Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Vy jste to nevěděli

03. 12. 2009
2
4
1024
Autor
Rock Storm

Drogy a punk Kniha


Vy jste to nevěděli?! Brožovaná kniha (Tarantino a Čert)

Obdržel jsem brožované vydání knihy „Vy jste to nevěděli?!“, která vyšla v říjnu 2009. Tak nějak podle názvu by mělo být jasné, že jde o Underground z punkového prostředí.

Jsou zde zachyceny rozhovory, poezie a krátká díla spoluautorů. Vydání je na 86 stranách obohaceno fotografiemi historickými, ale i ze současnosti.

Předmluva – bez ní by to prostě nešlo - připravil David Skořepa a použil výňatky od H.N.F., Šanov1, Green Day a Suicidal Tendencies. Dále přidal pár vlastních úprav – Pravda a láska musí zvítězit nad lží a nenávistí (V. Havel) – Lež a přetvářka nemá mezi kamarády místo (David Skořepa)


První uveden v knize je Jiří Bílý, rozhovor + poezie. Rozhovor se točí kolem skupiny, ve které působil – Kurtizány z 25. avenue. Dále pak jeho spolupráce s Ilonou Csákovou a dalšími muzikanty. A v neposlední řadě o jeho akustické tvorbě. Zde upozorňuji- pokud by někdo hledal bulvár, tak v tomto rozhovoru není! Závěr s Jiřím Bílým patří poezii a textům.


Druhou zastávkou v této knize je rozhovor s kytaristou Leďom, který prošel relativně spoustou skupin z nichž nejznámější je Zona A. Povídání se točí od jeho prvopočátku seznámení se s Punkem a v kterých skupinách hrál + postřehy z dob pobytu v těchto kapelách. Leďo hrál v Paradox, Zona A, Ráďa Smráďa, Brickfield a Princovia. Opět uzavřeno textama (poezií) od Zona A, Brickfield a Princovia.


Trojka patří skupině SPS a Jarry Machek. Povídání je dosti krátké - pár slov o současným SPS. Vše se točí kolem desky (CD) Století chaosu a rozebrání skladby po skladbě, co tím vlastně chtěl básník říci. Dále přiloženy dva texty z tohoto alba a finito. Co se týče tvorby skupiny samotné (to není přílohou této knihy) je skupina SPS jedněma proklínána druhýma milována. Nelze jim odepřít fakt, že tvořili základ přelomu Punku ve dvou érách našeho státu. Punx forever.


Střed knihy patří dvěma legendám. První je Henry Rollins a krátké povídání o jeho současné tvorbě a práci. Poodhalení kompletní činnosti jak na bázi hudební tak filmové + legendární talk show. A samozřejmě přiloženy texty formou poezie. Zde mne opět Henry přesvědčil jak underground může být pestrý a nápaditý. Je to jednička mezi textaři básníky. Zde doporučuji sehnat si jeho knihy, které vyšly i v Čechách. (Zatím jen tři byly přeloženy)

Druhou legendou je Petr Růžička alias kmotr českého Punku. Zde je pár řádků o Petrovi a jeho spolupráci jak s českými, tak se zahraničními skupinami, což je dobré. Více však objasňování okolo jeho minulosti a kdo kde co řekl. No to bych už asi vypustil, co bylo, bylo a ne vše je vždy pravdou. Petra znám léta bavíme se v rámci možností normálně. Znám horší lidi a díky Petře za spoustu koncertů jak za dob bolševika tak i teď. (Pouze můj názor, nikomu nevštěpuji)


Strany 48 až 62 patří Radimovi Řezníčkovi a jeho pozastavení nad sebe samým v příběhu Džony a Ellie po Tanvaldsku. Tak tento příběh jsem už četl nesčetněkrát, ať už vydán v různých Punkových časopisech, nebo v knize , která byla zhotovena na kopírce a její název jsem zapomněl. Vím ale přesně, kde jsem to četl - u Šrouba doma po koncertě v klubu Propast a to je nějakých mnoho let zpět. Druhý příběh je ukázkou z připravované knihy, která vyjde někdy v průběhu roku 2010. Radimovi se nedá upřít jeho schopnost pro tvorbu jako celek. Toto se musí číst, aby jste pochopili. Ke komu ho přirovnat, pokud nikdo ještě neměl od Radima nic v ruce. Snad k Mgr. Jirousovi , ale víc v punkovým duchu.


Předposledním autorem této brože je Radek Šedivý vedoucí skupiny Nežfaleš. Jsou zde dvě povídky a texty ve formě básní. Že je dobrým textařem i hudebníkem se můžete seznámit s písněmi, které jsou volně k mání na profilu skupiny a nebo pořídit si nějaké to album v lisovaném podání, mohu vřele doporučit. Fajn hudba. Povídky, které zde uvádí nahlížejí na krátké úseky jeho života. První s názvem Štěstí si někdy vybere i pitomce je příběhem opaku. Když čekáte, aby něco přišlo nikdy tomu tak není. A jindy k vám zavítá štěstěna v naprosto bizarní situaci. Druhý příběh je z dětství kde vzpomíná na dobrotu hlupáka a na hloupost (pseudo) dobráků. Doporučuji přečíst a zamyslet se kolik lidí , které jste měli rádi zašlo tragicky a nemusí to být nikdo z rodinného kruhu. Chcete vědět víc, kupte knihu za mrzký peníz.


Závěr knihy patří bubeníkovi Adovi Vitáčkovi. Pořídil Radim Řezníček. Rozhovor v této knize je nejdelším. Áda zde bilancuje svůj Punks od dob předrevolučních po současnost. Vzpomínky na průkopníky českého podzemního Punku a poodhalení všech skupin, v kterých působil a nebo působí. Povídání o lidech ze scény, na které vzpomíná rád a na ty co by nejraději neznal. + mnohem více.


Cena této knihy se pohybuje v rozmezí od 125 – 150Kč, záleží kde ji zrovna koupíte. A pokud by jste ji doopravdy chtěli mít ve své knihovně není nic jednoduššího když si ji objednáte přímo od vydavatelství Tarantino a Čert na adrese tarantino.cert@seznam.cz , kde na vyžádání obdržíte seznam knih, které tento underground vyprodukoval.


Lidé bděte, tedy chtěl jsem říci čtěte.


4 názory

Rock Storm
13. 12. 2009
Dát tip
není zač, budu recenzovat a reklmně kampaňovat další knihu

Rock Storm
03. 12. 2009
Dát tip
tak samozřejmě že jde spíše o menší propagačku. Ať se českém undergroundu ví. Jinak připravuju rec-propag další knihy

dobrý...bez velkých keců, spíš tedy reklama než recenze, ale proč ne.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru