Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

O smrti

06. 11. 2009
9
17
1116
Autor
J.Tomas

Že lidé umírají, jsem zjistila, když mi bylo pět. Máma měla žlučníkový záchvat a já se jí vyděšeně ptala: Co ti je? Asi umřu, zaúpěla. Tak já tady s tebou počkám, sedla jsem si k posteli. Vydržela jsem pět minut. Už jsi umřela? Ne, ještě ne. Ach jo, to to trvá, vzdychla jsem otráveně. Dávala tuhle historku k dobrému celý život.


Až v sedmi jsem se dozvěděla, že se smrt týká i mě. O rok starší bratr se vrátil z domova důchodců, recitoval tam nějakou báseň k Mezinárodnímu dni žen, byl hysterický a brečel, já nechci umřít, nechci, nechci, nechci. Máma přinesla sklenici vody a vyšoupla mě ven, aby to s ním probrala sama. Netrpělivě jsem přešlapovala za dveřmi. Bylo to tak tajemné. Dozvěděl se snad nějaké mystérium, o které jsem ochuzená? Když vyšla z pokoje, zeptala jsem se: Jaké to je, když umřeš? Usneš a víckrát se neprobudíš, odpověděla. A proč se toho bojí? nechápala jsem. Každý se toho bojí, řekla posmutněle. Toho, co bude potom. Já ne, odporovala jsem, co je potom? No právě že nic, pohladila mě po hlavě. Nic nevíš. Nejsi. Už nikdy. A já taky umřu? Taky. A kdy? Doufám, že až budeš stará jako ty babičky v domově. A běž utřít nádobí, postrčila mě do kuchyně.


Večer jsem zalezla do postele a představovala si stáří. Kdy je člověk starý? Před očima se mi zjevila stupnice let: osmnáct jako nekonečně vzdálený milník, nemohla jsem se už dočkat, až budu dospělá, pak kýžená dvacítka, potom třicet, v roce dva tisíce mi bude třicet osm, to už budu hodně stará,  pak čtyřicet a pak…. nad čtyřicet už má stupnice nesahala, tam bylo

velké černé prázdno. Tak tady se už usíná navždy. A zkusila jsem si to představit. To nic. Až nebude nic. Venku bude stát každé úterý naše obouchaná popelnice a já už tady nebudu. Zkoušela jsem to znovu a znovu, oči pevně zavřené, a zničehonic se mi do srdce zaryl dráp nicoty. Už tady nebudu. Už  nikdy tady nebudu. Chtělo se mi  mlátit hlavou o zeď a křičet jako on, já nechci umřít, nechci, nechci, nechci...

Od toho večera jsem na smrt myslela často, stala se z toho taková obcese. Bála jsem se svých představ a přitom se do nich ustavičně  nořila. A ten dráp, který mě nenechal nedechnout, tam stále byl, byl ve mně už navždy. Nedokázala jsem se se smrtí vyrovnat žádným způsobem. Nedokázala jsem uvěřit ve vysvětlení, které nebolelo. Ptala jsem se jednou manžela, byl věřící, já sice už vlastně taky, ale stále plná pochyb, to on byl pevný jako skála: A ty se nebojíš smrti? Ne, odpověděl trochu překvapeně. Proč taky? Pokud nic není, nebudu to vědět. Zavřu oči a nebude nic. Nebudu si to Nic uvědomovat. A tebe ta nicota neděsí? naléhala jsem. Ne. Nebudu si ji uvědomovat. A stejně se to stane, ať se toho bojíš nebo ne, tak proč se trápit? Ano, proč? Bylo to tak rozumné. Ukázněně jsem na velké hrůzné prázdno přestala myslet. Stejně to nezměním, až to přijde, tak to přijde.


Nicota mě nechala vydechnout a pak se mi důrazně připomněla. A hned čtyřikrát během dvou let. Nejdřív si vzala babičku. Vzala je možná silné slovo, babička do ní odešla sama. Bylo jí devadesát a dožívala v domově důchodců. Můžete si říkat, co chcete, ale tam už  to je jenom o čekání na konec. Bez naděje, a pokud máte smůlu a žijete příliš dlouho, tak i bez důstojnosti.

Ještě dva roky předtím se mě zeptala, věděla, že chodím do kostela: A potom něco je, viď? Souhlasně jsem kývla, a v duchu mě napadlo: Je možné, že se bojí umřít?  Copak si ten strach ponesu až do devadesátky?

Pak jsem ji dlouho neviděla, bydlela sice v sousedním městě, ale nač tam jezdit? Nebylo o čem s ní mluvit, nové věci nechápala, na vzpomínky jen pokyvovala a za dvě hodiny nevěděla, že jsem tam byla. Teta jí navštěvovala takřka denně, máma taky občas zajela, tak nač ještě já? Ale ona si najednou vzpomněla, že má někde jedinou vnučku a proč nepřijde? Teta rychle vzkázala, stav se.Šla jsem za ní, seděla v křesle u okna a pozorovala přikrývku. Ahoj, babi, usmála jsem se na ni. Vyděšeně se na mě podívala a zaprotestovala: Ale já vás neznám. Já jsem přece Lina, připomněla jsem s pocitem viny. Její stařecké vodnaté oči, kdysi tak jasně modré, se zalily slzami, Linko, sepjala ruce. Sedla jsem si a začala vyprávět, co je u nás nového, ukazovala fotky dětí a ona jen přikyvovala a upřeně se na mě dívala. A najednou mě nečekaně silně chytila za ruku, takový stisk byste od toho věchýtku nečekali, a řekla nazlobeně: Linko, proč to tak dlouho trvá? Řekni mi, proč to tak dlouho trvá?


Poprvé jsem si uvědomila, že na vysokém věku není požehnaného vůbec nic. Vaše děti jsou staré a sami potřebují pomoc, vnoučata, která jste tak láskyplně opatrovala a hlídala, zapomenou, že existujete. Špatně slyšíte a pokud něco zaslechnete, stejně tomu nerozumíte. Svět je najednou cizí, nerozumíte mu, ale víte, že všechno, čím jste žili a s kým jste žili, je pryč. I ta řeč, kterou jste celý život používali, se mění, slova mají jiný smysl, lidé mluví tak rychle a žijí tak rychle. Ničemu už nerozumíte. Sedíte každý den v křesle a nevíte, jaký je den nebo měsíc. Dají vám najíst a balí vás do plín, je to tak jednodušší, a když na ně zazvoníte, zvedají oči k nebi a povykují: Co zase chcete, babi? Máte právo jen sedět a čekat, čekat na tu s kosou. A tak sedíte den po dni u okna, díváte se ven na krmítko, kde poskakují ptáci, a občas s nadějí kouknete ke dveřím. Nejde už? Kde je? Je vám jedno, jestli něco po tom je nebo ne, chcete, aby TO už bylo.

Skončí to, neboj, řekla jsem hloupě a pokračovala ve zbytečných řečech, které ji nezajímaly. Mlčela, dívala se na mě, trochu se usmívala a občas kývla. Co se jí honilo v hlavě? Nebo to snad bylo jen takové zablýsknutí příčetnosti? Slíbila jsem, že zase přijdu, zamávala mi se slzami ke dveřím.

Už jsme se neviděly. Přestala jíst, uvědomila si, že delší dobu neviděla svou starší dceru a nějak vytušila, že umírá. Nechtěla ji přežít. Všimli si toho až po pár dnech a honem ji převezli do nemocnice. Pánové v bílém moudře pokývali hlavou: dehydratace a podvýživa, dáme jí sondu. Bratranec řekl ne a slíbil, že denně přijdeme a nakrmíme ji. Kdy jindy byste měli mít právo odejít, když ne v devadesáti? Volal mi a já si naplánovala svou poslední návštěvu. S oblíbeným bramborákem a slovy na rozloučenou. Smažila jsem první, když volal znovu. Smrt  kašle na naše plány, přijde si, kdy chce. Vyprovodili jsme ji, malý hlouček pozůstalých, všechny své známé přežila o léta. Nemocná máma plakala. Opřela si hlavu o mé rameno, může ti být, kolik chce, zašeptala, ale když ti umře máma, jsi najednou sirotek. Odešla ti máma.


Druhá na řadě byla teta. Představa prázdna ji nezlomila. Celý život přesvědčená ateistka vytrvala až do konce, žádné  modlitby k pojednou objevenému Bohu se nekonaly. Mně to nevadí, řekla mi. Požila jsem si, je mi sedmdesát, teď už by mě čekaly jen ty špatné roky, vzpomeň si na babičku. Přichází to tak akorát. Postupně likvidovala vše, co by po ní mohlo zůstat, tohle dej tomu, tohle vyhoď, nechala si jenom věci do rakve. Navštívila jsem ji týden před koncem, ležela tam pohublá a vysílená, jenom sípala, ale čišel z ní klid a smíření. Byla to odvaha nebo nedostatek představivosti? Strejda líčil, jak za půl roku oslaví zlatou svatbu a vytáhnou  jídelní servis, který dostali jako svatební dar… neodporovala, ležela na boku a jen se na něj shovívavě podívala. Věděla, že už tady nebude.


A do třetice vztáhla nicota ruku po mámě.  Boj s rakovinou prohrála, nohu měla  hrbolatou od metastáz a její život se změnil v peklo plné bolesti utlumované opiátovými náplastmi. Myslíte si, že jsem se už poučila? Že mi došlo, že tady panuje jiná vůle než ta moje? Ani náhodou. Zase jsem plánovala, držet si tu hrůzu od těla pečlivým rozvrhem byla jediná šance, jak ji zvládnout. Nedělejte to, vážení, neodkládejte slzy. Brečíte potom mnohem víc a nemůžete přestat. Vypadala pořád dobře. Brala silné léky a často zvracela, ale tak nějak klidně a bez námahy, zvykli jsme si na to. Táta se o ni k mému úžasu staral, a tak mohla být stále doma, vleže pletla, dívala se na televizi nebo jen tak podřimovala. Nepřipouštěla si, že se neuzdraví, bránila se smrti jako lev.Bála se jako já? Nikdy jsme o tom spolu nemluvily. Chtěla jsem si vzít volno, až přijde čas,  sednout si k ní a říct ji, jak jsem ji měla ráda, přiznat se k hříškům, které jsem od dětství zatloukala, třeba s ní probrat i věci víry. Až přijde čas. Nemůžete s někým, kdo umírá, probírat poslední věci, když sám nechce začít, jak by to vypadalo? Dodnes nevím, nač jsem vlastně čekala. Že uvidím smrťáka v nohách postele, jak mi kyne? Že dostanu avízo dvacet čtyři hodin předem?

Na konci listopadu  jsem jela na obvyklou návštěvu, ještě jsem se stihla pohádat s manželem, a odjela bez něj, může jet příště, chci mít klid. Druhý den odcházela do nemocnice, protože náplasti už nezabíraly a bolest nebyla k vydržení, tak na týden nebo na dva, než přijdou na správné dávkování injekcí, a pak se zase vrátí domů. Vrátím? nejistě se na mě podívala. Prosím tě, řekni jí, že tam neumře, obořil se na mě táta, nechce tomu věřit a myslí si, že se jí chci zbavit. Jasně, že vrátíš, potvrdila jsem nazlobeně, za týden jsi doma, vždyť mám pro tebe dárek na vánoce. Proč se toho života drží zuby nehty, když už je to jenom bolest a trápení, napadlo mě. Zapomněla jsem na ten dráp nicoty, který mi drásával srdce. Asi ho taky cítila, právě tenkrát. Zničehonic si sundala náušnice, řetízek i hodinky a podala mi je, tady máš, vezmi si to. Svírala jsem je v ruce a nevěděla, co říct, já to přece nosit nebudu, ale odmítnout jsem nemohla, to gesto bylo tak symbolické. Nazí jsme přišli na svět, nazí z něho odcházíme. Přivezla jsem kazetu, že se spolu podíváme, Deník Bridget Jonesové, byl to tenkrát hit. Pustila jsem televizi a občas  ji upozornila na zvlášť povedenou scénu. Většinu času poklimbávala nebo se dívala na strop. Na co myslela? Chtěla o tom začít mluvit, ale nenašla odvahu?

Promarnila jsem poslední společné hodiny, tak hloupě jsem je promarnila. Je tolik věcí, na které jsem se jí chtěla zeptat, tolik věcí, které si vzala do nicoty s sebou. Myslela jsem, že je ještě čas a neslyšela ohlušující zvuk gongu. Druhý den ji odvezli a ten čtvrtý se všechno zlomilo. Seděla jsem u ní, skoro o sobě nevěděla, dávali jí jednu injekci za druhou, už  bylo jedno, jestli na nich bude závislá, jenže nezabíraly a ona šílela bolestí. Mluvila z cesty, motala všechno dohromady, ale najednou se na mě podívala a řekla naprosto jasně: Jsi dobrá dcera. Jen jsem kývla a přemýšlela, do jakého hospice ji odvezeme, přece nemusí tak trpět, tady to jenom neumí, co by člověk chtěl od nemocnice v takovém zapadákově. Zase napůl v bezvědomí cukala nohou, bolí to, bolí, strašně to bolí, sténala. Vracela jsem se domů a brečela z beznaděje. Za kopcem jsem zastavila, vyběhla z auta a začala křičet do černé oblohy: Tak s tím něco udělej! Vezmi si ji konečně, to jsou pořád kecy, jak ten tvůj Ježíš trpěl, jenže trpěl necelý den! Jaká je to útěcha pro lidi, kteří trpí měsíce jako ona? Kteří trpí roky? Bez naděje na slavné vzkříšení, s pohledem do nicoty? Skonči to! Skonči!

Do týdne byla pryč. Ještě jsem odjela na služební cestu a ona umřela čtyři hodiny před mým návratem. Dodnes jsem z toho vyděšená a moc dobře zvažuji, o co Ho požádám. A stále se užírám, jak jsem to zvorala. Její poslední slova ke mně byla: Jsi dobrá dcera. Měla jsem říct, jsi dobrá máma. Byla jsi dobrá máma, díky za všechno. Vím, tohle neřekne spousta lidí, smrt  k jejich blízkým přijde znenadání, ale já tu šanci měla a promarnila, tak hloupě jsem ji promarnila. Na pohřbu jsem si nechala otevřít rakev, cítila jsem, že ji dlužím aspoň poslední pohled. Za týden zestárla o dvacet let. Smrt není vůbec milosrdná, obere vás o všechno. I o milovanou tvář.


A stále ještě nebyl konec, nevěřte, že platí do třetice. Za čtvrt roku jsem se dívala do další rakve, tentokrát tátovy. Zase to jednou přehnal s pitím,  spadl do potoka a utopil se. Když si vzpomenu, jak jsem si dělala hlavu, co budu dělat, až máma nebude! K sobě jsem ho nechtěla a sám by zůstat nemohl. Vyřešilo se to samo. Od té doby beru  starosti tak, jak přijdou, třeba nepřijdou vůbec. Místo nich přišel policista, rozpačitě stál a v ruce žmoulal nějaký papír, máme pro vás špatnou zprávu, řekl s pohledem upřeným do země. Pocítila jsem nekonečno, takový ten zpomalený záběr z filmu, kdy vidíte jednotlivá políčka. Kdo? Manžel? Starší syn nebo ten mladší? Když vyslovil tátovo jméno, málem jsem se rozesmála úlevou. Čekala jsem něco horšího. A pak mi došlo, že mezi mnou a smrtí už nic nestojí. Když zemřou rodiče, jste na řadě vy.


A tak jsem si znovu začala představovat nicotu. Už ne obouchanou popelnici stojící lhostejně a osaměle každé úterý u silnice, ale černé prázdno, velké tiché nic. Bolí to stále stejně jako před čtyřiceti lety, ten dráp je zaťatý v mém srdci už navždy. Jsem zbabělec nebo realista? Můžu doufat až do konce jako můj manžel, tím nic neriskuji, vždyť zklamání nebude mít ke komu přijít. Ale doufat v co? Ve věčnost? Mně slovo věčnost temně zní, zpívá se v jedné písni. Mně taky. Představa věčnosti je strašná. Skoro stejně strašná jako představa nicoty. První den vstanu, pozdravím se s blízkými a zazpívám Bohu spolu s anděly  haleluja. Tisící den vstanu, pozdravím se s blízkými  a zazpívám Bohu spolu s anděly  haleluja. Bilióntý den vstanu…a tak dále, na věky věků. Život bez konce, hojnost a blahobyt, tráva vždycky zelená, vlk s beránkem se přátelsky pošťuchují, ano, je to krásná představa. Na den, na rok, na deset let. Ale na věky? Znáte to nekonečné je čekání na vlak, na toho správného muže, na důchod, na vnoučata…na věčnosti nečekáte na nic. Jste. A je to stejně strašné jako nebýt. Věčnost patří Bohu, na nás je příliš silná. Nebo mám snad věřit v znovuzrození? Co když se narodím jako pátá dcera v nějaké zapadlé africké vesnici? Předurčená k obřízce a ponížení, k pohledu na umírání svých dětí hladem nebo jejich přeměnu v malé zabijáky…to už raději do prázdna, co říkáte?


Každý večer zhasnu a přemýšlím, jestli se ráno probudím. Vlastně trénuji každou noc, jaké to bude. Usínám strašně rychle a nemám sny, odpočívám hluboko zanořená do nicoty. Ráno mě pouští zpátky. Otevírám oči a děkuji za další den, který přibyl na korálcích mého života. Třeba je poslední. Třeba přijde další. Třeba ke mně bude smrt milosrdná a umřu bez bolesti. Třeba ne. Nechci umřít náhle. Je tolik věcí, které si člověk prožije jenom s výhledem na jejich konec. Tolik věcí odkládáme, až na ně bude čas. Teprve ve stínu smrti si uvědomíte, že ten čas je právě tady. Uvědomujete si každou vteřinu, užíváte si každou vteřinu. Dá se ale žít s jízdenkou do Nikam v ruce, když pomyšlení na konečnou stanici tak strašně bolí? Snad ta fyzická bolest přehluší tu psychickou… slabá útěcha, já vím, ale přesto nechci umřít náhle. Za všechno v životě se platí a tenhle účet platíte utrpením.


Ne, nedaří se mi srovnat se s konečností. Rázně zaháním pokušení vybavit si nicotu. A vím, že se mi jednou znovu připomene. Nenechá mě na pokoji a zatne znovu ten svůj dráp. Kdo to bude tentokrát?  Kolika let se musím dožít, abych ji vítala? Co všechno musí člověk prožít, aby pro něj byla vysvobozením? Nechci to prožít. Nechci. A umřít taky nechci. Jenže umřu. Všichni umřeme, to vím už od sedmi let. A bojím se. Stejně jako vy. Já to přiznávám.


17 názorů

J.Tomas
06. 12. 2009
Dát tip
Dobře uvážené FAE. Četl jsi knihu od Paula Johnsona Cesta víry - Osobní pouť?

FAE BOMB
05. 12. 2009
Dát tip
Víc lidí se na Písmáku snaží nějakým způsobem literárně vyrovnat se smrtí, ale tohle je určitě to nejlepší, co jsem četl. Svůj celkový dojem si, s dovolením, ponechám pro sebe. Hodnotím ***** K otázce nebe bych řekl pouze několik slov. Pokud mají pravdu ateisti, tak po smrti přestanem existovat. Nebude nám to vadit, stejně jako nám nevadilo, že jsme neexistovali před narozením. Tato varianta je ale strašlivě nespravedlivá. Hitler se Stalinem nebudou nijak potrestáni a světci se nechali krutě umučit úplně zbytečně. Pokud je nebe, tak bude platit, že nebe je nepředstavitelně krásný a neni tam nic špatnýho. Určitě bude lepší, než všechno, co známe. Nuda je věc špatná, takže se jí tam nedočkáme ani za milión let... Peklo je pravým opakem. Bohatě by stačilo, když by dotyčnej byl umístěn doprostřed nicoty. V hlavě svoje myšlenky a definitivní ztráta možnosti dostat se do nebe. Aniž si to ateisti uvědomují, mají před smrtí strach právě z pekla. Pouze se to nazývá strachem z prázdnoty. Obava, že vědomí přežije smrt těla. Nevíra v nebe/peklo pak předpokládá, že toto vědomí zůstane navěky viset někde v prostoru. Ateista je schopen uvěřit, že člověk duši nemá, ale představa, že už nikdy nebude? To je totiž mimo veškerou zkušenost a přirozené chápání. ("Co já pamatuju, tak jsem vždycky byl", něco v tomto smyslu...)

J.Tomas
04. 12. 2009
Dát tip
Lochnes, v dnešní době, kdy jsme všichni zaměstnaní a bydlíme na druhém konci republiky, je prakticky nemožné starat se o někoho blízkého, zvlášť když umírá měsíce. Naštěstí dnes už lze sehnat si ošetřování domů a dokonce na to požádat o příspěvek. Když jsme mluvili o hospici, máma se vždycky rozhlédla kolem a řekla, ne, já chci být doma, dokud to jen trochu půjde. Jistě, jsou situace, kdy se to nepovede, ale nemocnice nebo LDN by se měla v dnešní době brát až jako druhá možnost. Ten, kdo odešel, už neví nic, ale my zůstáváme s vlastními výčitkami. (Ke kterým se občas někdo přidá.)

Lakrov
03. 12. 2009
Dát tip
Tohle se mi zdá velice dobře napsané nebo spíš dobře pojaté, promyšlené 'uvažování nahlas', protože má-li být cokoli, co je napsáno, napsané dobře, mělo by tomu předcházet uspořádání myšlek. A to se v případě tohoto textu stalo. Je v něm mnoho zajímavých postřehů; zajímavějších o to, že mnohdy čtenáře nepřekvapí, že si jen může říkat: Tohle jsem věděl, tohle jsem tušil, nebo se ptát: Jak je možné, že mě tohle ještě nanapadlo? Chápu, že ne každý, kdo si tuhle úvahu (zvláště tady v mladém prostředí Písmáka) přečte, bude mít k její myšlence tak blízký vztah, jako já; co se nám zrovna líbí je do značné míry ovlivněno věkem a událostmi, které nás obklopují (někdy spíš válcují). Nicota je z nich asi ta nejhorší. Nenajde se někdo, kdo by dokázal napsat 'kuchařku na NěCOTU'? Tip a děkuji za avízo.

Marcela.K.
03. 12. 2009
Dát tip
On se totiž tento "problém" nedá zobecňovat. Každá situace je jedinečná, stejně, jako každý člověk, rodina... Vím, že jsi to myslela v podstatě dobře a jen se asi špatně vyjádřila. Samozřejmě, že "bytí" s umírajícím, je důležité i pro toho, kdo tu zůstává, ale věř mi, že pro toho, kdo odchází je to důležité stejně, ne -li víc. To už je každého osobní věc, jak si dokáže své "důvody pro odložení umírajícího do nemocnice" srovnat se svým svědomím. Pravda je také to, že "krev není voda" jak říkávala moje babička. Samozřejmě, že jsem se setkala i se situací, kdy nemocnému bylo lépe v nemocnici i když by tam být nemusel a rodina by péči zvládla, jenže... Máš pravdu v tom, že toto si člověk musí "odžít", aby pochopil o čem píšeš, přesto trvám na tom, že by nám mělo jít především o druhé a ne o sebe. Být s nemocným, pečovat o něj a starat se proto, abych měla "čisté svědomí" je špatný přístup a věř mi, že já to "odžito" mám.

Lochneska.M
03. 12. 2009
Dát tip
Dovolila bych si polemizovat s tím odkládáním do nemocnic. V situacích, které jsem zatím zažila, nešlo o odkládání nepohodlného blízkého, ale o fakt, že jsme mu nedokázali pomoct a zajistit potřebnou péči (zatím to vždycky bylo dlouhé odcházení), nebylo to o pohodlnosti nebo vyrovnávání. Jsou věci, které dokážou jen školení zdravotníci. Chodili jsme na návštěvy, kdykoliv to šlo, snažili jsme se udělat si čas, být s dotyčným co nejvíc... Dělá to tak spousta lidí a někdy je to tak lepší...

J.Tomas
03. 12. 2009
Dát tip
Napsala jsem k mylence dlouhý komentář a pak ho smazala, protože je zbytečné něco vysvětlovat. Tohle si musí každý odžít sám.

Marcela.K.
02. 12. 2009
Dát tip
> Pro všechny, kteří se do této situace dostanou: být s umírajícím člověkem není ani tak důležité pro něj, jako pro vás. Jsi na omylu a jednou to poznáš sama. Dělám to povolání už hezky dlouho a vím, jak důležité je pro umírajícího nebýt v posledních chvílích sám. Nemocní velmi často tuší, že odcházejí a pokud jsou při smyslech, touží po doteku, nejčastěji se chytají ruky sestřičky, která vnímá, dokáže se zastavit, být s nimi... zažila jsem to mnohokrát. Často také "čekají" na své děti a teprve když se jich dočkají, vzdávají boj se smrtí. Proč by to dělali, kdyby pro ně nebylo "důležité" být s nimi? Zjednodušit si to na takové vysvětlení, které tu píšeš v komentáři, je sobecké i když chápu, jak to myslíš. Přesto tvrdím, že by pro nás mělo být důležitější dávat, místo brát.

J.Tomas
02. 12. 2009
Dát tip
Pro všechny, kteří se do této situace dostanou: být s umírajícím člověkem není ani tak důležité pro něj, jako pro vás. Kdybych to byla bývala věděla dřív... proto jsem napsala tuhle úvahu. Neutíkejte před tím, stejně vás to dostane. Jenže už bude pozdě. Zůstaňte s těmi, kteří odcházejí, a neodkládejte je do nemocnic. (Prý to je známka toho,že nejste vyrovnaní se svou smrtí. Až ji potkáte a pořádně to zabolí, hodně vám to pomůže.)

Lochneska.M
02. 12. 2009
Dát tip
Tohle dílo v podstatě vystihuje moje myšlenky... Mám strach, protože to pro mě znamená neznámo. A jako kozoroh nesnáším všechno, co neznám a nemůžu se na to připravit... V poslední době se mě tohle téma týká hodně - mám nemocnýho tátu a místy to vypadalo dost špatně. Takže pro mě je tohle dílo fakt dobrý, přínosný...

jH
24. 11. 2009
Dát tip
velmi bych autorce doporučil vyzkoušení LSD, na smrt má pak prakticky každý jiný názor :))

Marcela.K.
24. 11. 2009
Dát tip
Zvláštní úvaha o nicotě. Jsi drsná v popisu a zaráží mě jak Tě nezasáhl odchod otce. Přitom to byl on, kdo s láskou pečoval o Tvoji matku. Vím, jak těžká je péče o těžce nemocného. Smrt mě provází celý život.V dětství mi brala postupně lidi, které jsem milovala. V dospělosti jsem si její blízkost vybrala dobrovolně - jsem zdravotní sestra. Když jsem přiváděla na svět své první dítě, dostala jsem velký dar. Postavila jsem se na práh smrti, ale mohla jsem se ještě vrátit...od té doby se jí nebojím.

větroplach
06. 11. 2009
Dát tip
chvíli mi trvalo se začíst, nějak jsem zakopával, pak už slova hezky plynula. měl jsem to štěstí, že jsem se s mámou mohl rozloučit a že jsem to stačil udělat v ten pravý okamžik. a jestli se smrti bojím? teď nevím, raděj se snažím na ni nemyslet. v tuhle chvíli totiž, kdybych o ní delší dobu uvažoval, tak by mě vzala za ruku a odvedla s sebou. *

Sebastiana
06. 11. 2009
Dát tip
Lidé neradi mluví o smrti.Já na ni sahám denně.Pracuji v nemocnici. Znám to, co jsi popsala.Mohu tě utěšit. Nedávno zemřela stařenka- pomodlila se otčenáš, rozevřela oči a řekla: "tady je krásně, tady jsou růže." s takovým úžasem- a vydechla a zemřela. Krásné...

Čekal jsem něco jiného, ale nakonec jsem rád... Než nějaké prázdné filozofické tlachání, to je vážně asi lepší popsat skutečnost ze svého okolí. Četlo se to dobře a lehce...

nebojím se. A nic neodkládám na dobu "až bude víc času". Dík za tu úvahu.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru