Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Úvodník od autora Pišta_Hufnágl

29. 11. 2009
4
9
970
Autor
slovoma

Druhé místo porotcovského kola soutěže "Slovo má"

Maličkosti

 

 

 

 

            Rozvázala se mi tkanička.

Maličkost, nad kterou bych jindy mávl rukou a jako správný muž ji razantně a bez okolků vyřešil, nabyla za daných okolností olbřímích rozměrů. Vyšlápl jsem si totiž na procházku s dcerou. Tedy procházel jsem se já, dcera si mi hověla na břiše v takovém tom batohu na dítě (resp. on to není úplně batoh, spíš něco jako usárna na mimino). Pamětliv toho, že usárnu jsem nikdy nedokázal řádně zabalit a vždycky mi z ní cestou spousta věcí vypadla, utáhl jsem popruhy pečlivě - a vyrazil.

Dítě usnulo spánkem spravedlivých, já si poklidně vykračoval parkem, kochal se výhledem a přemítal nad všehomírem, když tu došlo k oné výše zmíněné maličkosti.

 

Při detailní analýze situace jsem seznal, že zavázat si předmětný cancourek vlastními silami je, bohužel, nemožné. Se spícím dítětem na hrudi se prostě patřičně neohnu. Stejně tak ale nebylo možné trpět botě její nevázané chování. Nevyhnutelnost, se kterou mi na mysli tanulo jediné možné řešení, byla skličující.

 

Muže jsem vyloučil jako první. To bych nepřenesl přes srdce. Pak jsem zavrhl ženy – důchodkyně. Taková babička se kvůli mně sehne a už se nenarovná. To nemůžu riskovat. Zbývaly mladé slečny a paní.

 

Nikdy bych nevěřil, jak těžké bude požádat kolemjdoucí slečnu, aby mi zavázala střevíček. Nadto když je třeba žádost pronést šeptem (dítě stále spí). První půlhodinu jsem strávil sbíráním odvahy a promýšlením taktiky. Bylo mi jasné, že když se k vybrané dívce nenápadně přitočím a šeptem pronesu svou žádost, ničeho dobrého se nedočkám, mimino nemimino. Úplně seriózní a vážný způsob se zase nehodil k samé podstatě takové pitomosti, jako je háďátko plazící se za levou botou. Potřeboval jsem projev vybalancovat tak, abych nepůsobil přespříliš sešněrovaně, ale spíše mírně odvázaně. Ovšem ne zase jako utržený ze řetězu.

 

 

Nebudu vás napínat, příběh má happyend. Dobrá duše (které jsem dodnes zavázaný) se našla, miminko se dorůžova vyspinkalo a já si nerozbil nos.

 

Na celou tuhle příhodu jsem si vzpomenul nedávno, při diskusi s jistým autorem nad jeho veledílem. Navzdory jeho přesvědčení, některé maličkosti je holt radno nepodceňovat. Stejně tak jako rozvázaná tkanička může mít i špatně umístěná čárka nečekané dopady. Cedulka „Tady se pracuje zbytečně, nerušit!“ toho budiž důkazem.


9 názorů

Onanista chroust opět přišel ucintnout trochu ze svého zbytečného spermatu... Co takhle se pověnovat nějaké kamarádce své ženy, místo planých tlachů? :))))

Horác
30. 11. 2009
Dát tip
Inu, kdo umí, ten umí z banální záležitosti (nicméně pod tíhou specifické situace) vytvořit čtivé a kompaktní, řekněme, dílko. Můj děda, dej mu bože věčnou slávu, by řekl doslova ...Udělat z prdu kuličku ...v tom nejuctivějším slova smyslu. Pro mne, jako článeček úvodního sloupku, je fajnový a vtipný.

nahá12
30. 11. 2009
Dát tip
vážně vtipné a milé*

Oldjerry
29. 11. 2009
Dát tip
Staněk, Nestaněk - já mám rád, když někdo neohromuje velikostí námětu, rozvine maličkost a napíše z ní příběh. Taky bych něco napsal sevřeněji, ale to je námitka formální, nikoli z oboru teorie literatury. Čtu příběh - ne schema.. to je snad první věc mimo kritiky, které od Pišty čtu a myslím, že je to životaschopné.

slovoma
29. 11. 2009
Dát tip
Hodnocení poroty: Armin Tamzarrian - Zábavná formou podaná nezábavná věc, vtipné, lehce napsané, zábavné Belgie - taková milá ha ha ha příhoda, která může být i působivá, má-li údernější závěr. Začínal jsem se bavit, ale pak to náhle skončilo. Já vím že je na úvodník omezená dýlka, ale mohlo se vyvinout nějak vtipnějc. No ale dobrý Vaud - podle vseho Pista - publikoval bych Alimra - dobrá povídka - vhodná jako aperitiv před neznámým i známým menu Santi€ - roztomilá historka, nicméně dlouhá na čtení pro netrpělivce před první návštěvou písmáka Jiří Staněk - maličkosti /naopak/ proti předchozímu pracují s "relativně banální" událostí, která se nakonec ale ukazuje být výchozím momentem pro nečekané situace. Vtipně pojímané, spíše před-jímané. Zachovává si pikantní přídech nevyřčeného tajemna, autor neprozradí, KDO mu nakonec tkaničku zavázal. Příběh sám o sobě je tkaničkový a svazuje životní neliterární situací se syntaxí, až! v samém závěru. Nemohu doporučit, nevím ani, jak vše ještě "zúderničtit" - zlapidárnit, tedy "vytesat kamenněji". Asi škrtem vysvětlivek? (resp. on to není úplně batoh, spíš něco jako usárna na miminko) ?!!

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru