Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Jsem Čech...

01. 10. 2009
1
6
418
Autor
kuře

...anebo ne?

Jak začít? Nejspíš konstatováním, nejsem Čech, su totiž Moravák jak poleno, ale být Čechech, jsem na to hrdý, jelikož na naší republice je toho tolik zajímavého a poučného pro ostatní národy. Například když si Český turista vyrazí do USA a nějaký Američan se jej zeptá odkud je. To potom začne Čech "rukama-nohama" mixovanýma s lámanou angličtinou odpovídat, že je z České republiky. V tu chvíli nastává v hlavě Američana zmatek. Chudák totiž nemá tušení kam našeho milého Čecha poslat. Většinou si jej zařadí někam do rovníkové Afriky nebo přinejlepším do „prázdného“ prostoru mezi Německem a Ruskem. Většině Američanů je totiž Česko úplně ukradené a jejich největší geografickou znalostí je poloha nejbližšího „Mekáče“. Ale když Američanovi řeknete jména několika slavných Českých rodáků jako například Jágr, Nedvěd, Krejčíř nebo Kožený, hned vědí o který stát se jedná. Ještě, že je máme. Navíc v které jiné zemi, je hledaná osoba schopná nepozorovaně opustit dům obklíčený policií? Zase jenom v ČR…několik málo případů ze všechny, že máme být na co hrdi a být rádi že žijeme v zemičce jménem Česká republika...


6 názorů

dost jsem očekával, že po pádu železné opony dojde k nějaké formě obnovy Rakouska-Uherska...nepovedlo se.

Prosecký
02. 10. 2009
Dát tip
Felix Slováček je internacionalista, asi míšenec. To jsme vpodstatě všichni, jenom ta paměť rodu mizí hned po dvou generacích a důležitější roli htraje to, co nám řekne učitel v základní škole, než to, co dělal pradědeček v roce 1912. Kdyby tehdejší vládnoucí elita nebyla tak neschopná a neefektivní a neokrádala některé země (Korunu českou) na úkor jiných (Uhersko), byli bychom Rakušany-Uheráky a nebyli bychom ve vzduchprázdnu.

Prosecký: kam podle tvého dělení patří Felix Slováček? :o) k tématu: který Čech by dokázal určit správně polohu státu Idaho?

Prosecký
02. 10. 2009
Dát tip
Na úvod chci říct, že jsem prožil stejně let v Čechách jako ve Slezsku. Moraváci sice používají více spisovných výrazů než Češi z Čech (přidržme se toho, jak nás označují a rovnou si říkejme Čecháčci. Je to trochu hanlivé, ale jednoslovně to odliší Čechy z Čech a z Moravy a Slezska. Já sice na oplátku říkám okolním Slezákům Slezáčci a Moraváčci, ale nemá to ten efekt). Ale mají řadu odchylek, které si ani neuvědomují (Játra bez játry, některé slovesné vazby, hezké města apod.) Zadruhé, literární útvar. Sutečně to není fejeton, spíše takové kavárenské vyprávění. Až na to, že drasticky vyjadřuje naši vzduchoprázdnou polohu mezi Ruskem, odkud dovážíme suroviny a Německem (západní částí Evropské unie), kam zase vyvážíme. Za třetí si opět naběhnu na vidle a ztratím něco sympatizantů, mám-li jaké: v podstatě lidtsva jistě je soutěžit a být fyzicky zdatný a rozhodujícím projevem toho je sport. Proto je sport v televizi tak populárnější. Z výšin svého intelektuálního snobismu se však občas pozastavuji nad tím, že člověk může být tak oslavován, že přeskočí laťku ve výši 230 cm. Prosím, je to krásné, já bych to nedokázal, ale že by se na to musela dívat miliarda lidí? A na mou zásadní přednášku o hospodářské krizi jich 25? Dávám tip ne za dílo, ale za nastolenou otázku.

Vaud
01. 10. 2009
Dát tip
neznám Američana, který by znal Nedvěda a Krejčíře...ale jinak celkem fajn

Oldjerry
01. 10. 2009
Dát tip
Vždycky jsem si myslel, že Moraváci umí dobře česky. To mi nakukaly nějaké moravské geny, co nosím mezi ušima. Ty samé geny mi říkají, že to není fejeton. Ještě, než se vydám za pořádným psaním, musím konstatovat, že obsah posoudit objektivně nemohu Američanem nejsa, ale myslím si jednostranně, že na něm něco pravdy bude.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru