Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Úvodník od autora Něžný_debil

14. 09. 2009
3
3
726
Autor
slovoma

Vítěz prázdninového kola soutěže "Slovo má"

Léto... čas jahod, čerstvých brambor a hospodářských krizí. Čas holek v plavkách, při jejichž pohledu měknou svaly a povolují se zatažená břicha. Čas zmrzlin, salmonelóz a nucených prázdninových prací.
Můj soused je bývalý mistr republiky v hodu oštěpem, ale nebojte, nebude to o něm. Každé léto k němu na návštěvu přijíždějí příbuzní z Holandska (mimochodem, Holandsko je nesprávný název, protože jako Holandsko se můžou v Nizozemsku označovat právem jen dvě provincie - Noord Holland a Zuid Holland, čili je to jako bychom říkali celé ČR třeba Severní Čechy, ale čert to vem, je léto...). Jako obvykle, i letos přijeli. Tony, hrdý Holanďan se sympatickou pleškou a americkým úsměvem, jeho příjemná manželka a rozpustilé děti. I stalo se, že celá rodinka jela do zoo a pracovitý Tony zůstal doma, protože ho do extáze přivádějí domácí práce (v Nizozemí nejspíš neobvyklý jev) a slíbil, že vykope řádek brambor.
Když se vrátili, Tony je uvítal slovy: "Měl jsem malá úspěch" ...jakby také ne, když místo brambor kompletně překopal záhon jahod!
Jsou chvíle kdy se daří a taky ty horší... Já ty špatné mívám v létě. Často se ptám "co dělám špatně?" Dělá svět něco špatně? Proč ty krize, války o ropu, globální oteplování... Možná je všechno zbytečné a my nic neovlivníme, jen myslíme že ano.... A naše marná snaha přetvářet věci zastírá pak to, na čem opravdu záleží. Co to je už nechám na vás, ale zamysleme se...
nejsme už místo brambor v jahodách?

3 názory

oh, dík

Oldjerry
14. 09. 2009
Dát tip
Vzbuzuje to pocit lehkosti psaní a těžkou mysl ztoho, co nás - co tě - čeká... mně se to líbí.Má to švih *

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru