Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Zima

25. 11. 2009
6
13
941

Jde o báseň napsanou při hodině literatury pro děti jistou zvláštní metodou naší paní profesorky, údajně čínsko-japonskou metodou opakování. (Spočívalo to v tom, že jsme si představili nějaké krásné místo v zimě a poté jsme ho měli poeticky popsat ve čtyřech větách, přičemž pátá měl vyjadřovat náš pocit z onoho místa. Následovalo očíslování a opakování podle schématu 121343245. Výsledek posuďte sami..)


Paprsek slunce jiskří sníh peřiny

Teplo sálá z kamen a Tvých dlaní

Paprsek slunce jiskří sníh peřiny

Námraza na oknech - polibky mrazu

Vyhřáté postele..

Námraza na oknech - polibky mrazu

Teplo sálá z kamen a Tvých dlaní

Vyhřáté postele..

Čekám až roztaješ, čekám a taji

13 názorů

MAJKL65
16. 05. 2011
Dát tip
Dobrá báseň. Na "kritiky" se vykašli. Většinou h*vno umí.

StvN
04. 12. 2009
Dát tip
Aha, já tě tipoval na střední školu.

Obávám se, že ten půlrok vymývání mozku na bohemistice na FFUK mi co se týče vzdělávání ohledně poesie bohatě stačil, především vzorečky pana Jiráčka - doporučuji vám oběma se vzdělávat jeho publikacemi, pochopíte, že podstatou poesie jsou vzorečky. Co se týče zájmu o literaturu, tohle úžasné uviverzitní vzdělávání, pro které jsem měla tak skvělé předpoklady, mi valnou většinu literatury natolik znechutilo, že už o ní nic dalšího vědět nechci. Akt tvoření je pro mě důležitější než pravidla, analyzování atd atd(hafo keců). Život, přátelé, je to co tvoří poezii. (vzdělávejte se četbou Bergsona a možná to taky pochopíte). Každopádně za vaše "cenné" informace nesmírné díky, uvědomila jsem si proč jsem na písmák už dlouho nic nedala!

StvN
02. 12. 2009
Dát tip
Snažili jsme se ti jen naznačit, že nějaký vzoreček nebo metoda ještě nedělá poesii. Píšeme ti to proto, že se nám zdá, že máš o literaturu zájem a každý, kdo má o literaturu zájem a chce psát, by se v tomto oboru měl vzdělávat. Proto jsme ti předali cenné informace, že nestačí přeházet řádky a myslet si, že mám dobrou básničku.

OMFG já se nesnažila napsat nic východního!!! To opakování podle vzorce je mně osobně příjemný asi jako drát v oku, nebo Hortenzie v oku, to je fuk.. Dala jsem to sem protože mi to přijde zajímavější než 90% rádoby poesie tady na písmáku, ne kvuli hodnocení toho, jak moc je to východní poetika nebo neni..

Bíša
30. 11. 2009
Dát tip
:o))

StvN
27. 11. 2009
Dát tip
Opakování je fajn, bohužel málokdo umí napsat něco, co stojí za to opakovat. Jinak jak říká Markéta, východní poesie se vyznačuje především jednoduchostí a přímostí - žádná kamna dlaní a podobné šílenosti.

Markéta
27. 11. 2009
Dát tip
chápu, že psaní na povel je asi jako snažit se zasadit Hortenzii do promrzlé země a čekat, že rozkvete :-)

Díky všem:) Markétě: Nápad s opakováním podle vzorce pro mě osobně zajímavý není, spíš naopak, taky jsem se pěkně vztekala, když profesorka řekla, že to máme očíslovat a přepsat/přeopakovat, ale výsledek mě vcelku překvapil, tak jsem ho sem čistě pro zajímavost hodila. Co se týče nedostatku fantasie a nenápaditosti metafor.. troufám si tvrdit, že tím netrpím:))) Jde o to, proč a kdy člověk ty svoje verše píše, hodina ve škole a psaní na povel patří mezi situace, kdy je fantasie omezená nedostatkem času a vidinou ztrapnění se (ne, skutečně nejsem člověk, který je bytostně hrdý na to, že píše poesii, které nikdo jiný než on sám nerozumí). Tak asi tak:)

Markéta
26. 11. 2009
Dát tip
východní poetika je povětšinou velmi jednoduchá, přirozená, bez kudrlinek, natož nenápaditých a otřelých metafor. Pokud použije metaforu, působí jako umně zhotovená ikebana, která zalamuje prázdný prostor kolem sebe a evokuje tak významově bohaté obsahy, přesahující svůj vlastní rámec... Nápad s opakováním by byl jistě zajímavý, pokud by jednotlivé strofy byly nosnými s osobitější dikcí. Nicméně přeci nalézám jistý prvek, který mne zaujal, onu bipolaritu teplo - chlad (samozřejmě v zimně zcela přirozený fenomén a myšlenka se přímo podbízí), kterou je utvářen celek básně a pak závěr, jenž ji přesouvá do nové roviny, dává jí místo "zde"...třeba už jen tím, že je napsána v ich formě (na rozdíl od pozice svědka, který pouze nahlíží do celé básně oknem)

sklenář
25. 11. 2009
Dát tip
dobrý - jen možná trošku víc fantazie do toho

Lucie-at
25. 11. 2009
Dát tip
vyšlo to pěkně, jde z toho jistej pocit :))

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru