Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Neříkej to jméno!

21. 08. 2009
5
5
1267

Zkuste napsat povídku neviditelným inkoustem na zeď a bude tam, ať už o ní někdo ví, nebo ne. Zkuste to. (Přesto nikdy neříkej, neříkej to jméno.)

Kdo si myslí, že na smažení krevet nic není, mýlí se. Hromada průhledných zámotků jednohlasně pleskla o rozpálenou plotýnku. Pomalu růžověla. Nikoliv celá, nýbrž kousek po kousku. Mrtví korýši si předávali barvu spolu s pekelným žárem, jež z nich učinil… smažené krevety. A na tom teda něco je!

 

Některé věci nelze pojmenovat. Jak ale potom dokázat jejich existenci?

 

Večer co večer stál za pultem chlapec. Dával pozor, aby hotový pokrm nebyl ani syrový, ani připálený. Jelikož na něm pan vrchní nešetřil chválou, připadal si jako mistr svého oboru. Snad proto jím i byl. Hoteloví hosté si pro krevety chodili s velkými kulatými talíři. Mnozí i několikrát.

 

Ten chlapec spatřil za stěnou horkého kouře zelené oči. Oči spatřily jeho.

 

Neexistují jedineční lidé, jenom jedinečné, silně působivé chvíle. A těch, i kdyby bylo v životě příliš, vždycky jsou vzácné. Jedna z nich vypadala takhle. Ztratil se v ní. A nikdy se už nechtěl vrátit.

 

Jak se asi jmenuje?

 

Následující den věděl, že dnes ve skutečnosti vůbec nepracuje, ač zdánlivě dělá všechno jako dřív. Dnes totiž především čekal. Na nic jiného nedokázal myslet a nic jiného mu ani nezbývalo. Přesto ho překvapilo, když se ta chvíle skutečně vrátila. Její vlasy měly barvu do ruda propečených krevet.

 

Určitě má jméno! Škoda jen, že jej nemůže vyslovit.

 

Zkuste se smát básníkům. Zkuste se jim smát i poté, co vám člověk, jež poslouchá walz za zamčenými dveřmi do tanečního sálu, odpřísáhne, že jeho srdce tepe na tři doby. Zkuste to.

 

Přišla znovu. Jako už tolikrát. Člověk nezjistí, zda jsou dveře zamčené, dokud nevezme za kliku. Je horší strach z poznání, nebo poznání samotné?

 

Přestože na ni čekal, přišla opět znenadání. Jako už tolikrát. A pak…pak jí oslovil. Jejím jménem.


Onoho večera našel pan vrchní na plotně hromadu odporných spálených slizkých mrtvých korýšů.


5 názorů

Lakrov
16. 11. 2009
Dát tip
A tahle taky (zaslouží tip). Snad jen tady: '...člověk, jež poslouchá walz...' by se lépe vyjímalo zájmeno 'jenž' a závěrečný výčet přivlastků je přiliš široký (a protichůdný).

Amélyje
27. 08. 2009
Dát tip
ach jo autore neznámý, já to musím okomentovat někdz jindy neboť jsem teď na tom nějak špatně .. ale děkuji za avízo a já s ebudu snažit... kolik asi ještě zbývá minut nežz se vrátí.. já už to nevydržím.

a mě se líbí, že neexistují jedineční lidé, jen jedinečné chvíle... (leč sí, písmo by se lépe četlo menší)*

Autor se doufám časem vypíše k vyšším metám. Potenciál mu nechybí. Jen by si měl s větším časovým odstupem přečíst, co skutečně napsal, než to uveřejní. Například spojení - "člověk, jež poslouchá walz" je rovněž blbina. Slovo JEŽ se užívá ve významu KTERÉ, nikoli KTERÝ. WALZ se píše správně WALTZ. Ale jinak slušný začátek.

Talent evidentní, cit pro jazyk a metaforu výborný, koncovka odfláknutá. Zvětšením písma se z pouhého nástřelu povídka nestane. P.S. Spálený a současně slizký korýš je blbina.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru