Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Asi jsme byli z jiného těsta

26. 12. 2009
2
5
1045
Autor
Rock Storm

Recenze + upoutávka knihy

Asi jsme byli z jiného těsta brožovaná kniha (Tarantino a Čert)

Další knihu, co jsem dostal k přečtení, k recenzi a uvedení je Asi jsme byli z jiného těsta. Opět zde nalezneme povídky, rozhovory a texty písní ve formě básní. A je opravdu co číst. Opět se jedná o brožované vydání obohacené fotografiemi na cca 98 stranách.

 

První povídku napsal Michal Brzák s názvem Volba osudu. Znovu se sejdeme s partičkou smažek (narkomanů) a poodhalení , jak vše nevinně začíná a čím si perníkář projde. Samozřejmě příběh končí smrtí, proto Volba osudu. Volné pojetí příběhu se spoustou vnímavě filosofických pozastaveních a hlavně ukázka tvrdé reality. Michal Brzák zde naplno ukazuje a vyvrací vžité a přežitkářské dogma, tvrdé drogy = lidé z nižších tříd. Ne nene, v tomto příběhu jsou všichni studenti vysokých škol, nebo alespoň bývalí studenti gymnázia. Tím nechci zpochybňovat , že drogy neberou příkladně středoškoláci atd..... Prostě tento nešvar může zasáhnout každého. Ty konce drazí přátelé, ty konce. A myslet si , že poločas rozpadu máte pod kontrolou je vskutku naivní. Dobrý příběh.

 

Druhý zásek patří rozhovoru a básním Samira Hausera – Milenci v nebezpečí (Vanessa)

Vesměs jde o poměrně krátký rozhovor, který se točí kolem alba Bruno Ferrari a osvětlení pocitů z tvorby jednotlivých skladeb. Samozřejmě nechybí ani básnická část ve formě textů.

 

Zastaveníčko třetí s magikem a kytaristou SPS Jerry Machkem, povídání jak o skupině SPS, tak Squad 96. O rozpadu a znovuožití, dále turné po Americe a mnoho dalšího. Koncerty, festivaly a jak to všechno bylo před i po rozpadu skupiny. Následuje krátké vyjádření Petra Růžičky a (ne)spolupráce s STB. V další připravované knize by měl mít Petr více stran, kde by se měl rozepisovat o všem možném i nemožném, se zaměřením na dva směry. V prvním směru Folk + Punk a problém minulého režimu něco dělat. Druhým, jak dalece dokázal režim bolševika poznamenat člověk. A dokázal, vím z vlastních zkušeností, nejsem už nejmladší a dobu minulou si pamatuji. Jinak Petře bambulové jsou v každé době v každým režimu.

 

Přibližně v půli knihy naleznete spoustu básní od Moniquita (Proti čemu) nadaná písmačka. Ani s její tvorbou se nesetkáváme naposledy. Vše se točí kolem deprese a drog. Více se dozvíte pokud knihu zakoupíte.

 

Odskokem od Punkové tématiky a tématiky narkotik je rozhovor a básně hudebníka a cestovatele Necrocock. Samozřejmě i on patří do určitého pravěku českého podzemí. Ti , kdož neznají novou tvorbu si určitě alespoň z doslechu pamatují skupinu Masters Hammer. V tomto rozhovoru se nejedná o Masters Hammer, ale jde především o tvorbu za posledních cirka 15 let. A tvorbu vesměs pestrou , však ujetou. Necrocockse najdete snadno i na internetu, takže zaskočte tam a zjistíte o čem tento rozhovor byl. Pouze bodově napovím – sperma, močovina, fekálie a jiné laskominy.

 

Zahraničním bonbonkem v knize je Raybeez, legendární postavička NY HC (Warzone) od počátku jeho seznámení s OI v roce 1979, kdy začal poznávat scénu v NY první vstup do kapely Agnostic Front přechod do Warzone v roce 1984 a celkové působení a cesta čistého skinheda až do jeho smrti v roce 1997. Dále pak aktivity v celosvětové OI H/C family. A mnohem více. Vsuvka patří vzpomínce Vladimíra (Ládi) z Čech (pro ty mladší, kdo jej neznaj vydavatel časopisu Buldog) a jeho přátelství s Raybeezem. Obohaceno o texty od Warzone, které budou aktuální v každé době. Opravdu dobré, Warzone měli a mají smysl tvořící kult United.

 

Další zastavení je s Rusákem a o jeho pobytech ve skupinách E.B.M. Zaměřením + samozřejmě texty. Obzvláště krom Vanessa mne zaujala a zatím se mi hodně líbí Sputnik i s poslední skladbou, kterou udělali pro tribute CD N.V.U. 20 let. CD je celkově parádní záležitostí.

 

Opět i v této knize má Řezníček svou povídku a básně. Povídka se jmenuje Martin Stihomam a jde o ukázku z připravované knihy Sniper z Bogoty.

 

Mezníkem v českém Punku je legendární koncert na Parníku. I v této knize je věnována nepatrná část s názvem Punks not Dead se Sáčkem o Hoškovi, Růžičkovi a ukradeném parníku. Škoda, že tak málo, snad někdo toho sepíše mnohem více. Jde o opravdový undergroundový mezník v českém beatu (Punku)

 

Předposledním zásekem je rozhovor s Alešem – Sakalou – Kadeřábkem. Z drtivé části v rozhovoru jde o skupinu Projekt Parabelum. Uveřejněn i text formou básně + další. Dozvíte se při zakoupení knihy.

 

Poslední zastaveníčko se točí kolem Rádi Smrádi a jeho působení v různých Punk kapelách, jak za dob před rokem 1989 až do současnosti. A cesta to nebyla lehká. Opět přidány texty formou básní.

A to je konec. Pokud by to někoho tedy oslovilo, nechá se kniha pořídit za cenu 125 – 150Kč přímo od vydavatele a tím je Tarantino a Čert.

A pokud nemůžete nalézt nikde na internetu odkaz napište mně, já Vás už nasměruju.


5 názorů

kurvadrát Brunovi jsem dělal kdysi bedňáka, eh.. tohle vypadá zajímavě.-.

Sebastiana
26. 12. 2009
Dát tip
Ty jsi prdlej, Marvine, Rock Storm má své stránky (nebo měl) a je to také hudební vydavatelství.Jsou tam hudební recenze a už i na knihy, co nejsou normálně k dostání.

Sebastiana
26. 12. 2009
Dát tip
Znám a mám, bezva...

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru