Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Paralelní svět

23. 01. 2010
6
15
922
Autor
Moréna

Pro mě a pro Míšu..

 
Paralelní svět
 
Pluji po slujích z hedvábí
V opilém korábu, jako Rimbaud
Poklekám před královnou ze Saby
Vyřeším úkol a rozluštím kód
 
Oslavují mě a nosí na rukou
Zachránila jsem jejich pouštní květinu
Kouzelnou a omamnou
Měla jsem na to pouze hodinu
 
Hrozil jim zánik království
Bez květiny se lidé propadali do svého nitra
Prolezlého červy prázdnoty a skutečnosti
Tak už to bylo nastavené v této společnosti
Zdevastovaného a prohnilého jáství
 
Reálné já směřuje ke smrti a umírání
Ideální já žije!
A tak se dále udržují při životě
Zatímco já už pluji po obloze navštívit jiné galaxie..

15 názorů

Moc krásné a působivé. Moc mě to zaujalo. Je v tom cit a pravda. TIP jako z Vesmíru : )

Miroslawek
02. 02. 2010
Dát tip
malej_blazen: ale má, neboť se to na analogii s hudbou dá krásně ukázat. I to jak směšuješ logicky nesouvislé věci. Samozřejmě, že k reprodukci i tvorbě melodie nemusíš znát noty, ty přece slouží k popisu/zápisu jevů, které v ní nastávají. A stejné je to i s rytmem. Umožňují popsat, jak se vyrovnáváš nebo nevyrovnáváš s jazykovou skutečností. Umožňují to říct, artikulovat, k čemu v konkrétním rytmickém průběhu dochází. Odhalit falešné tóny tomu, kdo je nezachytil, příp. vůbec neslyší. To je celé.

miroslawek: no vidis a ja si myslim ze netreba znat ani jedno...kuprikladu z not neumim ani jednu a hraju na kytaru a vystupoval jsem a vydam skladbu...o tomhle asi nema smysl debatovat

Miroslawek
01. 02. 2010
Dát tip
malej_blazen: jo jo, a bude hůř. Neboť, světe div se, existují noty a tudíž stejně elitářskou záležitostí musí být i hudba. A protože pro malování je třeba zvládnout techniku malby, je stejně elitářskou záležitostí i malířství. Jedinou výjimku snad činí sochařství, kde téměř každý dokáže tvarovat hlínu, kámen či kov pouhým pohledem a silou své vůle. Metod: o čem to hovoříš, spanilý jinochu?

Metod
27. 01. 2010
Dát tip
Netušil jsem že se byrokrati najdou i v oblasti poezie..

miroslawek: bezesporu mas pravdu jako vzdy. jsem rad ze si mi to vysvetlil. ovsem pokud by skutecne k napsani dobre poezie bylo nutne znat vsecky ty sracky okolo kterymi se ohanis je to spise smutne a cini to z poezie pouze a jen elitarskou zalezitost ktera pozira sama sebe. a pokud tomu tak je jsem rad ze jsem pouze automobilovy nadsenec.

Miroslawek
26. 01. 2010
Dát tip
malej_blazen: obávám se, že to není otázka žádné mluvnice, to je otázka všeobecné literární konvence, kterou jsi chtě nechtě vázán, a to i v případě, když ji porušuješ. A ovšem musíš přinejmenším tušit, co chceš nedodržet, překročit či změnit. Jinak o duši poezie nevíš nic, neb jsi v pozici automobilového nadšence, který neví, co a k čemu je volant, kola a řadící páka. A se sterilitou literárněvědního aparátu na mě nechoď, to jsou kupecké počty, o čem se bavíme.

miroslawek: uz jsem ti odpovedel MNE to nezni dobre...co o tom rika ceska mluvnice je mi jedno...ale mne to nezni dobre. to neni tak tezke pochopit ne? To ze je neco spravne jeste neznamena ze je to uchu lahodici. nevim co te bavi na tom takto nesmyslne debatovat kdyz ma pripominka nebyla urcena tobe. nikdy me nebavilo gramaticke a teoreticko literarne vedne nahlizeni na poezii. uprimne mi prijde pomerne zatuchle sterilni a nikam nevedouci - okradajici poezii o to co poezii dela poezii a tedy o dusi. Kdyz jsem psal to co jsem psal - zhola jsem nemyslel na nejake univerzalni kecy o rymu (a psal jsem ze jsem si nemohl vzpomenout ne ze jsem se spletl tedy cti pozorneji) ale o to jak mne osobne to zni. Nehral jsem si na radoby pregnantni porozumeni rymu - gramatiky atd. Vcelku me tedy tva diskuze unavuje a bylo by fajn kdyby jsme ji ukoncili. tedy problem patrne tkvi v tom ze me rozhodne neuspokujuji tyto debaty. klidne ti priznam ze mas pravdu je mi to vcelku fuk ale k cemu ti to je netusim.

Miroslawek
26. 01. 2010
Dát tip
malej_blazen: Upřímně řečeno volal jsem po nějaké smysluplné holé větě. Původně jsem se domníval, že onen artikulační problém spočívá jen ve tvé nesoustředěnosti. Ale ponechme to stranou a věnujme se věcnému jádru tvé kritické výhrady. Už jsme se dopátrali, že sis spletl verš s rýmem. Nevím, co tě pak opravňuje namítat něco k výstavbě textu, ale budiž, skřípou tedy rýmy. Mají-li rýmy skřípat, po jaké jiné než zvukové stránce? Rým je definován jako zvuková shoda. A sám přece hovoříš o tom, jak ti zmíněná dvojice nezní dobře. Na tomto místě oddělme pojmy od dojmů a připomeňme si fakt, že česká norma pro rým je v případě víceslabičných slov dvojslabičná, dvojice květinu / hodinu toto bez problému splňuje, navíc se opěrná souhláska liší pouze znělostí. Mohl bych tedy dokonce tvrdit, že se vlastně jedná o rým bohatý, tj. zvukově nejkvalitnější. Rým ovšem plní také funkci rytmickou. Dobrá, ale v rytmu problém také není, jsou to vedle sebe položené daktyly. Ptám se tedy, kde leží onen problém? Rád bych tomu porozuměl.

miroslawek: ale ja nepsal zadnou namitku pro tebe tak proc bych ti ji mel psat? ale mas pravdu urcite rymovane dvojice mi nezni dobre. tezko se o tom prit ze?

Miroslawek
26. 01. 2010
Dát tip
malej_blazen: prosil bych tedy konkrétní námitku, na kterou mohu reagovat, děkuji

miroslawek: ale ja nikde nepsal ze skripou po zvukove strance. z meho prispevku si k tomu prosim dosel jak?pravda vers to neni alebrz rym...nemohl jsem si vzpomenout asi velka chyba - zda se.

Miroslawek
25. 01. 2010
Dát tip
nezvládnutá rytmika, vcelku dost malej_blazen: květinu hodinu nejsou verše, nýbrž rýmová dvojice a musím tě zklamat po zvukové stránce určitě neskřípe. Nebo máš snad nějakou konkrétní námitku proti veršům, v nichž se dotčená slova vyskytují? Pak by mne zajímalo jakou?

obcas nektere verse trochu skripou viz treba kvetinu hodinu ale libi se mi ten zaver...ten je fakt povedenej...a navic to ma trochu tajemne jungovskou atmosferu takze jo dobry

Garay
24. 01. 2010
Dát tip
Dost promyšlené... já bych to malinko uhladila ... a učesala ... ale já jsem já a ty jsi Moréna :)

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru