Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

všelicos

26. 11. 2009
0
3
478
Autor
leo.atrid
pod poklonou hvězd, co třpytily se podvečerem, na zem dopadal déšť, zlatý a zářil, jako diamanty pršící do dlaní, slzy stříbrných kapek, co rozrývaly tvář, jen chvílemi daly odpočinout... svět se třepotal jako motýlí křídla, pod plamenem dechu a jizev draků, co ukryl čas( co nestačila smýt věčnost) bilo srdce, jen na okamžik ohraničený zrozením a umíráním... a svět, co měl tu třpytivou zář, barvenou šarlatem, určený jen pro mě, se rozléval do žil, jak heroin, bral dech a končil v mracích, ukrytý pod závojem páry, andělé trhali křídla sobě navzájem, o snech ztracených v proudu  nechal jsem si zdát, jak pouští mi žilou a oblaka plynou přímo mě do tváře... pád ze skalnatých výšin a let bez křídel, zranění, srdce co krvácí, ale přesto se v něm dá najít ještě stopa naděje... pár úderů srdce a zvony, co vyzvání poledne, klekání, svět ztrácí barvu a já ztrácím se v něm...
a chvíle ticha, co ztrácejí význam, odpovědi se hledají líp než se kladou otázky; barevné střípky co skládám do mozaiky rukama sedřenýma do krve- a bolestné mlčení, přehrady mezi lidmi, co postavil bůh a ďábel se je snaží smést - jen potají, potichu vyřvi si svoje srdce, do skal, co tě neslyší a tak přijmou tvůj žal... noc odbíjí klekání k ránu se stmívá a do světa se rozletí poselství prázdných slov, jen doteky všehomíra mě touhou svou zaklejí, mám vůli je porazit, nebo sténat a lkát?
nesmím, nesmím si lhát

optimismus je způsoben nedostatkem informací

doteky prázdna a vlivem měsíce mé hormony ze mě udělají proroka
svět popsaný na listech pravdu ti zamlčí
jak sním o lásce, o zahradách ukrytých v pouštním písku, život mi utíká
hráz zadrží dech, pokud budeš chtít, projdi se
po ostnatých drátech, tu víru mám
prokletí zlomí se časem
a čas otupí i ty neojstřejší hrany
a
strach
....
a láska
navždy budou se rvát

(pod poklonou hvězd, co třpytily se podvečerem, do mých úst dopadal déšť....)

 

3 názory

Saetri-Ihn
27. 11. 2009
Dát tip
Tohle bych viděl na báseň v próze. První část pěkně plyne, je poetická a malebná, avšak obsahově se mi zdá chudá a v celku vlastně zbytečná. Trochu uměle ji pak lepíš k celku v poslední závorce. "optimismus je způsoben nedostatkem informací" pěkný vědátorský výrok v opozici k předešlému odstavci poetismů. Další strofy mi připomínají spíš volné verše, poezii moc nedokážu hodnotit, takže radši pomlčím. Ale nezdá se mi to špatné, možná i tuším "děj". a čas otupí i ty neojstřejší hrany a strach .... a láska navždy budou se rvát Tohle je nádherný, opravdu se mi líbí, dává to smysl hodně částem textu předtím. Poslední závorka se mi zdá hodně symbolická, déšť je, mimojiné, symbolem pro očištění - jestli ho postava polyká, může to znamenat, že se těmito myšlenkami očistila, urovnala si to v hlavě. Líbí. Možná trošku přidat obsahu do prvního odstavce, jako celej je to totiž docela nevyvážené - jak formou, tak obsahem. Na té formě je to vlastně zajímavé, na osahu to myslím trošku kulhá.

Adamova Eva
26. 11. 2009
Dát tip
též mi to spíš připomíná poezii, ale té by to chtělo dát formu a hodně zkrátit některé myšlenky ano a velmi, však pro poezii moc naráz, až se v tom ztrácím :O)

Petrusha
26. 11. 2009
Dát tip
Ahoj leo, čo je na tomto próza? próza sa zvykne skladať z viet však jedinký atribút, ktorým by si vetu stvoril tu nevidím ... bodky, čiarky, veľké písmená, nič ... Odhliadnuc od toho, že to má k próze ďaleko by som sa v druhom rade chcel spýtať - čo bolo zámerom tejto výpovede?

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru