Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Překvapivá zpráva

13. 10. 2009
11
26
2126
Autor
pozorovatel

Poklopec


Je kolem čtvrté odpoledne.
Chlapec se kolébá na dětské houpačce, kouká na hodinky a nohou víří prach pod sebou.
Přestane se kolébat a jen se zadívá před sebe, když mu někdo zakryje oči a zeptá se: „Kdo je to?“
Chlapec se pousměje a nadechne vůně rukou. Skrze prsty prosvítají sluneční paprsky.
„To jsou mi ale blbý fóry,“ řekne chlapec.
„Ale jdi, ty bručoune,“ řekne a zalíská ho ve vlasech. Je rozverná. „Co dnes podnikneme?“
Poprvé se jí zadívá do obličeje a chvíli na ni mlčky kouká, než se vzpamatuje a řekne: „Do hospody.“ Dívka se netváří nijak nadšeně.

Sednou si na zahrádku. Ona pije víno, on červenou limonádu.
„Klidně si dej pivo,“ řekne dívka. „Mně to opravdu nevadí.“
„Nemám rád pivo.“
„Tak si dej víno.“
„Ty mě nechápeš…“
„Ale znám tě, znám tě moc dobře,“ přeruší chlapce.
„Ne. Nechápeš…“
„A já říkám, že chápu. Nemysli si, že jsi tak složitej. Nejsi!“
„Sakra, nech mě domluvit! Chci říct...“
„Nekřič na mě. Udělala jsem ti snad něco?“
„Ne, ale ty nechápeš, co ti…“
„Aha, takže já jsem úplně blbá.“
„Nejsi blbá! Do prdele, chci ti jen říct, že jsem abstinent.“
„Aha,“ neřekne omluvně, jako spíš soucitně. „Tak si dej víno s kolou.“
„Ne! Jsem abstinent.“
„Ale proč?“
„Je na tom snad něco špatnýho?“
„Hm, to nevím. - - - A tos nikdy nepil? Ani panáka?“
„Jasně, že jsem to ochutnal. Za co mě máš?“
„A pořád ti to nechutná?“
„Změníme téma,“ řekne chlapec a čeká, že bude konečně mlčet.
„Už jsem ti říkala, jak vidím lidi jako shluk barev?“ řekne naprosto pohotově, jako by normálně navázala na předešlý rozhovor.
„Jako shluk barev?“
„Když to zjednoduším, tak všechny lidi vidím jako obrovské barevné koule. Většina je uprostřed hustě černá a okolo má spoustu barev, ale ty mi přijdeš uprostřed barevný a kolem černo.“
„Možná jsem Černá díra, co všechno pohlcuje, ale nic nedává. Jen antihmotu.“
„Já myslím, že jsi milej,“ řekne s úsměvem, protože jeho poznámku nepochopí. „Ale možná bys měl trochu té barevnosti pustit i na povrch.“
Chlapec obrátí oči v sloup a zadívá se k vedlejšímu stolu na dva přiopilé muže. Dlouho to však nevydrží a řekne: „Jdu se vyčůrat.“

Močí do mušle a dívá se před sebe na dlaždičky. A i když přestane močit, stále stojí u mušle a přemýšlí. Vedle něj si povídají dva muži.
„Ty vole, já bych šukal.“
„Viděls tu, tu…“
„…tu intelektuálku!“ doplní ho druhý „Jasně, že viděl. Pudeš do ní?“
„Na takovou nemám. Sbal ji ty.“
„É. Nejsem dost vožralej.“
Ani si neumyjí ruce a odejdou. Ještě chvíli se chlapec dívá do mušle a přemýšlí. Odplivne si, zapne poklopec, dojde k umyvadlu, podívá se do zrcadla a usměje se. Otočí kohoutkem a žádná voda nevyteče. 
Přisedne si k dívce a přisune se blíž. Pořád se usmívá.
„Stalo se něco?“ zeptá se dívka.
„Mělo by?“
„Jsi jiný.“
Číšník donese láhev vína a dvě skleničky.
Dívka se pousměje a chlapec nalije víno. „Na nás.“
„Na delirium tremens,“ řekne dívka a zasměje se tak nahlas, až se dva muži u vedlejšího stolu ušklíbnou.
Zatímco chlapec dolévá víno, vypráví mu dívka historky bez pointy, takže nikdy neví, kdy se má smát. Kyne alespoň hlavou.
Nakonec zaplatí a s lahví v ruce odvádí dívku domů.
"Víš, na co jsem přišla?"
Nenechá chlapce odpovědět a pokračuje: "Já ti řeknu, na co jsem přišla: Zjistila jsem, že po pár skleničkách vína se lepší má angličtina. Do you understand me?"
"You´re tight."
"Co? No to je jedno. Chci dancing!" a podívá se na chlapce. "Nebo aspoň tančit."
"Neumím tancovat a vůbec, napij se vína."
"Ty mě chceš opít!" řekne a napije se. "Vím moc dobře, proč mě chceš opít." Stepuje po obrubníku a pije. "Každej chlap mě chce opít. Jste všichni stejný!" Spadne na silnici a zůstane ležet. Obličej tiskne k silnici a láhev se kutálí z kopce.
Chlapec využije situace a vezme dívku do náruče. Ta obejme jeho krk.
Chlapec dovrávorá k nejbližší lavičce a usadí dívku. Usměje se na chlapce a ten ji políbí.
Dívka je přiopilá a vášnivě líbá chlapce po celém obličeji. Vezme ho za ruku a odvede za křoví. Lehnou si do trávy. Dívka vzdychá a kouše chlapce do ucha. „Honzíku.“
Chlapec se zarazí, zamyslí, postaví a zapne poklopec. „Už je pozdě, doprovodím tě domů.“
Dívka sklopí zrak a pokusí se vstát. Trochu se motá. Chlapec ji podepře a mlčky odvádí domů. Cestou nemluví. U vrat do zahrady řekne dívka „Dobrou noc.“ a políbí ho na tvář.
Chlapec se ještě chvíli dívá, jak odchází, pak přejde k jabloni a začne močit. Dívá se na úplněk a tiše se směje.

26 názorů

Hm. Tak co mi na tomhle přijde překvapivýho je snad jedině fakt, že todlenc napsal pozorovatel, jehož texty se mi většinou líbí.

Yvaine
17. 10. 2009
Dát tip
zasescénář? :)) ta holka mi vadí, je strašně vztahovačná a takový lidi nesnáším.... nicmééně, to je jen osobní poznámka.:) Líbí se mi to...

reka
15. 10. 2009
Dát tip
působilo to na mě jako cvičení, v kritice jsem se dočetl, že je to cvičení (jen nevím čeho), a nechce se mi hodnotit, když netuším, co bylo cílem. Je mi jasné, že ne napsat povídku.

wedle_vazy
15. 10. 2009
Dát tip
je to moc fajn, bavilo*... , uchichtnul jsem se svému výkladu slova "zalíská". Od malička mám zafixován, přinejmenším, výprask. Nebylo by lepší "zavíská"? :) ...a napadlo mě, jak by to dopadlo, kdyby Jéňa objednal metr nebo lahev a ty dva od mušlí pozval ke stolu? ...přišly mi líto jejich obavy. ;)

MeTB
15. 10. 2009
Dát tip
Líbí se mi, jak náruč obejmula chalpcův krk. Hehe. Jako scénář to asi ujde, jako povídka je to na mě moc jednoduché a dialogy moc scénářoidní (mám za to, že v povídce člověku projdou výrazně košatější proslovy než ve scénáři). Ale tak jsou lidi, kterým se jednoduché líbí.

Winter
13. 10. 2009
Dát tip
Myslím, že Jinovata napsal dobrou povídku.

pozorovatel
13. 10. 2009
Dát tip
nojo, ten modrej text patří do události Kurzu tvůrčího psaní

pozorovatel
13. 10. 2009
Dát tip
je to celkem dobrý cvičení a člověk si uvědomí, že nestačí jen psát, ale taky vědět, co píšu a jak to píšu a jak na to divák/čtenář reaguje takže nový téma, poněkud jednodušší a slibnější! Paralelní děje

pozorovatel
13. 10. 2009
Dát tip
překvapivá zpráva je nástroj, který měl být použit v povídce, viz má událost jak můžeš vidět, název povídky je Poklopec honzyku, no dobře, ale je to naposled!:))

Prosecký
13. 10. 2009
Dát tip
Nazdar, pozorovateli! Skutečně mi uniká vazba názvu na obsah díla. Pomoz nebohému!

Honzyk
13. 10. 2009
Dát tip
---prave)...Chlapec vezme divku do naruce Ta obejme jeho krk..takhle. Jinak zni tvy ...: " Chlapec vezme divku do naruce. Obejme jeho krk..."...kapisto?.))..vypada, jako kdyz se vztahuje k zamlcenymu klukovi...a on objima "jeho krk"..D

pozorovatel
13. 10. 2009
Dát tip
prosecký: zamyslel bych se, co je smyslem té kritiky překvapivá zpráva je "Honzíku.". Schválně jsem neuvedl, jak se chlapec jmenuje a zajímalo mě, jak na to ve škole budou reagovat honzyk: k čemu podmět, když je tam "jeho"? levi: a nechodíš ty hodně do divadla?:)) jinovata: "zamyslel" je pro obraz zamyšleného chlapce, to je celý.. a divák se dohaduje, na co asi tak myslí, což jsem chtěl po aktu? já napsal, že byl akt nebo že zandal penis a zapnul poklopec?:))) představ si to jako film a obrazy, pak by s tím neměl být problém já měl ještě variantu, že hlavní postava není Honzík.. supi: nene, já holky neopíjím:))

Rimmer
13. 10. 2009
Dát tip
Já se orientuji poměrně zřetelně a takto: Chlapec získá zájem o dívku až na základě oplzlých řečí na WC. Protože ji chce někdo jiný, dívka náhle nabyde v jeho očích na atraktivitě. K aktu nedojde. Hocha to přestane bavit, když ví, že ji může mít. A taky potřebuje čůrat neasi.

Jinovata
13. 10. 2009
Dát tip
Je to napsáno trochu matooucím způsobem. V podstatě je to naprosto jasné, ale z některých vět člověk nabyde dojmu, že chlapec má nějaké složitější plány nebo nějaký důvod či vtip, proč to a to udělal. Dvakrát v klíčových momentech mluvíš o tom, že se chlapec "zamyslel". Přitom ho jen napadlo, že ji opije a užije si s ní - o tom chlap nemusí "přemýšlet". No a potom se zase zamyslí až je po aktu... Jenže čtenář je znovuobjevením tohoto slova natolik vzrušen v očekávání pointy, že si není jistý, jestli akt proběhl nebo poklopec byl zapnut před aktem. Taky mne napadlo, že ta změna byla v tom, že si chlapec po návratu ze záchodu schválně nezapnul poklopec a proto připadal dívce jiný. No a teď ho zapnul ještě než došlo k aktu. To vše kvůli té tajemné myšlence zamyšlovací. Jenže ty vysloveně uvádíš, že si poklopec po záchodě zapnul. Takže tudy ne. Ještě je tu ta věc s neumytím rukou. Opilci před ním si ruce ani nezkoušeli umýt, zřejmě štamgasti, kteří věděli, že voda neteče nebo prostě prasata, respektive normální líní chlapi. Zamyšlení může souviset s nimi a s tímto náhlým pocitem ztotožnění skrze neumyté ruce - což se dokoná alkoholovým ztotožněním. Chlapec je nečistý, napije se a provede další nečistost, v křoví zprzní intelektuálku. Jenže o této nečistotě v závěrečné části nic není, nejspíš je pointa prostě jen to že se rozhodl, inspirován na záchodě, že dívku opije a vyspí se s ní, což pak udělal. K tomuto prostému závěru se ale dostaun až po kolotoči chybných asociací - což může a nemusí být záměr. Ve mě to vyvolalo mírné zklamání nad konečnou pointou... ačkoli normálně by mi zcela stačila.

Levi
13. 10. 2009
Dát tip
fajn, ale zas si to dokažu radši představit na divadle, než ve filmu.

Honzyk
13. 10. 2009
Dát tip
jo, dobry,,, jen "Chlapec vezme divku do naruce. Obejme jeho krk...."tady zamlcenej podmet chlapec...jinak vypada komicky az..**

supizmus
13. 10. 2009
Dát tip
Napsals to podle skutečné události? Je to výborné, čte se to dobře

Prosecký
13. 10. 2009
Dát tip
Co je tou překvapivou zprávou? Nebylo by dobré místo "vyprávěla mu historky bez pointy, takže ..." raději jednu takovou historku uvést ... Zamyslel bych se ještě, co je smyslem té povídky.

Petrusha1
13. 10. 2009
Dát tip
v podstate po prečítaní nechápem, o čo vlastne šlo ... :(

Beed
13. 10. 2009
Dát tip
No napadlo mě, podle toho co si povídali ti pánové na wc, že se chtěl opít, aby byl schopný tu slečnu sbalit... ale když viděl, jak na ni (a na něj taky) ten alkohol působí, zhnusilo se mu to celé a vykašlal se na to. Ale nevím :)

pozorovatel
13. 10. 2009
Dát tip
hodněskoroscénář:) beed: jj, chyby nechápeš proč? no moc možností tam neni.. a proč to chápat?

Beed
13. 10. 2009
Dát tip
'Ještě chvíli se chlapec dívá do mušle a přemýšlí. Odplivne si, zapne poklopec, dojde k umyvadlu, podívá se do zrcadla a usměje se. Otočím kohoutkem a žádná voda nevyteče. Přisedne si k dívce a přisunu se blíž. Pořád se usmívám.' = v tomhle odstavci máš nějaký zmatek; chvíli píšeš v 1., chvíli v 3. osobě... To není schválně, že ne? :) Zaujalo mě, že chlapec-abstinent po návratu z wc do sebe začal lít víno, ale po pravdě - nechápu proč...

dadíková
13. 10. 2009
Dát tip
skoroscénář? :)

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru