Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Psaní o ničem

09. 10. 2001
0
0
460
Autor
Hatapka

volný tok myšlenek ...

Někdy na člověka sedne snad nějaká nálada. Posadí se ke stolu, rozsvítí lampu, položí před sebe čistý list papíru, do ruky vezme pero a začne psát. Není důležité, o čem píše a jak o tom píše. Třeba píše o ničem. Ale sděluje tak sám sobě něco, co cítí, co prožívá. Pocity, stavy i nálady. Prostě jen tak píše a sleduje, jak se tok jeho myšlenek rozrůstá. A přitom nepíše o ničem konkrétním ani abstraktním, píše prostě "jen tak". Jeho psaní nemá žádný cíl, neulevuje svým pocitům ani se nesnaží zbavit se samoty, zabavit svoje smysly a zkrátit si tak volnou chvíli. Píše a píše, zastavuje se, vrací se ke svým myšlenkám, přemýšlí o nich, ale neví, proč vlastně dělá něco tak absurdního, jako psát o ničem. Ale ono to vlastně tak docela o ničem není. Ze zdánlivě nelogické změti pocitů a nálad, myšlenek a úvah, sedimentuje na povrch něco, co nabývá formy a rozměru, něco jasně vymezené a zachytitelné, osobnost. Takže to psaní o ničem je vlastně psaním o sobě samém. Ale o sobě takovém, jaký opravdu jsem.

 

Každý text, ať už je psán o komkoli a čemkoli, pokud v sobě obsahuje něco z nás, se stává naší součástí. Naše existence není vázána na naše tělo, naše smysly a naše pocity, stavy a deprese. Naše existence je vázána na všechno, co děláme. I na našem sebemenším výtvoru ulpívá něco z nás, něco z naší podstaty a naše esence. Jsme tím, čím jsme. Jsme stejně tak tvůrci jako výtvory sebe sama. A přitom zůstáváme sebou. A stále se kláníme nad listem papíru. Papír, zpočátku bílý, je už nyní z části zaplněn. Vracíme se k tomu, co jsme napsali a objevujeme, že se nám podařilo zachytit něco, tak obtížně zachytitelného, tak rozporuplně definovatelného, jako je náš život. A cosi nás nutí psát stále dál a dál, nestačí nám už jeden list, saháme po druhém, třetím ... A život plyne, ubíhá nám pod rukama. A my ho zachycujeme, zhmotňujeme a objevujeme, poznáváme sebe tak, jak jsme se nikdy nepoznali. Naše váhání o sobě samém se mění v jistotu. Jsme si jisti, že to, o čem píšeme, jsme my. Píšeme o sobě, ale né o sobě jako o neprozkoumaném komplexu a struktuře fyzična a psychična, ale o sobě jako něčem naprosto jednoduchém a přitom tak složitém. Nikdo nás nedokáže pochopit tak, jako my sami. Já. Ty. My. Slova ? Pojmy ? Vyjádření existence ?

 

Papír už je zaplněn. Už není co dotat, je konec. Neozývají se fanfáry, nikdo nepřichází, aby nám poblahopřál a poplácal po rameni. Sedíme sami ve své samotě a přitom víme, že nejsme sami. A náš život ? Zdá se nám složitý a obtížný, plný překážek, zkoušek a tak ... přesycený nadějí v něco dalšího a lepšího. A přitom se nám vměstnal na list papíru. Končím, dopisuji poslední řádky, zhasínám lampu ...


Falka
10. 10. 2001
Dát tip
Naše existence je vázána na všechno, co děláme. Jen si to neustále uvědomovat, to je to, co nám moc nejde...

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru