaNdÝ
27. 06. 2009
Dát tip
dvě rovinky bych tam viděl, uznávám že to asi byl opravdu shluk a tudíž bezprostřední a nijak moc promyšlený, ale tak zmíním se no. jedna rovina je vcelku osobitá - ty výrazy jako krkavčí podsvinče, Cestu si prodřu lesem i polem... jak říkám osobitý ale drhá rovina mi zas přišla přiznám se ohraná a ta ohranost fakt zdůrazní použití přísloví .- šude dobře, doma nejlíp já to neci nijako shazovat, jak řečeno v úvodu jde je o myšlenky, ale ty myšlenky nejsou o ničem novém. někdá pro příště můj názor - držet se více té první osobité a docela i nápadité, jak aspoň můžu soudit z tohodle kousku, roviny. A eště jedna věcička mi jaksi neseděla až trochu okatý použití spisovnosti. Nevím, možná vážn uvažuješ takhle spiusovně, ale už že to začíná citoslovcem fuj - jak si přirozeným, odkazujícím spíš k přirozený mluvě le ve třetí větě je až takový spisovností křičící - "nepamatuji". Je to formální věc a asnad se ani nedá říct nedostatek ale nějako jsem si toho vcelém textíku všímal a alespoň mě to přišlo jaksi nepřirozené. Ale jako čímsi to bylo i zajmavé, klidně bych si někdá příště přečetl nějakou tvojí třeba trochu opravdickou povdku

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru