Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Ateisté

13. 12. 2009
7
42
1905
Autor
pozorovatel

Venkov v ranních hodinách. Pozdní březen. Jinovatka na oknech a všude rosa. Mladá těhotná žena je v hnědém svetru a modrých teplákách, na hlavě má pletený kulich a v ruce kastrolky. Jde po vyšlapané cestě uprostřed lesa. V dálce je slyšet zvon kostela. Vyjde přímo do vesnice. Ulice jsou prázdné, všichni ještě spí.

Kostel. Farář stojí na stupínku a neslyšně si šeptá modlitbu. Vejde těhotná žena. Sundá kulich a sedne si do poslední lavice. V celém kostele je jediná. Usmívá se na faráře. Ten došeptá svou modlitbu a když zvedne hlavu k lavicím, smutně kývne ženě na pozdrav. Ta mu vesele zamává. Farář pomalu zaklapne bibli, pohladí ji a když sestupuje ze stupínku, už je u něj žena a ukazuje mu kastrolky.

Žena:

Dršťková! To si pochutnáš.

Farář na ženu jen přísně pohlédne a míří do sakristie. Žena ho následuje a přitom se kouká na okna kostela, která právě propouští ranní svit.

Farář usedne za svůj stůl. Žena zavře dveře. V místnosti není druhá židle. Žena musí stát.

Farář důrazně a pomalu:

Několikrát jsem ti opakoval, že za mnou nemáš chodit!

Žena hned ze sebe vyhrkne:

Ale když je tak krásně...

Farář křikne:

Tady nemáš co dělat!

Žena sklopí hlavu a těžce dýchá.


Žena jde tou samou cestou zpět domů, drží si velké břicho a říká pro sebe:

Ave Maria, gratia plena, Dominus tecum. Benedicta tu in mulieribus, et benedictus fructus ventris tui, Jesus.


Večer. Žena připravuje večeři a zpívá si melodii z písně Modlitba za vodu. Mezitím je vidět v okně, u kterého vaří, jak se blíží farář a neudrží se na cestě. Je opilý, ale vzpřímený a jde těžkým krokem.

Když prudce otevře dveře, žena přestane zpívat.


Ložnice. Je tma, nic není vidět až na okno, kudy prosvítá měsíc. Jsou slyšet kroky a těžký mužský dech, přikrytí se peřinou a tichá slova ženy:

Ave Maria, gratia plena, Dominus tecum. Benedicta tu in mulieribus, et benedictus fructus ventris tui, Jesus.

Farář:

PŘESTAŇ!!!

Farář se v postelí vzpřímí, takže je z profilu osvícen měsícem. Promne si obličej dlaní. Chvíli jen mlčky sedí. Žena mu položí ruku na rameno. Farář se nehýbá a nechá její ruku na svém rameni. Pak odejde.


Ráno. Prší a žena má na sobě kabát a průsvitnou pláštěnku. V ruce opět kastrůlky. Jde tou samou cestou jako předešlý den. Jen nezamíří do kostela, ale hned vedle, do hospody U svatých. Na lavici tam spí farář spolu s dalším opilcem. Tiše před spícího faráře položí kastrůlek a odejde.


Večer. Farář stojí před svým domem a kouří. Je nervózní. Občas se ozve šílený ženský řev a hned na to utěšování a pokyny starší ženy. Farář jen kouří a chodí do trojúhelníku. Když je konečně slyšet dětský pláč, vyjde starší žena ze dveří, koukne na faráře, odplivne si a odejde. Farář zašlápne cigaretu, ale nevejde do domu. Opře se o zeď a nahlas odříká:

Ave Maria, gratia plena, Dominus tecum. Benedicta tu in mulieribus, et benedictus fructus ventris tui, Jesus. Ave Maria, gratia plena, Dominus tecum. Benedicta tu in mulieribus, et benedictus fructus ventris tui, Jesus. Sancta Maria, Mater Dei, ora pro nobis peccatoribus, nunc et in hora mortis nostrae.


Amen. (po dlouhém tichu)




42 názorů

Saša Deda
09. 01. 2010
Dát tip
Pěkně a čtivě napsáno, dávám tip

pozorovatel
24. 12. 2009
Dát tip
já to neodflákl

StvN
24. 12. 2009
Dát tip
V tom případě se to myslím dalo odfláknout ještě o něco více.

pozorovatel
24. 12. 2009
Dát tip
pro mě je dost zbytečný pouštět se do podrobnýho popisu, když ho nevyužiju.. tohle jsou etudy na seminář a já to pojal jako nástřely ke zpracování.. kdybych to chtěl natočit, tak ten scénář dělám v několika etapách s průběžnými konzultacemi s režisérem a kameramanem

StvN
24. 12. 2009
Dát tip
Celkem fajn nápad, ale co se týká scénáře, tak bych čekal trochu detailnější popis. Chápu, že chceš cosi držet skryté v pozadí, ale scénáři by myslím neuškodilo napsat trochu víc. Ne všechno totiž bude vidět na plátně, ne?

sklenář
15. 12. 2009
Dát tip
...jak myslíš

pozorovatel
15. 12. 2009
Dát tip
scénář má několik etap, po které se mění, vyvíjí, nabývá konečné podoby je pak hodně podivný pídit se po detailech, když očividně scénář detailní není pochybuju, že čtenářovo dilema, jestli je to katolík nebo evangelík (mně přišlo jasný, co je to za faráře, když má prázdný kostel, ale to je vedlejší), ubírá z příběhu

pozorovatel
15. 12. 2009
Dát tip
ty hlavní bod naší diskuse asi vidíš ve snaze a píli a přesnosti scénáře, já to vidim v něčem jinym

sklenář
15. 12. 2009
Dát tip
...myslím, že nenosí sutanu a také je rozdíl v límečcích - ale to je jen moje domněnka. Původně jsem ti to chtěla hledat na netu, ale proč vlastně? Mám dojem, že jsem toho udělala už dost - tím, že jsem tvůj text několikrát přečetla a dokonce napsala svůj názor. Možná by ses měl taky občas začít snažit sám. Měj se hezky Veronika

pozorovatel
15. 12. 2009
Dát tip
tak jinak: jak poznáš evangelíka podle oka?

sklenář
14. 12. 2009
Dát tip
jaký nemusíš - ty seš přece ten kdo tvoří scénář - kdo píše příběh! Když není promyšlenej, propracovanej - je ta nedotaženost vidět - proto jsou teď taky v TV i v kinech takový šity. evangelík - se např. žení - narozdíl od katolíka taky nevím jestli jsou stejné modlitby u katolíků a evangelíků.... ale ty se ptáš na zjev - rozmysli si co chceš být - scénárista, nebo desinger?

pozorovatel
14. 12. 2009
Dát tip
nemusim a stačí na to jednoduchá odpověď: filmová realita jak se zjevově liší evangelický farář od katolickýho? v tom se nevyznám a takovou odlišnost bych vložil, ale určitě bych ve filmu neříkal "to je evangelík!"

sklenář
14. 12. 2009
Dát tip
...tak jsem to tentokrát prolítla znova - s čerstvou hlavou evangelík, nebo katolík je podle mě stejně důležitý oddělit (teda pokud to co jsi napsal nemá být scifi). To za prvé a za druhé možná bys pro snadnější pochopení měl někam uvést v jaké době se to odehrává, nebo naznačit nějakým detailem - protože podle všeho se snažíš o příběh z doby Čechy někdy po roce 1948 - pak by to všechno dávalo smysl. Myslím, že by ses měl víc zaměřit na detaily - nemusíš všechno čtenáři samozřejmě servírovat, ale ty jasno mít musíš! Pak to z příběhu samo vyplyne...

sklenář
14. 12. 2009
Dát tip
...zítra - jdu spát

pozorovatel
14. 12. 2009
Dát tip
ve filmu?

sklenář
13. 12. 2009
Dát tip
...jakej farář - evangelík, katolík...? To je docela zásadní - nemyslíš?

Winter
13. 12. 2009
Dát tip
Pravda, v Mlčení se totiž souložilo za oltářem. Což je level, který se těžko dohání.

papouch
13. 12. 2009
Dát tip
ok .. škoda ))

pozorovatel
13. 12. 2009
Dát tip
to píšu pro jednoho režiséra a je to jen nástřel.. pochybuju, že se to zrealizuje, ale v nejhorším se ozvu:))

papouch
13. 12. 2009
Dát tip
Natočit. Chci hrát faráře. Psané jak pro mě.

pozorovatel
13. 12. 2009
Dát tip
papouch: to mi připomíná Trhák a letec zavrtaný v zemi.)) http://www.csfd.cz/film/22974-trhak/gallery/ Talu: já bych bergmanovi nenadával...

papouch
13. 12. 2009
Dát tip
.. Ta mu vesele zamává. Farář pomalu zaklapne bibli, pohladí ji.. Tady si já vůl myslel, že farář pohladil tu ženu, ne bibli. :-) doladit, vypilovat, natočit.

Trochu mi to připomnělo Bergmanovy Hosty večeře Páně :-)

papouch
13. 12. 2009
Dát tip
bože ten marvin je ale makeš.. dutej

pozorovatel
13. 12. 2009
Dát tip
sakristie! nemohl jsem si na to slovo vzpomenout a stupínek maj v kostele, aby byl vidět, ne? jinak farář zády se mi nehodí, takže se modlí k lidem, kteří tam nejsou obměny "být" jsou vážně fuk, i když se vyskytují scénáristi, kteří si dávají velmi záležet i na stylu popisu, což jim je beztak k ničemu, leda by chtěli dobře vypadat před potenciálními čtenáři ale podle mě je to zbytečný a zavádějící zpět do literatury ostatně... opakování "jsem" není literární chyba chyba může být teprve ve smyslu užití

Mladá těhotná žena je v hnědém svetru V dálce je slyšet Ulice jsou prázdné vadí mi tam opakující se sloveso být v různých tvarech, chtělo by to trošku obměnit (i když chápu, že u filmu by to bylo celkem jedno) jinak mě to až tak neuchvátilo... a místo farářovy pracovny bych dala sakristie (zákristie)... stupínek mi přijde, jako kdyby byl ve třídě, ne v kostele... a taky bych řekla, že se farář modlí spíš vkleče a čelem k oltáři (tak, že se nekouká ke dveřím, kdo zrovna jde)...

Sebastiana
13. 12. 2009
Dát tip
Teď je mi to jasný.Njo, mě fantazie dělá různé závěry a že jsem jich tady viděla víc.

pozorovatel
13. 12. 2009
Dát tip
jo takhle! to mě ani nenapadlo... bral jsem to tak, že pokud divák nevidí narozené dítě, pouze ho slyší, tak se nebudu domýšlet podobně komplikovaných příběhů a pouze pochopí, že se dítě narodilo a že si bába odplivla při pohledu na faráře (nikdo mu nechodí do kostela, spí s ženou, vadí mu její modlitby, opíjí se)

Sebastiana
13. 12. 2009
Dát tip
No, viděla jsem takových gest při spatření postiženého dost. Občas s nima pracuji, lidi jsou zlí.I při smrti si lidi nedělaj servítky, z toho mi kolikrát bylo zle.

pozorovatel
13. 12. 2009
Dát tip
aha, bral jsem, že je to jasný obraz, možná jsem měl doplnit dětský pláč a k tomu modlitba, ale nechtěl jsem to překrývat, chtěl jsem modlitbu do ticha porodní bába si odplivla, což asi nebude gesto značící smrt či postižení nerad podceňuju čtenáře/diváka a proto nevysvětluju

Sebastiana
13. 12. 2009
Dát tip
No, mohlo zemřít jen dítě, nebo jen žena, nebo mohlo být to dítě těžce postižené. Ve všech případech se faráři modlí.

pozorovatel
13. 12. 2009
Dát tip
sebastiana: konec, kdy se farář modlí? nevim, čemu tam nerozumíš, ale hádám, že nevíš, čí dítě se zrovna rodí.. a pak bych připomenul scénu, kdy si farář lehne k ženě jinak netušim, na co by ses mohla ptát marvine, když já tě vůbec neberu vážně, promiň

Sebastiana
13. 12. 2009
Dát tip
Zaujalo mě to, vše jsemsi dokázala přestavit.Jen ten konec mi není jasný. Nemůžeš tam napsat konec pro hůře chápající blondýny?

Jo, tohle se mi líbí. Postavy jsou pěkně vykreslený, rozumím jim.

Norsko 1
13. 12. 2009
Dát tip
určitě

já pitomý, všechno svatý je v řiti.. možná

Norsko
13. 12. 2009
Dát tip
jméno bych dal příštímu víkendu. například svatý

Té ženě bych dal jméno..

Norsko
13. 12. 2009
Dát tip
Kam míříš ?

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru