Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Ordinace doktora Františka - Hugo jde do nebe (1/3)

30. 11. 2009
7
12
1246
Autor
J.Tomas

Milujte svého veterináře, nemá to v životě lehké. Ani s vámi, ani s vašimi mazlíčky.

František seděl u stolu a díval se z okna. Otevřel hned první lednový pracovní den, ale přes inzerci v místním tisku se zatím nikdo neukázal, a to byla polovina měsíce. Ivan ho uklidňoval, nic se neděje, praxi si musíš vysedět, dělat nějaké závěry, na to je čas tak za pět let. Správně, řekla Jarča, náramně si s Ivanem i jeho ženou rozuměla, do důchodu máš ještě dvěstě čtyřicet měsíců, to je tisíc čtyřicet týdnů, proč se nervovat po prvních dvou? Najednou zazvonil telefon. František ho po chvilce zaváhání zvedl. Že by první pacient? „Veterinární ambulance, doktor Líska, dobrý den.“

„Dobrý den… haló, slyšíte mě?“ ozvalo se halekání.

„Ano slyším,“ potvrdil František a trochu oddálil sluchátko od ucha.

„A to je veterina?“

„Ano, tady…“

„Tak to je dobře. Já bych potřeboval eutanazii.“

František horečně přemýšlel. Jak to myslí? „Eutanazii?“

„Ano. Nebo jak se tomu říká, když už nechcete žít?“

„No, těch názvů může být víc,“ řekl František. „Vražda, zabití, sebevražda, asistovaná sebevražda, tu ale dělají ve Švýcarsku,“ upřesnil významně.

Na druhém konci sluchátka bylo ticho. „A to je veterina?“

„Ano. Tady je veterinární ambulance,“ zopakoval František. Hlas mu povědomý nebyl. Že by nějaký vtipálek z rádia? „A vy jste kdo?“ zeptal se důrazně.

„Tady je Drobný, z Jeremenkovy ulice. Já bych potřeboval tu eutanazii pro Huga. Už to není k žití, jen se trápí.“

Františkovi se ulevilo, Jeremenkova ulice, to je pod kopcem, to nebude rádio.„A Hugo je …?“

„Můj pejsek, je mu šestnáct. Špatně dejchá a dnes jsem se na něj podíval a on mi řekl, že už nechce dál. Očima, víte?“

František váhal. Proč musí být můj první pacient mrtvola? Nepřinese mi to smůlu?

„Haló… slyšíte mě?“

„Ano, slyším. Tak přijeďte. Kdy zhruba dorazíte?“

„Tak za půl hodiny. Něco na sebe hodím, oblíknu Huga, vytáhnu auto a přijedu. Jste moc hodný, pane doktore.“

František slyšel klapnutí sluchátka a pomalu zavěsil. Zhluboka se nadechl. A je to tady. Na eutanazii je T61. Otevřel krabičku a studoval příbalový leták. To se dává do žíly, ježíšmarjá, co když se netrefím? Co když…. v panice popadl sluchátko a vytočil soukromé číslo na Ivana. „Ahoj, potřebuju konzultaci.“

„Teď? Spadl si z višně? Je půl deváté, ...“

„… a máš plnou čekárnu, já vím, ale tohle je otázka života a smrti. Prosím tě!“

„Počkej, já si přejdu.“ Slyšel, jak Ivan něco mumlá a netrpělivě ťukal prsty o stůl. „Tak co se děje?“

„Mám utratit Huga.“

„A v čem je problém? To je tchán?“

„Ne, starej pes.“

„No a?“

„Čím to děláš? T61?“

„T61, ale pozor, musíš být určitě v žíle, jinak se můžou zbláznit, pěkně to štípe. Až to píchneš, přidrž tlamu, někdy tam je excitace a zavyjou, nedělá to dobrý dojem. A zadek mu strč do pytle.“

„Proboha proč?“

„Povolují svěrače a všechno ti zadělá.“

František cítil, jak mu buší srdce. „To nebude vypadat jako bezbolestná smrt.“

„Majitele musíš pochopitelně poslat do čekárny. Nech je, ať se rozloučí, napíchni žílu a podrž tlamu.“

„Mám jen dvě ruce a dělám sám, ty vole,“ zasyčel František zuřivě. „Mně tady nepobíhá deset polonahých sestřiček.“

Ivan se zachechtal. „Přijeď se podívat na tu poslední, holý pupíček a v něm kroužek. Zbožňuju dnešní módu.“

„Vykašli se na pupíček a vyřeš utracení Huga. Jsem sám a tlamu nepodržím.“

Ivan chvíli přemýšlel. „Zalez s ním do sklepa, ať to není slyšet. Na začátku jsem to taky tak dělal.“

„Nemám sklep. Co kdybych mu dal nejdřív narkózu?“

„Do toho bych se nepouštěl, zvedá se pak spotřeba téčka a kdo si myslíš, že ti to zaplatí? T61 je deset korun na kilo, k tomu úkon, přece to nebudeš dělat jako charitu, odvoz do kafiny, daně… když to bude velký pes, skončíš i bez narkózy na dvanácti stovkách a už tak ti to okecají. Máš to zapotřebí?“

„Tak… tak jim dám slevu. Já to chci bezbolestný.“

„S T61 to JE bezbolestný, exitace je druhé stadium anesteze, to si snad ještě pamatuješ!“

„Dobře, tak to chci pěkný, smrt domácího mazlíčka by měla být pěkná.“

„No tak si toho psa znarkotizuj, ty domácí mazlíčku. Ty pán, já pán. Všechno?“

„Ale jde to, ne? Píchnout do zadku, počkat až usne, pak slzičky, rozloučení a odchod, následuje T61 do žíly?“

„Musíš do srdce, žílu už nenajdeš, je tam hypotenze.“

František pevně sevřel sluchátko. „Do srdce?“

„Jo, to je nejjistější. A nejrychlejší. Hele, já musím jít vydělávat na těch deset sestřiček. Měj se.“

„Počkej! Kam se to dává do srdce?“

„Kde je srdce, vole?“

„Vlevo mezi čtvrtým a šestým žebrem na hranici dolní a střední třetiny.“

„Fakt? Já to nikdy nevyměřoval. Odhrň tlapu a vraz tam jehlu. Když se bude hýbat v rytmu, jsi na správném místě. Čus.“

František roztřeseně položil sluchátko. Proč? Proč ke mně nemohla napoprvé přijít pěkná ženská s blechama nebo na očkování? Proč Hugo? Je to nějaké znamení? Zkontroloval zásobu léků. T61, ketamin, xylazin. Nejdřív xylazin a ketamin, ale kolik? Jak bude ten pes veliký? Podle hlasu to je nějaký lamač a takový si pořídí nejmíň dogu. Mám toho dost? Rychle přepočítával a ulevilo se mu. Dost i na mamuta. Čas ubíhal neuvěřitelně pomalu. Teď oblíká Huga... počkat, přece neoblíká dogu, to bude nějaký mrňavý pes. I když, copak jsi neviděl toho bernardýna ve flísové bundě a čepici? Lidi jsou úplně blbí, klidně to může být doga ve svetru, ne, dogy se tolika let nedožívají, bude to něco menšího. Konečně se venku ozvalo auto. Napjatě poslouchal. Otevření dveří. Pak bouchnutí, chvíli ticho a pak ještě jednou. Přijel sám a psa měl vzadu. Dupání přede dveřmi, honem si uhladil vlasy a zkontroloval knoflíky na nažehleném bílém plášti, dveře do čekárny se otevřely a v nich stál zarostlý hromotluk v kožené bundě. Po tváři mu tekly slzy a v náručí držel nějaký uzlíček.


12 názorů

FAE BOMB
06. 12. 2009
Dát tip
To mi prosím nedělej! Teď si budu muset přečíst další díl, abych věděl, jak to dopadlo. To zas budu na tom netu do rána... Jinak bych měl alternativní návrh. Pokud má ten doktor strach, že se netrefí a jde mu jen o bezhlučnost, tak bych doporučil kombinaci narkóza+struna vod piána. Pes by neměl trpět víc, než při nějaké operaci. Bylo by to naopak rychlejší, jistější a zadarmo. Nelze ale vyloučit, že mozek vnímá bolest i v narkóze. Pouze si to organismus neuvědomuje, případně následně nepamatuje. Nemýlím-li se, tak se v medicíně zkoušela kombinace celkové narkózy a lokálního znecitlivění. Přineslo to lepší výsledky v pooperačním hojení. (Rád bych konstatoval, že toto není můj obor.)

Lakrov
02. 12. 2009
Dát tip
Má to spád, snad i napětí z očekávaného a nechybí ani trocha (jemného) humoru. Navíc se zdá, že píšeš o něčem, co dobře znáš. Zmínka o smrti, kterou začíná protagonistova veterinární praxe, dává celému textu další rozměr. Jen mi k tomu nesedí těch 240 měsíců do penze (ale možná si něco nepamatuju). Píšeš dobře. To si pamatovat budu. Tip.

J.Tomas
01. 12. 2009
Dát tip
Díky, sepiolite, za edit, čtenář vidí věci, které pisálka netrknou.

sepiolite
01. 12. 2009
Dát tip
Tak nejprve děkuji za avi. Jak už říkal Levi, kolonka „na pokračování“ je skoro jako stigma, které už málokdo otevře..na druhé straně to je poctivý - občas člověk rozbalí „vázané verše“ a váže se mu akorát tak kyslík na hemoglobin. A přiznávám, že i já jsem z těch, kteří si rozmýšlejí, jestli to vůbec otevřít. Text je dobrý, svižný, zaujme. Dovolím si pár výhrad a to hned na začátku, kde máš „Otevřel hned první lednový pracovní den…“ – tady mi chybí co otevřel, takhle to vyznívá, jako kdyby otevíral ten den, nikoli ordinaci. Věta pokračuje „…, ale přes inzerci…“ – tady chybí „ale i přes inzerci“, dle mého soudu. Je škoda, že některé přímé řeči jsou uvedeny v souvislém textu, ale tak nějak to chápu. Pak je mírně proti jazyku „po chvilce zaváhání“ – „po chvilce váhání/po malém zaváhání“ je stylisticky vhodnější. Pak už se text valí sám a příjemně utíká, takže paráda. Půjdu si zalovit starší čísla:-)

(a pro bohaté klienty je ještě lepší Domitor :) )

Dovolil bych si nesouhlasit. Kanyla, trochu xylazinu s ketaminem, psík krásně a pokojně usne, a téčko až pak. O moc víc na nákladech to neudělá a lidi jsou spokojený, poněvadž odpadá takové to jančení když se prdne jen to téčko.

J.Tomas
01. 12. 2009
Dát tip
"T61 je deset korun na kilo" - tím se míní, že na každé kilo hmotnosti psa je třeba dát minimální dávku v ceně deseti korun (pozn. v nákupní ceně a bez daně). P.S. Je to už třetí kapitola, první dvě jsou zahrabány v hromadě listopadových textů. Nejsou sice tak akční, ale jako úvod se docela hodí.

Levi
30. 11. 2009
Dát tip
těžko říct, mons. drámo... objektivně bych řek', že kategorie Próza na pokračování je sama dost nepopulární, zavazuje to k nutnosti častějšího čtení bez okamžitýho rozuzlení - to nemůže bejt populární, času je málo, time is money etc., znáš to, jak to dneska chodí. jinak mi ale přijde, že by tohle měli obstarávat kritici, najít pecky i mezi tím zašoupnutým... jenže ti jsou, jak se zdá, taky lapení do okruhu svých oblíbenců... motoskijöring!

řekni mi Levi, jaktože si toho tady nikdo nevšimne? to je fakt mrzutý, hlavně že se tu vyzdvihujou vystájlovaný mrtvý textový suchárny .. achjo

Levi
30. 11. 2009
Dát tip
skvělý...

dohajzlu, tohle mi nedělej.. bůů, škyt.. dobře napsáno.. tip

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru