Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Pavlík

05. 08. 2009
0
4
648
Autor
Enter

Na záčátku třicátých let byla úpěšnost NKVD ve Sverdlovské oblasti spíše podprůměrná. Sice se dařilo plnit kvóty poravených nepřátel socialismu, stanovené v Moskvě samotným Jagodou, ale okolní okrsky dokázaly tento plán překročit o 5 - 7%. Pozice místního šéfa plukovníka Karpova tím byla poněkud ohrožena. Když tu se najednou vše v dobré obrátilo...

Z obce Gerasimovka přišel do Sverdlovského ústředí NKVD tento dopis:
"Čest práci soudruzi,

rád bisem vám nahlásil, že moje rodiče Larisa Ivanovna a Igor Stěpanovič jsou nepřátelé socialismu a strany. Otec jakožto přetseda kolchozu poskituje kulakům příznivé kádrové posudky za úplatu, čímž jim pomáhá uniknout spravedlivému potrestání. Gdiš jsem na toto upozornil matku, nejen že nesplnila svou občanskou povynost a nenahlásila to polyciji, ale navíc mně fizicki inzulitovala, gdyž sem jí k tomu nabádal. Proto se jakošto správný pionýr, znalý svích povyností, obracím přímo na Vás.

Se soudruškým pozdravem

pionýr Pavel Morozov"

Byla to opravdová bomba. Plukovník Karpov se přímo rozzářil. Okamžitě dal oba nezdárné rodiče zatknout a později byli odsouzeni ke dvaceti letům na Sibiři. Stejně tak byli z obce odstraněni všichni kulaci.Dopis byl opraven a poté otisknut v novinách po celém SSSR. Ministertvo školství rozhodlo, že Pavlík pojede na turné po školách ve všech větších městech, aby si všechny děti vzaly příklad. Do Gerasimovky pro něj přijeli komisaři Petrov a Sjomin.

Pavlíka našli v polorozpadlé dřevěnici, kde bydlel s dědou. Děda spal pod stolem, na kterém stála mezi špinavým nádobím prázdná láhev od vodky. Pavlík ležel na posteli a onanoval, dokud nezpozoroval příchod obou tajných policistů a nepokusil se utéct. Agent Sjomin po něm skočil a zalehl ho na prahu chalupy. " Jsi pionýr Pavel Morozov?" , šel agent Petrov přímo k věci. " ÉEé", ozvalo se slabě zpod komisaře Sjomina. Když Pavlíka zvedli ze zemé, dlouze si ho prohlíželi. Celou dobu nepromluvil a silně se třásl. " Nic ti neuděláme, holubku", pohlásil komisař Sjomin přátelsky. Pavlík však jeho očekávání zklamal a jen tiše zaskučel. Nevypadal ani trochu jako pionýr hrdina, svým výrazem a špinavými hadry, do nichž byl navlečen připomínal spíše obecního blázna. Když z něj ani po chvíli nedostali ani slovo, rozhodli se ho odvést do školy, aby si promluvili s učitelkou.

Jakmile vyšli z chalupy na náves, všichni vesničané se okamžitě rozutekli do svých domků. Učitelka Světlana Ivanovna jim potvrdila, že se skutečně jedná o hrdinného pionýra Pavlíka Morozova. " To je náš Pavlík, pašák je to", řekla doslova, načež Pavlík začal opakovat " pašák, pašák" a poskakovat. Tím se vše vysvětlilo a v přípravách na turné bylo možné pokračovat. Odvezli ho do Sverdlovska, kde ho agentka Kalininová připravovala na vystoupení. Za tři týdny výcviku zhubla osm kilo a objevil se u ní tik v pravém oku. Ale stálo to za to - Pavlík uměl jakž takž zpaměti asi dvě strany otázek a odpovědí, které měly v rámci školních besed proběhnout.

Nastal čas pro slavnou premiéru v základní škole pro děti stranických funkcionářů na Leninově třídě ve Sverdlovsku. Přijela i gerasimovská učitelka Světlana Ivanovna, aby se na místě pochlubila, jakého vychovala skvělého žáka. V tělocvičně postavili tribunu a nad ní vyvěsili Stalinův portrét a pod něj velký rudožlutý transparent Smrt kapitalismu. Shromáždily se v ní děti ze všech tříd a představení mohlo začít. Jako první promluvila právě paní Světlana: " Soudružky a soudruzi, milé děti. Ta likvidace kulaků, to není jednoduchý proces, není! Ale každý mladý pionýr se do ní musí zapojit z plných sil. Takový kulak, ten se totiž dokáže přímo ďábelsky maskovat. A nejen kulak, pak jsou tu ještě trockisté a další reakční živly, někdy dokonce ještě horší. Ti se skryjí někdy třeba i dokonce ve vaší rodině, ale to neznamená, že ujdou potrestání! To je povinnost každého správného pionýra jakoukoli protistátní činnost ohlásit. Jako to udělal právě tady Pavlík, hned se obrátil na mně. Jistě vám už soudružky učitelky ukazovaly ten jeho slavný dopis, pravda, trochu jsem mu s ním pomáhala, ale i vám jistě vaše soudružka učitelka pomůže! Ale hlavní je, že Pavlík udělal správnou věc, je to pašák! "

" Pašák!Pašák!Pašák!" přerušil ji Pavlík a začal poskakovat uprostřed pódia. "Hubu drž!", zařvala agentka Kalininová a vrazila mu pořádně mlaskavou facku. Pavlík se svalil na zem a začal výt. Nepřestal ani po deseti minutách utěšování ode všech přítomných na pódiu. Proto učitelky poslaly děti zpátky do tříd. Plukovníku Karpovovi se podařilo zařídit, aby o této události nevyšly žádné zprávy v novinách. Pavlík byl okamžitě převezen zpátky do Gerasimovky, k malé radosti tamních obyvatel. Na ministerstvu školství bylo později rozhodnuto, že Pavlíka nahradí jakýsi Serjoža ze sirotčince, který se za něj bude vydávat. Tím byl problém úspěšně vyřešen a turné mělo obrovský úspěch.

4 názory

Enter
07. 08. 2009
Dát tip
Oldjerry - Ty to zřejmě nechápeš, že jsem nekritizoval tvojí povídku, napsal jsem jenom, že pro mě nepochopitelně dostává zdaleka největší množství tipů, zatímco spousta lepších zůstává více méně ignorována. Ji samotnou jsem ohodnotil jako lepší průměr, což jistě není nějaká zdrcující kritika. A mimochodem nějak nechápu, z čeho jsi usoudil, že tahle povídka je moje nejlíp hodnocená. Že není nic extra, si už i sám uvědomuju :))

Oldjerry
07. 08. 2009
Dát tip
Entere - můžeš mne kritizovat jak chceš. Jedna povídka mi docela stačila...a to ještě ta nejlépe hodnocená. Kdybys tohle napsal před pětadvaceti lety - smeknul bych. Ne kvůli kvalitě, ale kvůli odvaze...

Enter
06. 08. 2009
Dát tip
no jestli myslíš tohle: "Pavlík Morozov, vlastním jménem Pavel Trofimovič Morozov, (14. listopadu 1918 Gerasimovka, Rusko – 3. září 1932 Gerasimovka, Sovětský svaz) byl sovětský prototyp hrdiny a mučedníka, který svého otce udal úřadům jako kulaka. Jeho otec byl pak poslán do Gulagu a Pavlík Morozov byl brutálně zavražděn vesničany. Pavlík Morozov pocházel z chudé rodiny, žijící v nynější Sverdlovské oblasti, a byl předsedou základní organizace Mladých pionýrů ve vesnické škole. Byl komunistickou propagandou vykreslován jako fanatický stoupenec kolektivizace. Jeho otec byl oblíbeným předsedou místního sovětu a odpůrcem násilného združstevňování. Pavlík ho udal bezpečnostním úřadům a před soudem vypovídal o tom, že jeho otec falšoval dokumenty a podporoval kulaky. Rovněž obvinil své sousedy, že skrývali vypěstované obilí a neplnili státní dodávky v patřičné výši. Případ Pavlíka Morozova byl symbolem protikladu křesťanské („Cti otce svého a matku svou“) a komunistické morálky („Buď bdělý a ostražitý“). Po celé období komunismu byl oficiálně dáván za vzor sovětským dětem i dětem v ostatních komunistických satelitech Sovětského svazu, jeho životopis od Vitalije Gubareva patřil mezi nepominutelnou školní četbu." tak to bych se skoro až urazil :) a poznámky o formě a stylistice mám pod každým svým výtvorem, aniž bych tušil, co tím maj lidi na mysli

Winter
05. 08. 2009
Dát tip
Uf, něco mi říká, že článek na wiki je stylisticky i formálně podstatně vytříběnější ./ Myslím, že je to dáno převážně velikostí ukousnutého sousta.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru