Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

V jaké době žijeme?

15. 09. 2009
3
24
611
Autor
Vogin

Nic není nemožné.

            Jasným kandidátem číslo jedna na kritický rozbor je první světová válka. Tento konflikt nese veškeré stopy opakování historie a nepoučení se z chyb. Pravou podstatou tohoto konfliktu byla bitva o suroviny, potažmo rozšíření mocenského vlivu. Představme si následující situaci : německý císař (mezi jinými) si umíní, že chce mít k dispozici víc surovin a vládnout většímu území, a tak se začne připravovat na válku. Naprosto ignorujíc fakt, co válka doopravdy znamená. Vážení přátelé, ať už je to v jakékoli době, válka znamená násilnou smrt. Představte si, že mladí muži ve svém plném potenciálu jdou narukovat, obdrží zbraně, obdrží výcvik a jdou do války. Jsou naprosto odtrženi od správné reality a života, jsou neuvěřitelně pokrouceni a doufají, že zkrátka zemřou všichni kolem, protože jim nic jiného nezbývá.


            Opravdu, zkuste si představit následující situaci : jste voják v první světové válce, zde je lhostejno na čí straně. Jste v zákopu a každou chvíli může přijít rozkaz k útoku - neboli rozběhnout se přes plochu, kde na každém kroku může přiletět kulka ukončující váš život, v lepším případě můžete zemřít na bodácích nepřátelského vojáka. Je neuvěřitelná odvaha pod dojmem těchto faktů uposlechnout rozkaz a vyběhnout na onu plochu. Tak neuvěřitelná, že si jí nikdy, v žádné době nezaslouží žádná mocichtivá individua, která jsou od toho všeho daleko a všechny ztráty a zmařené životy pro ně představují jen figurky na strategické ploše.


            Kolik dětí nedostalo příležitost se narodit, protože jim takto zahynul otec? Kolik rodičů muselo nesmyslně oplakávat syna a narušit tak přirozený koloběh života? Kolik žen přišlo o svého životního partnera? Kolik lidského potenciálu bylo vyplýtváno v tomto konfliktu? Nevím, nikdo to nemůže vědět. Já jen vím, že první světová válka je do očí bijící lidská chyba, která už se nesmí nikdy opakovat, jinak si jako lidstvo nezasloužíme přežít.


24 názorů

Vogin
15. 09. 2009
Dát tip
fajn, jeden po druhem ad papouch - nesnedl jsi vsechnu moudrost sveta, i kdyz si to mozna myslis,tudiz az ty se zacnes chovat seriozne ke mne,ja te zacnu brat vazne. Co se tyce spatnyho? zarazeni, opravdu me mrzi,ze jsem urazil tvoje ego,nicmene zadny uceny z nebe nespadl ad StvN - samozrejme ze se dneska neco takoveho deje,poukazuju na to ze se lidstvo nedokaze poucit ze zrejmych historickych chyb. Vybral jsem emocni ukazku z kritickeho a faktickeho textu, protoze se snazim lidi probudit,aby zacali premyslet o tom,co se kolem nich deje. ad Pišta - neprispel jsi trochou,ale nicnerikajicimi blaboly... ad Kamil - neni dobre zemrit v zadne valce, spravna realita je bez valek (lepe receno bez nasili), kdy nejsou lidske zivoty nasilne ukoncovany. Kazdy, kdo si opravdu uvedomi, co je valka, pochopi, ze vojaci (abych byl presny,tak neprofesionalni) jsou brani jako obetovatelny material a ne jako zivi lidi. Co se tyce doufani, inu vedeli ze je silne pravdepodobne ze nekdo zemre a nechteli to byt oni,tudiz vyplyvaji spolubojovnici kolem...

1. Nerozumím tomu, proč je lepší zemřít bodákem, než kulkou. 2. Nerozumím termínu správná realita! 3. Jak můžeš vědět, že byli pokroucení a odtržení od života, ty jsi někoho z nich znal? 4. A proč by měli doufat, že zemřou všichni kolem?

dajakbol
15. 09. 2009
Dát tip
Máš pravdu, ale nič viac.

Já svou troškou do mlejna už přispěl :)

Vaud
15. 09. 2009
Dát tip
tak spousta deti se nenarodila, protoze se obecne malo suka (a I. svetova je v tom nevinne) mimoradne souhlasim s papouchem

papouch
15. 09. 2009
Dát tip
Něž - protiřečíš si není to recenze, to je úryvek

papouch: myslím že se mýlíš... je to recenze jeho knihy, recenzi ovšem neuvedl v klasickém stylu nějakých rozborů, ale publikoval úryvek z dotyčné knihy...

StvN
15. 09. 2009
Dát tip
Přijde mi to ploché a příliš jednostranné. Argumenty jako: Kolik rodičů muselo nesmyslně oplakávat syna a narušit tak přirozený koloběh života? Kolik žen přišlo o svého životního partnera? jsou spíš demagogické. Nabízí se na ně otázka - a dnes se nic takového neděje? Když už bych chtěl číst názory na problémy 21. století, tak bych čekal nový pohled a promyšlený pohled. Ve tvém textu je moc emocí.

papouch
15. 09. 2009
Dát tip
Milej zlatej. Rubrika "Recenze i neliterární" slouží k hodnocení a rozebírání uměleckých počinů - např. knížek, divadelních představení, konzertů, nahrávek, výstav a podobně. Tadyten tvůj blábolek NENÍ recenze, proto tě žádám, abys to odstranil z hlavní strany a zařadil to do některé z kategorií "Próza".

Vogin
15. 09. 2009
Dát tip
recenze problemu 21. stoleti?

papouch
15. 09. 2009
Dát tip
probůh.. :-/ A co to jako má dělat v Recenzích?

Vogin
15. 09. 2009
Dát tip
co se tyce Hitlera, tak http://cs.wikipedia.org/wiki/Hitler resi dost otazek :)

Vogin
15. 09. 2009
Dát tip
to neni pokus o knihu, to je uz kompletne hotova kniha o problemech 21. stoleti, tohle je ukazka z jedne kapitoly misto obecnych blabolu zkuste kritizovat presne a jasne panove ^^

zatím to vypadá že to je maximálně škoda internetu..

A není to škoda papíru?

pokus o knihu, mohu-li soudit

To má být co, proboha?

Moonboy
15. 09. 2009
Dát tip
nechtěl bych být ten voják...

FunThomas
15. 09. 2009
Dát tip
nebyl Hitler tak trochu Rakušák? (a možná i Žid?)

podotýkám že to zní zajímavě... dá se někde sehnat celá? (ze tvé knihy?)

podotýkám že to zní zajímavě... dá se někde sehnat celá? (ze tvé knihy?)

Vogin
15. 09. 2009
Dát tip
Podotýkám, že se jedná o úryvek z knihy :)

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru