Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Domov

08. 08. 2009
2
9
615
Autor
Trilog Gurtu
Míval jsem háro dlouhý
tak asi do půl zad
a svoje tajný touhy
vydat se na západ.

Řek mi jeden člověk
ať vzdám se nadějí
i tasemnice žije
tam kde se narodí.

Tak zůstal jsem tu trčet
založil rodinu
nepřestal jsem vrčet
když seděl jsem na pivu.

Dnes můžu jezdit všude
kam prachy postačí
k čemu to však bude
už nejsem nejmladší.

Tak zase jenom vrčím
naříkám v hospodě
a doma jenom trčím
měl bych být v pohodě.

9 názorů

Moc díky Dannymu za podrobný rozbor.....jsem docela prekvapená.....moc díky

danny32
03. 09. 2009
Dát tip
T+ *** Občas je veľmi smutné pozorovať zrak kritika, ktorý je často ako mikroskop, čo vidí aj najmenšie čiastočky bez toho, aby pochopil celkok... *** Príjemný dobrý večer. *** Áno, skučne je to veľmi dobrá báseň. Moje hodnotenie 2- *** Aj napriek tomu, že by som túto báseň neradil medzi básne, skôr do sekcie poézie - VP (veršovaného príbehu) je takmer nemožné ju po prvom prečítaní pochopiť. Je to pre VP (veršované príbehy) tak trochu netradičné, nakoľko tie takmer vždy podávajú celé svoje vnútro na akomsi imaginárnom striebornom podnose. Sú to básne, pri ktorých po jedinom prečítaní nezostáva potreba sa k nej ešte vracať. Báseň ktorú však autorka napísala sa tomuto bežnému štandardu VP (veršovaných príbehov) úplne vymyká. *** Báseň by som pochopitelne zaradil do KLP (klasickej poézie) pričom využila GR (gramatický rým). Rád by som však upozornil čitateľov hlavne na prvé 3 strofy v ktorých autorka brilantne využila rytmus, čo je pre KLP (klasickú poéziu nevyhnutné). Oceňujem to, aj napriek tomu, že sa snažím poväčšine navádzať mladých autorov na písanie MPO (Modernej poézie) a miesto GR (gramatického rýmu), využiť práve rytmus. (Viď. napr. dielo Ivan Krasko - Vesper Dominicae, na mojej stránke) *** Trochu horšie to dopadlo s 2 predposlednými strofami, ktoré by som pravdepodobne zlúčil len do jednej. Okrem toho, že sa nám tu rozsypal rytmus básne a GR (gramatický rým) pôsobí ako NR (nútené rýmovanie) tzn. silene, mám pocit, že na tento záver básne autorka nekládla až taký dôraz ako na predošlé strofy. Opakujú sa tam slová a je to viac rozťahané ako účelné. Stáva sa to u autorov básní pomerne často, že na záver už nekladú taký dôraz, ako na hlavnú časť, pričom si však neuvedomujú, že záver je nesmierne dôležitý na pochopenie celej básne. Mohol by som to prirovnať ku klavíru bez ozvučnice... *** Myslím si však, že čitateľ, ktorý skutočne pochopí hlavnú myšlienku básne, ju dokáže aj oceniť. preto je moje celkové hodnotenie: ***Mierne nadpriemerná*** ***Pekný večer*** ~Danny~

Marlav
26. 08. 2009
Dát tip
ano, na písničku dobré*

Ono to ani nebylo psáno s tím úmyslem :)....mela to být jen taková kravinka...o nekterých mých spoluobcanech :)

klobúk
12. 08. 2009
Dát tip
hmm na pesničku fajn, ale vysoká poezia to zrovna neni..

Jo jo....je to v rytmu folku....a díky

Onisid
12. 08. 2009
Dát tip
Souhlasím, rýmy žádná sláva, ale obsahově pěkné, trochu mi to připomnělo písničkáře. Shrnutí českého člověka po listopadu 89.

Diana
09. 08. 2009
Dát tip
To by byla dobrá písnička :-)*

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru