Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

O lásce, smrti a nenávisti

18. 09. 2009
3
6
1026
Autor
m4rt3n

Tato úvaha vznikla poté, co jsem začal přemýšlet, jak se vytvářejí či hroutí mezilidské vztahy.Zajímavé je, že právě tyto tři faktory, jež jsou zmíněny, nás provázejí celým životem, ať již chceme či nikoliv.(Toto je pouze názor autora)

Smrt:Proč se lidé bojí smrti? Proč se někteří snaží vyzpovídat těsně před tím,než zemřou?Proč nevíme co nás po smrti čeká? Jsme na počátku klonování,ale nevíme co se děje po smrti,co cítí člověk předtím než zemře? Proč mají někteří lidé nějaké přání,než zemřou? Chápu připomínky ohledně naložení těla,nebo rodiny ale proč si přejí i jiné věci? Nebo proč si lidé dobrovolně vezmou život? Neúnosná situace není odpověď,zamyslete se nad tím jak vlastně chcete zemřít většina lidí to ví,ale někteří mají divné přání smrti.Tak se zamyslete proč vlastně umírat...

 

Nenávist:Co je to nenávist? A je vůbec nějaká nenávist?Neznám protiklad nenávisti,myslím tím ve slovním obratu.Kvůli nenávisti se děje spousta věcí,jako například výše zmíněná smrt. Jestli mi nevěříte tady je příklad:Jeden vůdce nemůže vystát dalšího vůdce (je jedno kvůli čemu) a tak mu vyhlásí válku,no a při válečném konfliktu zemřou lidé.Tak si laskavě promyslete důsledky svých činů a proč vlastně dotyčného člověka nenávidíte.

 

Láska:Co je to láska? Já sám jsem ji doposud nepoznal,zamyslete se jestli  to co cítíte k vaším blízkým,nebo jiné osobě je láska?A její význam.Podle mě je láska to,když jste ochotni obětovat pro druhé cokoliv,myslím tím vlastní život.Je snadné to říct ale jestli k tomu dojde, jste ochotni přijmout tyto okolnosti? Já myslím že ne,samozřejmě jsou okolnosti kdy odhodíte veškeré zábrany,a vběhnete do hořícího domu,nebo nějaké jiné nebezpečné situace,a zachráníte tak život někomu jinému,ale je to správné? Je dobré zachránit život někoho jiného, ale zaplatit za to svým životem? Zní to sobecky ale sobecké to není.Co třeba vaše rodina? Jak  k tomu přijde? Třeba nenarozené dítě? Až se zeptá mami „kde je táta?“ jak mu vysvětlíte že, tatínek vás opustil jenom kvůli tomu,že někoho zachránil? Jak to dítě k tomu přijde,a nebude nakonec dotyčnou osobu nenávidět? Tak se ptám co je to láska???

 



6 názorů

m4rt3n
09. 10. 2009
Dát tip
děkuji

A.H.
09. 10. 2009
Dát tip
Hezky se zamýšlíš. Každý tyto nedílné součásti našeho života bere jinak a s postupem času se tyto názory na damá témata mění. Rozeberu především dvě, která uvádíš. Lásku a smrt. Láska: Když milujeme, nehledáme stejné lidi, jako jsme my, víme však příliš dobře, jak jsme ubozí - velkolepí ve svých možnostech, smolaři v realizaci. Láska je něco trpělivého, je mnohem problematičtější, mnohme praktičtější, mnohem prozaičtější, než jak ji prožívá 99,9% lidí. Láska založená na partnerském spojení není tak zainteresovaná na sexuálně spirituálním egu jako éros - snad kromě blouznění prvních týdnů a měsíců, když probíhá proces, který popsal Stendhal jako "kristalizaci", když totiž růžově červené brýle lásky partnera natolik idealizují, že jeho pravá osobnost zmizí pod vrstvou cukrové polevy. Na druhé straně není partnerská láska natolik nezištná jako křesťanská agápe - snad kromě situace, když partner leží na ARU. Když bych měl citovat Stendhala: "Láska je potěšení vidět a dotýkat se všemi smysly lásky hodné a milující bytosti, a proto ji cítit v nejtěsnější blízkosti. Časem se dostaví hrdost nad tím, co se společně podařilo, jakož i starost o to, co společně položili do kolébky. V závěru: "Aby člověk miloval, nemusí vědět, co je láska." Smrt: Pro mnoho lidí nejstrašlivější zlo. Jak píše Epikuros: "Smrt se nás netýká, neboť pokud žijeme, smrt zde není, a když je zde smrt, pak nejme my. Smrt se tedy netýká ani živých, ani mrtvých: neboť jedněch se ještě netýká a ti druzí už neexistují." Dle mého názoru, lidský dav před smrtí prchá jako před nejhorším zlem, jednak ji vyhledává jako vysvobození ze strastí života. Za zamyšlení snad ani nestojí, která skupina převažuje. Zdravý, moudrý člověk, který to má v hlavě uspořádané jak se patří neodmítá život, ani se neobává bezživobytí.

beda
21. 09. 2009
Dát tip
Je dobré se takto zamýšlet, nicméně tato úvaha klouže jen po oblých vršcích mnoha otazníků. Alespoň něco a promiň ... :-)

m4rt3n
19. 09. 2009
Dát tip
hodně se mi líbí tvá slova něco na tom bude...Díky za koment :)

Lightdancer
19. 09. 2009
Dát tip
Smrt je vysvobození Nenávist je strach Láska je neutralizace dvou výše zmíněných věcí a tip je za úvažku :) **

Lightdancer
19. 09. 2009
Dát tip
Smrt je vysvobození Nenávist je strach Láska je neutralizace dvou výše zmíněných věcí a tip je za úvažku :) **

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru