Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

O naději

18. 07. 2009
19
27
2691
Autor
Noumenon
O naději

Po pláních planých snů
já kráčel celé dny,
až k místům,
kde ladná mračna       
nevraživě hledí v dáli.

Tu mne čísi chladná ruka
lítostivě ovinula
a vedla tiše pustou cestou.

Když dovedla mne v její konec,
já spatřil jsem ji v zlomku času,
jak se její záře chvěla
ve slunečním doznívání
bělostného závoje.

Pak v notách stesku
hrál mi život před očima,
v nichž se všechna přání
zrcadlila beznadějí.

Naděje kotví v zoufalství...

27 názorů

koloušek
15. 11. 2010
Dát tip
Pěkné.T*

Kuchot
14. 09. 2010
Dát tip
možná pro tebe... já nemůžu

Sanao, není špatná i přes výhrady, ale u mě na t není

Noumenon
07. 08. 2009
Dát tip
dobra dobra, beru si to k srdci a priste se vynasnazim temto kostrbatym konstrukcim vyhnout. mas nejaky napad co udelat s tou treti slokou ? jde o to ze tam by mel byt vrchol a nevim jak ho napsat, neco v tom smyslu ze sis na chvili uvedomil cele byti a lasku a letmo ses ji dotkl a pak zmizela...

Temnorez
03. 08. 2009
Dát tip
pěkně vylousknuté z lískového oříšku, čerstvé s měkou dužinou :-) moc se mi líbí pláně planých snů a celá čtvrtá sloka naopak se mi moc nelíbí zpracování té třetí, kde je na můj vkus úplně jiná větná stylizace než ve zbytku díla (když dovedla mne v konec její/ její na konci věty a hned následné/ jak se její tváře chvěla). co se týče těch čárek tak mi tam taky trochu překážejí (viz experimentátor), myslím že místo čárky stačí dát enter a ten důraz či rozdělení, pauza nebo dramatický skok si čtenář vytvoří snadněji a méně "agresivním" způsobem. Jinak jak říkám, pěkný kousek...*

*****

Noumenon
22. 07. 2009
Dát tip
dekuji vam velice :))

slivaka
21. 07. 2009
Dát tip
*ju..tip..

slovak
19. 07. 2009
Dát tip
Súcitím...

Noumenon
19. 07. 2009
Dát tip
no dobre, ale nemuzes posuzovat zarazeni basne podle dvou slov, planich planych. myslel jsem ji vazne, tak to nebudu cpat do hricek. jestli se ti to tak libi, tak si pis takove ty, ale ja mam vlastni srdce, rozum a styl vyjadrovani, do ktereho mi nemluv. Pokud nejsi jeho priznivcem, nic se nedeje. po precteni nekolika tvych basni, jsem zas ja postradal hloubku, tudiz je vesmes jedno co si jeden o druhem mysli:))jinak vis, diky cemu se uziva pojem volny vers ? volny vers se mu rika proto, ze basen nema zadny rytmus, t.j. stridavy, preryvany, obkrocny, sdruzeny rym ani zadne variace na rymy predesle. nic takoveho. je v nem svoboda ! tak jako tva svoboda vyjadrit nazor :)

1.čárky by měly být buď všude, nebo nikde (i když jsou i zajímavé "kompromisy":-) osobně si pauzuju ve volných verších jak chci - když autor chce, abych pauzoval podle něj, tak ať to dá ve volných:-) 2.rozhodně nechci, aby sis vymýšlel:-)..."pláních planých..." je spíše do hříčky, než do (velmi) sugestivní poezie 3. zní to, ale trochu knižně - zvlášť s vazbou "tu mne"...působí to jako prázdné místo v básni - jen posun v"ději" bez prožitku citového i uměleckého P.S. Trochu pokus o konstruktivní kritiku:-)

Noumenon
19. 07. 2009
Dát tip
ohledne tech carek, myslim si ze by tam meli byt z jednoho duvodu, aby ctenar poznal, kdy je pauze v reci a kde se nachazi duraz. 2. to co jsem napsal jsem sugestivne zazil, me myslenky byly presne takove, tak proc si neco vymyslet. 3. čísi ruka- mi zni prirozene. jedine co by na celem souslovi mohl byt neprirozene je zkusenost v realu. muzes si to rict se synonymem něčí ruka. ale to mi prislo neosobni, tak jsem zvolil svou verzi. jinak dekuji za nazor, aspon nejaky vzruch :))

nahodilé používání čárek je strašný zlozvyk a pro mě to kazí výsledný dojem z básně:-( 1.verš je zajímavě napsán, ale spíše odvádí od zbytku díla, které je romantickou výpovědí s básnickými obraty-nic víc, nic míň ( i když "čísi" tam nesedí - je to nepřirozené)

Noumenon
18. 07. 2009
Dát tip
Děkuji všem zůčastněným s positivními názory, ale i tem, jejichz nazory byly jine. je to zatim ma nejlepe bodovana basen, cimz nechci rict, ze by byly body jen tim pravym a smerodatnym, na co se zde vsichni zmohou. porad si myslim, ze ma cilena a nezaujata kritika vetsi vyznam, nez bezduvodny bod. pokud jste ho mysleli uprimne, tak vam dekuji, neb si myslim, ze tech par z vas skutecne pocitilo to, co jsem dle meho srdce a svedomi musel zvecnit :))

A.H.
18. 07. 2009
Dát tip
opravdu sugestivní, škoda kazit tak pěkné dílo zbytečnými slovy v kritice *t*

moorgaan
18. 07. 2009
Dát tip
Mácha po deseti pivech.-))..

Noumenon
18. 07. 2009
Dát tip
zapomnel jsem smajlika, :))

Noumenon
18. 07. 2009
Dát tip
Norsko: nech si ty svoje dvojsmysly, uz ti neni 15

Norsko 1
18. 07. 2009
Dát tip
když dovedla mne v konec její. úsměvné

Diana
18. 07. 2009
Dát tip
Velmi působivé, romantické - až Máchovsky beznadějné.T*

Marlav
18. 07. 2009
Dát tip
skvostně napsáno***

Noumenon
18. 07. 2009
Dát tip
Arnika: odvahu bych ještě měl, ale nemám kam plout :) dekuji vsem za nazory a hodnoceni

vždy je naděje...jen mít odvahu vyplout..tip

Bíša
18. 07. 2009
Dát tip
T.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru