Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

o čtení v MK P5 u Josefa Straky

22. 10. 2009
6
23
1400
Autor
Krytyk

Poetický podvečer v prostorách Městské knihovny na Smíchově. Přečtou Lucie Hyblerová, Jonáš Zbořil a Kristina Korbelová. Lucie Hyblerová (*1988) studuje bohemistiku na FF UK. Střídavě žije v Praze a Ostrožské nové vsi. Naposledy vydala své texty v časopise Host. Jonáš Zbořil (*1988) studuje anglický a český jazyk na PedF UK. Publikoval v časopisech Host, Psí víno, v almanachu Wagon nebo Atempo Revue. V současnosti texty zveřejňuje na svém blogu http://palehorizons.tumblr.com/ a píše v angličtině pro svou kapelu Sundays on Clarendon Road. Kristina Korbelová (*1986) studuje DAMU (teorie a kritika divadla) a celý život žije v Praze, která je jednou z hlavních postav její poezie. Nejradši má poznávání, dobrou kávu, dobrý rum, kočky, podzimní rána a umění, co zalézá pod nehty. Hudební doprovod: Matěj Žák

 

 

Hudební doprovod Matěje Žáka (kytara) s jeho doprovodem (slečna housle) byl na vynikající úrovni. V tomto smyslu jsem nakonec nelitoval oněch devadesáti minut, které mi pořad uzmul.

Poezie mladých studujících nadějí mi však na náladě nepřidala. První četla svoje verše Kristina Korbelová (Damu). Četla zřetelně, ale bezbarvým způsobem, žádné proměny intensity hlasu. V jednom tónu byla laděna také její poezie. Jak by jistě poznamenal i K. Piorecký, introspekce autorky vymezené jejím prožitkem se mi jevily, spíše než útočištěm, že jsou zavinovačkami. Ostatně podobný pocit jsem si odnášel jako celkový dojem ze čtení. S tím rozdílem, že Jonáš Zbořil, jenž četl jako druhý v pořadí, měl daleko odvážnější projev. Svoje verše vylepšil na závěr povídkou, která se alespoň ve své druhé polovině snažila říci něco závažnějšího, než známé: “jsme ztracená generace, život je na hovno, všechno už tu bylo, všechno už se stalo apod…” Hlavním problémem je vlastně útěk od rodičů, konec kontroly dětského života a bezradnost se samostatným postojem k životu. Je příznačné, že na závěr čtoucí Lucie Hyblerová shrnula a obohatila výše uvedené motivy o motiv vzdoru proti víře v Boha. Ještě teď mi zní ten “odvážný” tón, kterým dramaticky deklarovala “ať Bůh nejezdí…” Nehledě k paradoxu, kdy dále v básni vztahuje jisté setkání k neexistujícímu nebi, byl agresivně sebejistý výraz slečny L.H. značně znepokojující. Nic proti názorům nebo ideám, ale jsou-li podepřeny nějakým novým obzorem. Pokud jsou jenom nezralou negací existujícího, jde jen o prostoduchou hru se slovy, za nimiž chybí kultura. Ale jak se znám, jen tak mne něco neodradí, určitě přijdu příště znovu. Přijede totiž Wagón naložený po okraj, tak třebas bude obzoru víc.

 

 


23 názorů

OK, to je pravda...

pole
03. 11. 2009
Dát tip
jasně, já taky nezpochybňuji životní zkušenosti. říkám jen, že poezie může být dobrá nehledě na životní zkušenosti

Pole, já nezpochybňuji schopnosti, Dickens napsal Kroniku Pickwickova klubu v 25 letech, Kasparov mistrem světa v šachu ve 23 letech, Mozart ve 20 letech hotový skladatel, zpochybňuji pouze životní zkušenosti. Počkej, život s každým zacvičí, za deset let mi dáš za pravdu, když si uvědomíš, kolik ideálů jsi na těch 10 let ztratil, v kolika jistotách ses mýlil... A vůbec nezáleží na tom, jak dobrý jsi nebo nejsi básník.

pole
02. 11. 2009
Dát tip
ČKD, TO36 - no, tak máme jasno asi. Takže Tangensi, můžu to brát tak, že uznáváš, že jsem nedělal žádný excesy v tramvaji a že nemám odvážnější projev? To by bylo fajn :) Kamil Sikora - Nemyslim si, že věk tak přesně souvisí s vyzrálostí. Každej člověk má jiný zkušenosti, každej uvažuje jinak, někdo si hrůzu prožije v brzkým věku, někdo ne.... Musím se k nim zase vrátit, ale Orten v 21ti napsal Jeremiášův pláč, kde se s Bohem pere co to dá. A sračka to opravdu není. Rimbaud už měl s poezií v tom věku hotovo, jestli se nepletu. Hlaváček a Wolker ještě chvilku. Ještě jednou, nemyslim si, že Tě věk tak strašně determinuje a že musíš zákonitě psát bláboly o světě. A teďka mě napadá----- mezi Bohem a světem je nějakej rozdíl? Nebo jako Boha stavíš na vyšší místo? Že o světě se dá psát vyzrále, kdežto na Boha Ti vydaj povolení až v šedesáti? Nebo snad na poezii celkově by Ti měli vydat papír až teda po tý třicítce? A vůbec. V poezii je nutná vyzrálost, jasně. Dobrej básník je dobrej, protože umí myslet jinak, než ostatní, dál, hloub. Ale vyzrálost bez autenticity je uplně k ničemu. Myslím si, že když máš prostě k něčemu vztah a když to vnitřně potřebuješ, můžeš a měl bys o tom psát. Teta Jozef, tak to je super, že máš všechno takhle ujasněný.

Milé pole, v jednadvaceti na Boha jistě názor mít můžeš, ale bude zruba stejně vyzrálý, jako názor pětiletého dítěte na sex.

pole
01. 11. 2009
Dát tip
lyrykovi kritikovi děkuju za názor. a tangensi, tobě vážně nerozumim. nevim, kdo jsi a jestli si náhodou nepleteš mě a Jana Zbořila. Každopádně pomlouvat umíš hezky, k tomu je opravdu nejlepší, vědět uplný prd, o kom mluvíš. Vůbec myslim, že je pěkné, jak se tady několik lidí shodne na tom, že čtení muselo být hrůzné a že by se na něm nahlas smáli. Nejenom, že ti lidé na čtení nebyli, ale vzhledem k tomu, že tu nejsou ani ukázky k přečtení, nejspíš se vůbec k poezii nás tří nedostali. Zvláštní, že to někomu není blbý, soudit rychle a bez jakýchkoli podkladů. Kamile, já se taky musim smát, protože tak hloupý argument, že v 21ti někdo nemůže mít názor na Boha, jsem dlouho nepotkal. Poezie není řidičák. Zaplať pánbůh, protože jinak bychom tu nikdy neměli Ortena a mnoho mnoho dalších. snad nevadí avíza.

Pioreckého bude patrně nutno zastřelit na náklady státu :)

Celkem mě zaujal věk účinkujících. Max. 23 let. Cos čekal kamaráde? Nějakou hlubokou moudrost z prožitého života? Někdo, komu je 21 let pronáší resumé ohledně Boží existence? Jemináčku, ještě že jsem tam nebyl, to bych asi umřel smíchy.

Jinovata
22. 10. 2009
Dát tip
Být kafe čtrnáctideník...

jdete příště, kluci? mohli bychom trochu poklábosit o autorovi lupínek, vím o něm tolik věcí, že by to vydalo na román

Miroslawek
22. 10. 2009
Dát tip
Pro únavu jsem se nedostavil, možná škoda. Hezky jsi nastavil zrcadlo ;o)

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru