Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Jak láska ke kraslicím dovedla Schittelheimra k úspěchu

03. 12. 2009
0
0
536
Autor
weefella

Pro fanoušky lehce absurdního humoru. rád uvítám kritiku

 

Jak láska ke kraslicím dovedla Schittelheimra k úspěchu

Jednoho pochmurného podzimního rána, když je celé město zahalené mlhou, se pan Schittelheimer doslova probudí dobrou nohou. Ma totiž jen jednu nohu, a dřevěnou si před termity schovavá na skříń.

Klasicky se podivá na hodiny, a jako každý den uvidí stejný čas na minutu přesně. Vstavá sice každý den v jinou dobu, ale hodiny už dlouho nefungují. Ke všemu nemůže najít sirky aby zapálil sporák a uvařil si kávu. “Neměl jsem všechny sirky nastrkat do těch kaštanových figurek” řiká si, a rozhodne se vyjít pro snídani do města.

Než dojde do kavárny na rohu Osmanovy ulice, kde vždy chodil se svou zesnulou chotí, a posléze se svou zesnulou kapibarou, koupí si denní tisk.

Ikdyž si Shittelheimer vetšinou jen prohlíží obrázky, má dneska zvlaštní nutkání prečíst si I nejdůležitější zpravy. Prvně si ale objedná kavu, a dětskou porci buvolího steaku velkého asi jako pizza určená pro čtyři taliány.

Už při čtení titulní strany novin ohrnuje nos nad tím, jak může tak seriozní plátek jako Kinderschlafen Zeitung psát o niemandech jako T.G. Masaryk a jiných připitomělých postavičkách v kloboucích.

Přejde tedy k jeho oblíbené části anekdot. Jelikož jsou to snadno pochopitelné vtipy určené pro děti, směje se  na plné kolo.

Když dojde k sekci s inzercí, kde mimo klasických nabídek pokoutných služeb mistních ovdovělých paniček vidí I nabídku práce.

Jelikož je Schittelheimer už dlouho nezaměstnaný, a čtení pošty sousedu už ho nenaplńuje jako dříve, říká si že by se mohl poohlédnout po nějaké té prácičce.

Práce doktora by ho možná bavila, ale když si uvědomí, že neumí přišít ani knoflík na kalhotech, asi by to nebyl nejlepší nápad. V tom případě odpadá i práce v krejčovství . Na poště by taky nepoznal nic nového(vystačí si přece s korespondencí sousedů). Pojišt´ovák? Pche, říká si Schitellheimer, to raději budu žebrat na nádraží vedle toho chlápka bez nohou co předstírá,že nemůže chodit.

“Kde mám ten steak?!” zahulaká na servírku, a zabere se dál do čtení inzerátů. Když už to chce vzdát, a přejít k omalovánkám , v pravém dolním rohu stránky uvidí lákavý inzerát hlásajíci: JSTE SCHOPNÝ? KREATIVNÍ? A dokážete tvrdě pracovat ve stresu a za stížených podmínek? Je to výzva pro všechny, kteří se nebojí pracovního stresu a touží po vysokých výdělcích( až 1 shilink a 3 pštrosí vejce týdně).

Jelikož je Schittelheimer velký milovník velikonočních kraslic, a míchaných vajec a shilink týdně by se mu také hodil, rozhodne se to zkusit.

Druhého dne ráno vybere sousedům poštu, odlepí z jednoho dopisu známku, a přilepí ji na svůj dopis pro společnost Net a Fer  s.r.o. kde se chce ucházet o práci.

Když mu o týden později vletí oknem do pokoje  holub a přilepí se na mucholapku v Schittelheimrově obýváku, Schittelheimer dostal konečně odpoved´! A Expresne!

Schittelheimer si prvně uvaří polévku, a když je hotová, vrhne se na prečtení dopisu.

Dobrý den pane Shitalzheimere,

Jménem firmy Net a Fer bychom Vás chtěli pozvat na ústní pohovor do naší kanceláře situované v Graperrove ulici, dům číslo 6, čtvrté Podzemní podlaží.

Jste vítán kterýkoli den tento týden mezi osmou ranní a čtvrtou odpolendí hodinou.

Tešíme se na Vás

Dr. Net

PS: pošlete nám prosím zpět holuba který vám toto psaní doručil.

 

Schittelheimer se při prečtení postskripta zalkne tou dobrou polevkou uvařené z holuba kterého sloupl z mucholapky, a úplně zapomene na to, jak mu Dr. Net zkomolil jméno.

 

Vychutná si zbytek polévky, vykloktá si pusu domací pálenkou, obleče se do gala(ikdyž si osoboně myslím že skotský kilt a německá vojenská bunda mu moc nesekne) a vyrazí do Graperovy ulice.

Zaklepe na dveře kanceláře firmy Net a Fer s.r.o., a vstoupí dovnitř.

“Vítejte u nás!” nadšeně zvolá menší baculatý chlapík, který jakmile uvidí Schittleheimra chopí do ruky flašku ze stolu, a s otevřenou náručí se vrhne proti němu. “Vy musíte být pan Schittelheimer?!” ptá se. “Ano, to jsem já.

“Tak to jste tady správně pane Schittelheimre! Dovolte abych se představil. Dr, Net jméno mé” řiká tlouštík, a podává Schittelhemrovi ruku.

Když se oba posadí, Dr. Net naléva z lahve do dvou sklenek porci jako pro ruské vojáky a culí se že jeho zlaté zuby málem ozáří celou místnost.

Schittelheimer je celý nervozní a neví co má dělat. Po vypití celé sklenice na ex, se ani neotřepe, a v tom se do reči pustí Dr. Net: “ vidím že Vám chutná!To jste tu potom správně! Jistě víte, že společně s panem Ferem už dlouho vlastníme firmu zabyvající se výrobou alkoholu.”
Ikdyž Shitlheimer nic neví, samozřejmě přikyvuje aby udělal dojem.

Dr. Net pokračuje: “ Vaše práce by spočívala v tom, že by jste byl náš Alkohol tester”
Shitlheimer opět nerozumí slovům které na něj ten buclatý chlápek valí, ale znova přikyvuje.

“takže by jste tudle práci vzal? Do práce by jste musel chodit jen dvakrát tydně, a to od šesté odpolední do deváté večerní. Poté by jste u nás musel přespat, abychom ráno mohli zkontrolovat Váš stav.”

Hmm, jen dva pracovní dny, které ještě z většiny prospím!Zamyslí se Shitelheimer potichu. A jaký projevuje ten pán soucit, že mě chcou každé ráno zkontrolovat zda jsem v pořádku?!

“Beru to!!” vyhrkne Shitelheimer a silácky si na to s Dr. Netem potřepou rukou.

Nadchazející týden v uterý přijde Shitelheimer poprvé do práce.

 Koupil si na tuto příležitost nový svetr s vyšívaným vzorem připominajícím pštrosa (myslel si, že udělá dojem, a že bude za vtipálka když mu budou každý týden vyplácet pštrosí vejce).

Dojem neudělal, ale I přesto ho Dr. Net seznámil s Ferem, a dali mu první úkol-vypít flašku jejich nejlepšího vyrobku pojmenovaném po majitelích: Net a Fer a nechali ho o samotě v jejich kanceláři.

Když se po dvou hodinách přišli na Shitelheimra podívat, v kanceláři byl děsný binec, stůl vzhůru nohama, psací stroj odhozen v koutě, ale Shitelheimer nikde!

V tu ránu ze skříně spadne Schittelheimer a začne opileckým hlasem hulákat: “ Obaa dva zte potvonici, aj pan Fer I Net, a oba jste faktže jako, glk, Fere Nete,  kde mam to pštrosí vejce?sakra prohledal jsem vám ceeeelou kancelař glk a nikde nic, kde ty pšstrstrosy shooovavate Fernete, to mi není jasné. Že jste mě jen tahali za nos?!

 

Dr. Net nevěřícně zírá, a říká si že asi nebyl nejlepší nápad  Schittelheimrovi dávat jako první úkol vypít celou flašku, ale Fer má úplně jiné myšlenky: “Nete, slyšel jsi co právě řekl? Fernet!! To zní jako docela dobrá zkratka názvu naší firmy! Co kdybychom to použili jako jméno pro náš výrobek?”
“Bravurní nápad kamaráde” pokyvuje Dr. Net a s blaženým úsměvem kouká na Shittelheimra jak stihl rychle usnout, ale pořád mumlá něco o pštrosím vejci, holubovi a kapibaře.

Když se asi po dvou dnech Schittelheimer vzbudí a dostane napít studeného mléka, Fer a Net mu oznamí, že zkouškou prošel, dostane přidáno, a je jmenován na pozici tvůrce nápadů firmy Fernet.

Shittelheimer je natolik v euforii, že si ani neuvědomí změnu jména firmy z Net a Fer na Fernet, a jde vesele domů.

Za dlouhosáhlou a veleúspěšnou  Shittelheimrovu kariéru, která trvala ještě asi 3 neděle, stihl vymyslet názvy firem jako: To je ale škoda, Sajho, Aušus, Téměř nepepřené pudinky Dr. Pobudy  nebo  Nová chuť.

Zemřel mlád  zadavením pštrosím vejcem a nikdy si neodpustil, že nebyl dobrý partner své léta zesnulé kapibaře.

 

 

 

 

 


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru