Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Dívka

13. 01. 2010
2
8
1541
Autor
beruška

Je to napsané podle vlastního zážitku. Hned, jak jsem to dopsala, jsem to sem vložila a proto předem moc děkuji za upozornění na různé chyby.

Seděla naproti mně v autobuse. Měla na sobě jen vytahané domácí tepláky, bundu a na klíně velkou sportovní tašku. Vlasy měla stočené a schované pod čepicí. Když nastoupila, myslela jsem si, že je to kluk. Kluk, co jede na trénink. Pravda, bylo to trošku divné, byla totiž neděle odpoledne. Ale když si sedla naproti mně, věděla jsem, že to kluk být nemůže. Ve tváři měla jemné dívčí rysy a její modré oči byly orámované dlouhými řasami. Když jsem si ji tak prohlížela, něco mě zaujalo. Neustále si otírala oči a já po chvilce pozorování poznala, že je uplakaná. Často zavírala oči a víčka pevně tiskla k sobě, nejspíš proto, aby zpoza nich nevyklouzla ani jediná slza. Ale já přesto pár kapek viděla. Stékaly po její tváři a dopadaly na tmavě modrou sportovní tašku. Každou chvíli si urovnávala vlasy pod čepicí a dbala na to, aby jí nevyklouzl ani jediný pramen. Snad chtěla, aby si jí každý spletl s klukem. Nebo jí její vlasy překážely. Jednou se její pohled setkal s mým. Ucukla jsem. Ani už nevím proč.

Přemýšlela jsem, co se jí mohlo stát. Útěk z domova? Ublížil jí někdo doma a tak popadla tašku a utekla? Nebo tu tašku měla připravenou už dlouho a jen čekala na vhodnou chvíli?

Ať to bylo cokoliv, rozhodla jsem se, že to zjistím. Že se jí nějak nenápadně zeptám. Jen to chtělo počkat na vhodnou chvíli. Mohla bych se jí třeba zeptat, jestli je v pořádku nebo zda nepotřebuje pomoct. A pak se mi ta příležitost naskytla. Do autobusu nastoupila paní. Trošku korpulentnější paní. Rozhodla jsem se, že ji pustím na své místo a sama se přesunu na volnou sedačku vedle té dívky. Už jsem si sedala, když vtom se ta neznámá dívka zvedla a vystoupila z autobusu. Na chodníku si ještě párkrát otřela oči a pak zahnula za roh. Já tam zůstala sedět a jako omámená zírala na prázdnou sedačku vedle mně. Co když opravdu potřebovala pomoc? A nebo to byla jen dívka v teplácích s taškou, která má na něco alergii? Kdo ví? A ani já už se to, bohužel, nedozvím...  


8 názorů

Aleinad
01. 07. 2010
Dát tip
taky mě někdy zajímají osudy lidí, které potkám. a taky je skoro nikdy neoslovím.

zajímavé zamyšlení

beruška
15. 01. 2010
Dát tip
Děkuju. O povídce od Yvanie vím, taky jsem ji před časem četla :)

Ta dívka měla jistě nějaký problém. Vídávám v autobusu i smějící se mládež. S tou alergií se mi to úplně nelíbilo, ale jako odlehčení tvému svědomí...proč ne.Podobnou povídku má Yvaine.Já na tyhle příběhy věřím.Pěkné..Tip

beruška
13. 01. 2010
Dát tip
To asi ne. V příběhu jsem zapomněla zmínit, že jí bylo asi tak 13 let..

exi.
13. 01. 2010
Dát tip
sakra, mělo tam být: rozejít a NEutíkat z domova... jsem si to po sobě ani nepřečetl.

beruška
13. 01. 2010
Dát tip
Psala jsem to tak, jak se to stalo :) Vážně jsem se jí na to chystala zeptat, jenže vystoupila. Pravda, závěr jsem si mohla trošku domyslet podle svého... Díky za kritiku :)

exi.
13. 01. 2010
Dát tip
no, čekal jsem něco víc :-) ten závěr by mohl být lepší... taky se ta holka mohla s někým rozejít a utíkat z domova ;-) proč neděle odpoledne? to by tam chtělo vysvětlit... Oči orámované dlouhými řasami - dobrý ;-)

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru