Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Úvodník od autora Dero

14. 07. 2009
3
4
624
Autor
slovoma

Vítěz červnového kola soutěže "Slovo má"

Jeden z brněnských mostů v jihozápadní části města na sobě nese velkými, nepřehlédnutelnými písmeny vzkaz: „ČERSTVĚ NATŘENO“. Text však odkazuje sám na sebe - most samotný svou železobetonovou podstatu pod žádným nátěrem neskrývá a nikdy neskrýval.

Neznámý vandal si zřejmě svým inteligentním nápadem vydobyl respekt svých kolegů, protože ti jeho dílo nechávají už po mnoho let víceméně nedotčeno. A každodenně tak leckterému z řidičů projíždějících pod mostem alespoň na malou chvíli zpříjemní den.

Zamyslete se nad tím nápisem. Je pravdivý či nikoli? Pravděpodobně odpovíte záporně. Někteří z vás možná svou odpověď formulují tak, že „teď už pravdivý není“. Co kdybych se vás zeptal před lety, když z ještě vlhkých písmen stékaly stružky barvy?

I takhle se, přátelé, dá zacházet s pravdou. Jako lidé v boji s chápáním času podléháme, minulost se nám rozpadá pod rukama, přítomnost vstřebávat nestačíme a budoucnosti se můžeme jen dohadovat. Nepochybuji, že příroda udělala dobře, když před námi ostrý zub paradoxu času skrývá.

Přesto se zamyslete, kolikrát jste již byli skálopevně přesvědčeni o své pravdě, kolikrát jste již svůj názor prosazovali s vášnivou zavilostí jako ten jediný správný a nemohli jste uvěřit, že ostatní tu zřejmou myšlenku nedokáží – a nic si nenalhávejme, někteří nechtějí – přijmout.

Uvědomte si, že každý názor, který nyní zuřivě obhajujete, může jednoho dne zaschnout. A až se tak stane, přistihnete se, že ani vy si za svým „ČERSTVĚ NATŘENO“ nejste sto nadále stát. Takže až budete příště prosazovat svůj názor, jistě se vyplatí zvýšit hlas, avšak krev nezbytně téct nemusí.

Vždyť je celý ten koncept vlastně náramná sranda! :)


4 názory

pozorovatel
15. 07. 2009
Dát tip
"Text však odkazuje sám na sebe - most samotný svou železobetonovou podstatu pod žádným nátěrem neskrývá a nikdy neskrýval." to zní jako by neměl železobetonovou podstatu a já si myslel, že most nemá nátěr mno, nevim, jestli je to úvaha, fejeton, ale vtip jsem tam nenašel - není k němu žádný postup, gradace, tak to nejspíš bude apel na diskutující písmáky asi smajlík na konci je hroznej, copak myslitel na konci své myšlenky připojí smajlík, aby ho měli čtenáři ještě radši nebo proč?

Oldjerry
14. 07. 2009
Dát tip
Ne každý moudrý musí být nutně starý. *

Norsko 1
14. 07. 2009
Dát tip
Dvakrát měř, jednou řež. Bych to zkrátil, milý dero, ale to již nebudu tak prozaicky vtipný jako ty, s tím svým ČERSTVĚ NATŘENO Mimochodem, kdo to nedělá, nemá u mě šanci :-)

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru