Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Úvodník od autora - Santi€

12. 11. 2009
0
1
605
Autor
slovoma

Soutěžní dílo, které se neumístilo na prvních třech místech.

€Každý z nás jsme byli jednou malí, ať už je tomu pár pátků nebo pár desítek let. A v dětství se téměř bezvýhradně po každém dešti u malých jedinců v gumákách objevuje reflex vstupu do louže. Viďte, že to znáte?
Vzpomínám si na jednu hru, kterou pro nás kdysi přichystal výrostek ze sousedství. Rýžovali jsme v zakalených jezírkách diamanty. Pohánělo nás nadšení a touha po největším úlovku. Bylo to dobrodružství. Dnes se tomu usmívám, oněmi diamanty totiž ve skutečnosti byly obyčejné různobarevné lahvové střípky. Ale záleží na úhlu pohledu.
Vzpomínám a napadá mě, že život je jako ta hra na rýžování: Představte si, že každý den je louží, do které musíte vstoupit. Nemusí se na sítku vaší pozornosti zachytit nic, můžete strávit bezcenný šedý den v práci, ve škole, můžete být bez nálady, unavení, nemocní, ve stresu a všechno a všichni vás budou otravovat. Anebo objevíte vzácný střípek setkání s přítelem, kterého jste dlouho neviděli, zahřejete se pohledem na západ slunce, budete procházet po ulici a zaslechnete znít z okna krásnou skladbu na klavír, přiměje vás k úsměvu roztomilá cácorka, spolucestující v kupé ve vlaku vám popřeje šťastnou cestu… Třeba ta sklíčka hned zahodíte. Nebo na ně můžete dlouho vzpomínat.
Dnešní louže se jmenuje Písmák

1 názor

slovoma
12. 11. 2009
Dát tip
Hodnocení poroty: Armin Tamzzarian - Vysloveně špatné to není, ale mě to nijak nezaujalo... Belgie - Je to mírné, další co neurazí ani nevytrhne. Ta otázka, viďte že to znáte, je podle mě ošoupaná a kazí dojem. Moc řečiček a žádný velký terno, nejspíš mě to ale nezaujalo hlavně proto, že mám rád hlavně humorný věcičky, takže je to spíš v tomhle případě věc vkusu. Vaud - takovy holcici do zenskych casopisu - ale publikoval bych Pišta_Hufnágl - Žádný zázrak, ale pořád čitelný (a v kontextu minulých kol i nadprůměrný) text. Asi nejvíc bych vytkl stylisticky poněkud nepřehledný první odstavec. Zbytek si, až na lehký závan mentorství, žádné další výhrady nezaslouží. Alimra - Ženské pero cítím. Pokud špatně, autora chci v příštím životě za manžela. Fajn i s tím sentimentem v úplném závěru. Jiří Staněk - i když: rýžování sklíček až běžně modelová situace, ale lze ji přiijmout jako opakování her stále dokola. Vztah k Písmáku, tak proč by si časopis neudělal reklamu?! Text použitelný jako úvodník bez škrtů a změn, v podobném "profesionálním" duchu je lze číst i těštěné u leckterých médií, čímž ho neshazuji, naopak

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru