Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Nezahrada

02. 10. 2009
4
88
3212
Autor
Bt_Podiven

Tak. Rovnou vám musím říct, že se vůbec necítím oprávněn psát tuto kritiku (nedočetl jsem), cítím se ale povinen obeznámit čtenářskou (písmáckou) veřejnost s tím, co by určitě měla vědět a od čeho by se rozhodně měla distancovat. Ano. Knihu Nezahrada, napsanou René Vaňkem, rádobyspisovatelem, na internetu známým pod pseudonymem Ultrainfernal, jsem nedokázal dočíst. Nešlo to. Ještě nikdy ve svém životě jsem nenarazil na něco tak nízce svatokrádežného. Nad poněkud infantilní drzostí, se kterou Vaněk operuje se stářím, nadějí, láskou, sny a krásami přírody, by se snad ještě dalo přivřít oko, ale když si bere do pera samotného Boha a vysmívá se nejen jemu, ale nepřímo i lidské víře obecně, to už je prosím příliš. Vím, že kritika by neměla nést punc kritikovy subjektivity, nicméně prohlášení (na které jsem v knize narazil vícekrát), že Bůh stvořil člověka z vlastních (totiž Božích) výkalů, mne jako katolíka uráží a obávám se, že nebudu sám.

Ano, kniha je plná zvláštní symboliky, kterou čtenář dešifruje jen velmi obtížně, je zde určitý skrytý řád, vše je se vším ne zcela nedůmyslným způsobem propojeno a místy to snad dokáže i fascinovat. Ovšem jen do okamžiku, kdy čtenář procitne z prvotního ohromení a zaslepenosti a pochopí, že celý mikrosvět Nezahrady není pokus o oživení starého  literárního surrealismu, ani kritickým obrazem společnosti, ale je jen jeden veliký vytrčený prostředníček, namířený jak proti přirozené lidské dobrotě, tak proti samotnému Bohu.

Lhal bych, kdybych tvrdil, že mě některé části knihy nezaujaly. Například povídka loutkář je mile sebeironizující, nicméně i zde (jako ve všech ostatních povídkách) se vyskytuje nepřipustitelná přímá narážka na křesťanskou víru – zmenšená hlavní postava vnuka vleče po podlaze plné odpadků krucifix jen proto, aby byla vzápětí zrazena jednou z vedlejších postav a usmrcena zcela ohavným způsobem.

Zabíjení, mučení a bolesti je zde habaděj. Vaněk si neváží nikoho a ničeho, nebere si servítky ani v případě vražd dětí (ty jsou zde rozepisované opravdu detailně) a zvířat. V jedné povídce hlavní postava dokonce sežere židovskou (antisemitismus?) holčičku, jedoucí vlakem do „továrny, kde se lidé mění v čísla.“ Přesně tak, některé pasáže je čtenář nucen přeskakovat. Alespoň tedy pokud se v podobných věcech nevyžívá jako nejspíš sám autor.

Na závěr si musím položit jednu otázku.

Proč?

Proč současná nakladatelství vydávají jen takovouto „nemocnou“ literaturu? Copak neexistují lepší autoři a lepší knihy? Literatura, která by člověka nepokoušela, ale povznesla ho a potěšila? Kam se poděla soudnost, proboha?

 

Bt_Podiven


88 názorů

orinoko.a
22. 10. 2009
Dát tip
ha nejde mi to zobrazit, ale nevadí, koukala jsem na husa. je to docela roztomilý..)

tak dobře...třeba tohle by mohlo bejt vtipný :o) http://www.youtube.com/watch?v=h82qiao0yzw

Ori: tohle náhodou je vtipný, můžeš mi tam střílet do hlavy a pak ze mě nadělat maso :o)

A.H.
20. 10. 2009
Dát tip
Autorovi pravděpodobně zakrněly prsty na rukou.

orinoko.a
20. 10. 2009
Dát tip
tak jestli je to smutný, koukat se nebudu. kolem mě je smutnejch věcí, stačí se kouknout z okna, podzimní deprese a říjnovej sníh a ještě mi tu někdo bude posílat avíza na husa, kterej se mě absolutně netýká.P pošli radši odkaz na něco vtipnýho, rené

S tím Husem je to vyloženě smutné :o) ...ale což! Nejen hezkejma věcma je člověk živ! raději koukněte se: www.nezahrada.cz

Muamarek
14. 10. 2009
Dát tip
Věřit si mohu v co chci - a nepřijde mi, že by povídky Reného moji víru napadaly. Naopak, přijde mi, že se docela nad dost věcma zamejšlel a načrtl je (ono ve své době měl namále se svým viděním světa třeba Goya - to teď ne, že bych srovnával nesrovnatelné, jen zkrátka, že inkvizitoři vždy napadají myšlení a hledání). Nemusím souhlasit s každou autorovou větou, to asi ani nejde, ale jsem rád, že to dílko vzniklo. Pokud šlo "kritikovi" jen o to vyvolat humbuk, to se tu asi povedlo, Marek

jarouch
13. 10. 2009
Dát tip
proč tu nní možnost (jako na novinkách.cz atd) obodování některých názorů? Ať je to tu konečně stejná solba jako tam...

No Bíša!

Bíša
13. 10. 2009
Dát tip
No comment

bíšo, dík za avi :o) když je neroušek jen nick, může umřít bez problémů, ne?

Co jako? Měl jsem napsat "skonej", aby to neurazilo tvůj Literou vytříbený jemnocit?

Bíša
13. 10. 2009
Dát tip
To PH - Pane kritiku, to už jste s tím "umři" dosti přehnal...

Neroušku, umři.

papouch
13. 10. 2009
Dát tip
a hele, pán, co ostatním nadává do čuráků, nám tu bude kázat o hranicích slušnosti :-))) to je povedené :-))

neroušek
13. 10. 2009
Dát tip
PS. Ano,neroušek dává za pravdu Kamilu Sýkorovi,promluvil velice moudře.*******

neroušek
13. 10. 2009
Dát tip
Pišto,Ty ňoumo,i názor "písmácká veřejnost by se měla distancovat" a "rádobyspisovatel" je názor v hranici slušnosti,ale "Pošlete to hovado pryč" už je za hranicí slušnosti.******

neroušek
13. 10. 2009
Dát tip
PS. Ano,neroušek dává za pravdu Kamilu Sýkorovi,promluvil velice moudře.*******

neroušek
13. 10. 2009
Dát tip
Neroušek dává za pravdu oběma:jednak autorovi knihy,tak autorovi recenze.Prostě umělec má právo tvořit,co uzná za vhodné a Podiven má právo tu knížku považovat za hnus a urážku víry či boha.Taktéž má právo vyzývat k více pozitivnímu umění.Umělec holt Podivena napotěšil a Podiven by měl se této knížky zbavit a nalézti takovou knížku,která by potěšila jeho srdce.Neroušek oceňuje Podivenovu odvahu se postavit většinovému názoru,nicméně jeho názory blízké nerouškově srdci nejsou.Více nadhledu,příteli člověče a méně zahořklosti.Tak dí neroušek.******

A.H.
12. 10. 2009
Dát tip
No sakra, s tim Husem ses vážně potopil až na samé dno s koulí u nohy.

A.H.
12. 10. 2009
Dát tip
Svatá pravda, tvůj návrh je lepší než ten můj. "Raději dílo nikdy nemazat"! Tohle bych dal i na hl. stranu jako "slovo ". :D

No vidíš. Jenom sen to byl.

Pišto, jen se mi zdá, že zde již byla překročena hranice slušnosti, toť vše.

Kamile, ty bambulo... Autor této, ehm, čehosi, nepochybně právo na názor má, leč "názor" projevující se hned zkraje výrazivem typu "...by se rozhodně měla distancovat...", "rádobyspisovatel" a podobně spadá alespoň dle mého do kategorie "Pošlete to hovado pryč", a vůbec nesejde na tom, jestli je to katolík, mohamedán nebo neznaboh.

Všem agresivním kritikům: Lidi zbláznili jste se? Co to je za šílenství? Mít názor je jedna věc, ale sprostě někoho urážet druhá! Nestačím se divit, co se to tady děje! Autor této recenze má přece taky právo na názor, i když s ním většina nesouhlasí, tak se přestaňte chovat jako hulváti. Takové móresy nemají na literárním serveru co dělat! Chápu, že je dnes moderní navážet se do věřících, ale co je moc, to je moc!!!

mi nmamename v dědině kostel , vihožřel a vite pčroč jako, bo ten flanďák bol chuj, mněl tam ty nmministranty a chuje jim kuřil a otrtkábval v zákrystyji a jiný chuje prckal, tož bol pogrom a zri učilo sme ho a jak nbsme boli v tej raži, tož aj šecki černokulki szme virubali a vibyly, tu jejich diru vlese sme vypalili a jhbd roznoslyli na kopytech, kurva! 3ecko jednou ranou, urva, to sa tak dělá hb u nás na vdědjako jako!!!!! ale nemislete si ja su etak pascifista, mam ráda mir jak za cosialim htak tzo byil taky mí rv šude, su tamk ožraá, už to nedávám, mam dosť, zrušila su sa rumajzlem, vite to? čeckosa to mlži, ty podivne neser uš, si chuj, hus je gurt, to dycky našišiuku násilímm ,a maáme meso na ježiška, husí paštiku z jater a meso, to asi nedovedeš přectavit, jako, guit§!!!!

Málokdy mívám TAK velké puzení označit nějakého autora za kardinálního kreténa.

jarouch
10. 10. 2009
Dát tip
Začínám mít pocit, že si z nás děláš srandu. Jinak nedokážu věřit, že můžeš existovat... v dnešní době? Hodnotíš pravověrnost podle nedělních návštěv kostela? Odsuzuješ Husa za to co se kvůli němu stalo v budoucnosti? Nenecháš se svojí vírou zlomit? Jsi ve své víře tak sám jak nikdo z tvých nenáviděných ateistů! Takovouhle krátkozrakost vážně asi nesnesu. Nemá cenu se s tebou hádat, možná se tak akorát modlit k NAŠEMU Bohu ať zjistíš, co je to víra a o jakých nesmyslech mluvíš. Doufám že na to jednou přijdeš. A nebo si z nás přestaň dělat srandu, nemáme na to.

papouch
10. 10. 2009
Dát tip
Hus že vyprovokoval vraždění a vypalování kostelů??? Cože?!? ... prober se, zaslepenče, a přečti si dějiny pozdního středověku a ranného novověku.. = Osobní útoky? O čem to žvaníš?! Osobní útok by vypadal jinak. Řeči o tom, že jsi předkoncilní fosilie a fanatická nebeská koza není žádný osobní útok, to je pouhé konstatování faktu.

Bt_Podiven
10. 10. 2009
Dát tip
No, nejsem pro upalování, ale Hus žádný velký hrdina pro mě není, když tím co dělal jen vyprovokoval vraždění a vypalování kostelů, tak jakýpak to byl křesťan? A takovéhle osobní útoky tu předvádí admin? To bych teda opravdu nečekal.

já že kazym ten zduch, kurva? Di do piče, ty chuji, nejsu zutá, gumaki mam na kytárách, smrdi do donitř, nido nemože nic cejtit!

papouch
09. 10. 2009
Dát tip
Takoví, jako ty, upálili Mistra Jana Husa

papouch
09. 10. 2009
Dát tip
Podiven: ty nejsi křesťan, ty jsi fanatik, středověká předkoncilní fosilie, ujetý pobožnůstkář a zaslepený heretik, co o křesťanství jako takovém nemá ani páru.. Tebe by patřilo vyhodit, nikoliv Milunu.. Miluna má v srdci víc pravé víry, než ty, zabedněnče

Bt_Podiven
09. 10. 2009
Dát tip
Miluna: Tebe by měli vyhodit z písmáku, kazíš tady jenom vzduch. Ať už jseš kdokoliv ze zde přítomných a schováváš se za další nick, mně to vtipné nepřipadá. Spíš ubohé.

Bt_Podiven
09. 10. 2009
Dát tip
Jarouch: Já chodím do kostela každou neděli, tak mně tu nevykládej, že nemám pravou víru. Lidi jako jseš ty by měli exkomunikovat, protože tobě je slovo boží úplně cizí. Ostatní: Nestačím se divit jak jste se na mě sesypali, jen proto, že jsem vyjádřil křesťanské stanovisko. Já si každopádně za svou vírou stojím a nenechám se váma zlomit.

Každý spisovatel si může psát o čem chce. Každý nakladatel má právo vydat jakokoli knihu, pokud má od autora svolení a není to v rozporu se zákonem. Každý čtenář pak má právo se rozhodnout, jestli si tu knihu přečte, nebo ne. Ty upíráš tyto práva jak spisovateli, tak nakladateli, a dokonce i čtenáři, kterého už dopředu ovlivňuješ, aby to nečetl.

jarouch
06. 10. 2009
Dát tip
Ach Bože.... upřímně, pokud si nevytváříš svoji virtuální osobnost, mě jako katolíka uráží tvůj primitivní postoj k dílu a tím pádem i k víře a doufám, že jsi sám ( i když vím že takových lidí se ještě pár najde ). Nemám nic proti víře tvého ražení( pokud je to pravá víra což se u tebe říct nedá), ale pokud takovou víru máš tak proboha nepiš kritiky protože tě budou všichni dneska pokládat právem za primitiva z dob upalování čarodejnic... Takhle už jsem se dlouho nerozohnil.

To je ale hrozná zodpovědnost! Ty tituly bych nechtěl udělovat. Ta tíha by mi nedala spát.

trochu připomínáš Cimrmana...v kouli bys vyhrál, kdyby..., kritik number one bys byl,kdyby..."teď tu zrovna byl, teď odešel Edison , co si přihlásil vynález žárovky..."

papouch
06. 10. 2009
Dát tip
tak zavedeme novou kategorii třeba .. Kritik s dluhem v knihovně jak kráva. Když si mákneš, tak tu jedničku vyfásneš. Ale fakt zaber, bo takových je nás víc.. .-) (éé.. tou krávou jsi myslel dluh, nebo knihovnu? .-)

papouch
06. 10. 2009
Dát tip
No néé, Tebe sem nemysel, já mysel jako - Podiven - debilní kritik č. 1. A až zas někdo napíše něco takového podobně vypatlaného, tak se stane debilním kritikem č. 2, atd... (Já vím, že to chápeš, ale baví mě vysvětlovat lidem jednoduché věci.. nepřipadám si tak méněcenný .-))

Tolik sebekritiky zase nemám, čéče :)

papouch
06. 10. 2009
Dát tip
"..číslovat .. debilní kritiky.." máš na mysli výtvory, nebo lidi?

Co kdybychom krom debilních diskusí začali číslovat i "Debilní kritiky literárních děl"?

tem pdchpd je divný. zvláště vzheldme k ůrovni domácích koláčů v knihovně.

Neuvěřitelné... P.S. Katugiro odchází vždy, když není k dispozici šlapka, resp. dvě. On má na ně takové jakoby klipsny či klisny či cosi.... a jak nezasune, nedrží stabilitu.

A.H.
05. 10. 2009
Dát tip
dílo bys měl smazat, neb si tě každý vezme na paškál.

katugiro
05. 10. 2009
Dát tip
Jak přijde nespisovná řeč, tak to já také odcházím. Nedejbože když přijde i cynismus, to pak prchám třeba oknem. A jak může někdo kamarádit s Vaňkem! :)))

Rabb
05. 10. 2009
Dát tip
já čtu Ultra rád..

papouch
05. 10. 2009
Dát tip
Tyjo..! Tak jestli to není sranda, či reklama a Podiven je skutečný, tak jediné, co na to mohu říci, je asi.. Chudák malej. :-))

Milý Podivne, až budeš zase příště psát nějakou kritiku, tak si knížku přečti celou. A nejlépe několikrát. To abys netvrdil nesmysly typu, že Vnuk v povídce loutkář vláčí krucifix. Prostuduj si tu pasáž s miniaturizací ještě jednou, určitě učiníš zajímavé poznání a možná si dokonce uvědomíš, že pokud k něčemu přistupuješ s předsudky a horkou hlavou, ničeho nedosáhneš, jen se zesměšníš. Tvrdíš správně, že pracuji se symboly. Proč tedy jsoucna, která se v Nezahradě objevují, jako symboly neakceptuješ a ve všem spatřuješ jenom útok na lidskou víru a dobro obecně? Zkus trochu zapřemýšlet. Nezahrada je o mnohoznačnosti, experimentuje s tebou, vyvolává reakce. Nepoddávej se ...a pokus se ji dočíst. P.S.: Děkuji za reklamu P.P.S.: Sašo kuju za informování :o)

a co když, milý Podivene, marníš svůj život ty?

saša_gr
05. 10. 2009
Dát tip
:D naopak, už dlouho mi nějaká reakce na mou tvorbu neudělala takovou radost!

saša_gr
05. 10. 2009
Dát tip
škoda, nepamatuju si, ale.. fakt se bavím, díky :))

Bt_Podiven
05. 10. 2009
Dát tip
Vidím, že křesťanský pohled je většině lidí zde cizí. To je mi líto, marníte svoje životy, ale Bůh Vás vidí a jednou s Vámi zúčtuje... Octopus Syd klidně nastavím druhou tvář, posluž si. Saša Gr. Jestli si pamatuješ staršího pána v Čelakovické knihovně, který odešel, když jsi začal číst ty, tak to jsem byl já! Do té doby to byl hezký večer, pak přišly vulgarismy, nespisovná řeč a cynismus, bylo mi z toho zle. Takže se vůbec nedivím, že se kamarádíš s Vaňkem. Mě vůbec nevadí, že moje kritika možná nějaké ztracené duše přivede k té knize, napsal jsem, co mi řeklo moje srdce. Běda tomu, skrze něhož pokušení přichází.

Garth
04. 10. 2009
Dát tip
dobrá reklama :D

orinoko.a
03. 10. 2009
Dát tip
já teda nejsem nijak katolicky vyhraněná a katolíkům do toho nekecám, knihu jsem nečetla a kde je soudnost to nevim, ale asi si tu knížku přečtu.P

On myslí Homera Simpsona. Je to taaak dobřnadabovaný, že ho považuje za krajana:)

papouch
03. 10. 2009
Dát tip
Hele lidi :-) to si někdo dělá srandu :-) když má v profilu Oblíbení autoři: Homér, Jirásek, Neruda a ostatní čeští klasikové. :-)))

A.H.
03. 10. 2009
Dát tip
Panebože, co je to za blábol. V prvé řadě soudíš knihu, kterou jsi nedočetl, jak ses sám přiznal, zadruhé, nač by se měli ostatní čtenáři od zmíněné knihy distancovat. To, že se nelíbí tobě, neznamená, že ostatní nezaujme, nehledně na to, že se ke všemu opíráš o víru v Boha, viz. konec prvního odstavce. Položím ti jednu otázku? To, že je někdo ateista neznamená, že se nemůže vysmívat Bohu, nebo ne? Chápu, že pro teisty, to může být nemorální. Je třeba se smířit s tím, že lidská populace se vždy bude dělit na ty, kdo věří a nevěří.

papouch
02. 10. 2009
Dát tip
ďěéékúújúú :-))

saša_gr
02. 10. 2009
Dát tip
no dobře, tag i s tebou, mno :P

papouch
02. 10. 2009
Dát tip
sašo.. jak, souhlas s mylenkou?? A se mnou souhlas néé?? )

Dalek
02. 10. 2009
Dát tip
"Kam se poděla soudnost, proboha?" Také se ptám, Bt_Podiven. (nějak nemám rád fanatiky)

Kurva to je kniška nevochmírka Renci, to je moj kamarát z mezery a jako gut, no ne? Na jeho zdravý sa neskaj s Veru napijeme v hospě! Kůrva!

no, rozumný člověk dokáže odfiltrovat, jestli má cenu spěchat...

Marcela.K.
02. 10. 2009
Dát tip
ano, když někomu do schránky nacpou reklamní letáky, všeho nechá - hned tam spěchá! :-)))

ano. Když někdo něco označí jako hnus, je to zcela jistě hnus a je lepší se vůbec nezajímat, z čeho to označení vlastně vzniklo...Podobně fungovla reklama na knihu Smrt ve středu. Novináři na ní nenechali nit suchou, aniž by jí kdo četl, jen proto, že autorem byl Petr Hájek...Tady asi podobná vlna hysterie nevznikne ...

saša_gr
02. 10. 2009
Dát tip
souhlas s mylenkou, a poděkování autorovi, že propaguje knihu mého kamaráda :) když se něco nelíbí katolíkům, je to pro mě vždy dobrá insignie, abych to prozkoumal. :)

Marcela.K.
02. 10. 2009
Dát tip
Kamile, Kamile ... to je ale nemilé :-)

Marcela.K.
02. 10. 2009
Dát tip
avi

Marcela.K.
02. 10. 2009
Dát tip
No a proto já tu knihu vyhledávat nebudu, víš, popoušku :-) To je rozdíl mezi Tebou a mnou ;-)

papouch
02. 10. 2009
Dát tip
mylé :-) předběhla jsi mne :-) .. též mne napadlo, jestli Bt_Podiven není Ultrainfernalův alter ;-))

Jasně že je kritika někdy i reklama. Televize dokonce vymyslely kategorii "film o filmu". Ale kritika jako taková je normální žánr, je dobře, že se to na písmáku objevilo. I kdyby autor kritiky byl zároveň autorem knihy :o) (bez avi)

papouch
02. 10. 2009
Dát tip
..a to sis dnes vytvořil nick jen proto, abys zde poplival jednu knížku? :) Jinak tato "recenze" jakoby vypadla z ohnivého pera pátera Koniáše, či slepě zaníceného věřícího, neschopného jiného úhlu pohledu (v USA se jim říká holy roller :) ).. Anebo to má být naopak prudce negativní kritika jen proto, aby se jí na onu knížku upoutala pozornost? (Sám, i když o knížce vím, bych se o ni nezajímal, ale když jsem si přečetl tenhle oheň a síru pekelnou, tak ji při nejbližší příležitosti vyhledám!) Podle charakteru a horlivosti brojení autora "recenze" usuzuji, že tuto jedovou slinu rozeslal na všechny literární servery a už se vícekrát nevrátí... :-))

Marcela.K.
02. 10. 2009
Dát tip
Víš, nechci se k tomu vyjadřovat, protože jsem tu knihu nečetla, ale i negativní reklama je reklamou a Ty jsi tu vlastně Vaňkovi prokázal službu za kterou se jinde platí :-)

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru