Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

O Bezpečnosti

27. 09. 2001
0
0
874

Je dobré vědět, že naše vlast je dobře chráněna. Máme armádu, která je ozdobou všech evropských vojenských cvičení a balkánských půtek. Skutečně, málokdo ze sebe umí dělat tak dobré terče za mrzký peníz a podrbání za ušima od šéfa NATO. Naše letectvo, vybavené nejmodernějšími zepelíny, je hrozbou pro každého nepřítele, jelikož tento při pohledu na naše báječné muže na létajících strojích (ženy ještě do kokpitu nepustili, aby si feministky nestěžovaly na nedostatek témat pro kritiku) propadne záchvatu nekontrolovatelného smíchu a v lepším případě skončí v nemocnici se smrtonosnou škytavkou. Rovněž policisté si zaslouží uznání. Denně bojují se zločinem, který si zrovna vyberou a když mají jistotu, že je za to ani neodsoudí justice, ani je skinheadi nezmlátí, potom někdy i zasáhnou. Denně riskují zažívací potíže, obezitu a hemeroidy ve svých kancelářích, vybaveni zbraněmi, které střílí samy od sebe, občas explodují v ruce, nebo v lepším případě nestřílí vůbec. Není divu, že jediný sociopat stačí střelit tři policisty a ještě si zpívat “dejte mu zahrát, pane inšpektóre...”. Nezapomínejme ani na hasiče, kteří pro změnu bojují s nebezpečným živlem zvaným Kohout červený. Údajně už dostali hadici a do konce roku dostanou i použitý žebřík z bazaru dráčka Soptíka.

Ke každému vyspělému stádu, chci říci státu, patří tajná zpravodajská služba. My máme dvě veřejné, jednu zveřejněnou a bezpočet pavlačových. Jednu vede lhář, druhou pochybné existence (to si prosím pěkně vymysleli oni sami), třetí nikdo a ten zbytek řízení nepotřebuje. Je navíc všem naprosto přístupný a to v podobě poněkud ukecané sousedky, s níž je jediná potíž – a sice zarazit proud její výmluvnosti. Že pocit bezpečí je k nezaplacení, víme všichni. A pokud ne, stačí počkat na rozpočet na příští rok.

Jiří Růžek alias panenka Maria orodující u všemohoucího za navrácení zabavených řidičských průkazů má za úkol shromažďovat informace o mafiích, ale zřejmě nemá co na práci. Patrně už je zhola zbytečné tyto informace sbírat. Karlovy vary už nám stejně zpátky neprodají, tak co. Lepší je se poohlédnout, ve které z našich rozvědek, kontrarozvědek a indiánských hlídek dotyčný ještě nebyl, pro případ, že by bylo nutné zase, znova, tudíž opakovaně změnit působiště.

Český James Bond jménem Martin Hejl udržuje po vzoru komisaře Schimanského čilé styky s podsvětím, občas někomu vyžehlí průšvih s podvody ve spořitelně a když to náhodou praskne, zaťuká na dvířka svého “M” Tomáše Kadlece. Pakliže je velký šéf na chvíli mimo delirium a zrovna neukájí své sadistické sklony na mladých ženách, sednou si na kobereček a dohodnou se, že nazítří veřejně osočí Růžka.

A tak až budete chtít vědět něco o bezpečnosti, pozvěte si upovídanou sousedku z vedlejší pavlače. Dozvíte se vše, co chcete, a v bezpečí budete taky.


Katerina
05. 10. 2002
Dát tip
a proc ne? mne se to zda dobry

StvN
28. 09. 2001
Dát tip
tohle neni fejeton nejsem si jist, jestli se to sem vůbec hodí

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru