Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Zapalte svíce, J. D. Salinger je mrtev

28. 01. 2010
2
4
752
Autor
red

http://www.tributes.com/show/J.D.-Salinger--87715107

Autor knih Kdo chytá v žitě, Franny a Zooey, Vzhůru, tesaři, do výše střechu zvedněte; Seymour: Úvod dnes zemřel ve věku 91 let.

Proslavil se především svým prvním románem (The Catcher in the Rye, 1951), který u nás vyšel ve výborném překladu manželů Pellarových. Kdo by neznal Holdena Caulfielda, kterého kousek před Vánoci vyrazili z Pencey, jeho malou sestřičku Phoebe, uhrovitého Ackleyho, Hanku, která si při dámě nechává figurky v zadní linii. Román se stal v padesátých letech v Americe bestsellerem.

Další Salingerův román vyšel po deseti letech (Franny and Zooey, 1961). Prý na něm pracoval v malém zahradním domku (možná podobně asketicky jako Flaubert na Madame Bovary). Hrdinou románu je Franny Glass, mladá citlivá dívka, která se nachází v existenciální krizi. V románu vystupuje její poněkud chladný přítel Lane, její matka a bratr Zooey. Franny se na škole věnuje divadlu, zvažuje, zda má cenu hrát, když jí připadá, že jí nikdo z publika nerozumí. Zooey jí řekne, ať hraje pro tu starou tlustou paní, která sedí v poslední řadě a usmívá se. Později v románu Zooey vysvětluje, že ta žena je Bůh.

V románu je zmiňován i nejstarší ze sourozenců Glassových: Seymour, s kterým se můžeme setkat v jedné z Salingerových raných povídek - Den jako stvořený pro banánové rybičky (A Perfect Day for Bananafish, 1948). Seymour v ní tráví se svou ženou dovolenou v hotelu u moře. Jeho žena Muriel v úvodu povídky rozmlouvá se svou matkou po telefonu o manželově bizarním chování. Už sám rozhovor je ukázkou Salingerovi geniality. Seymour rozmlouvá s malou Sybilou na pláži, říká ji o banánových rybičkách, které vlezou dovnitř díry, ve které jsou banány a sní jich tolik, že se potom už nemůžou dostat z díry ven, dostanou banánovou horečku a zemřou. Když Sybila odběhne z pláže, Seymour se vrátí do hotelu, vyjede výtahem do svého apartmánu, přiloží pistoli k pravému spánku a zmáčkne spoušť.

Povídka vyšla spolu s ostatními v knize Devět povídek (Nine Stories, 1953). Každá z povídek je ukázkou Salingerova literárního umu. V povídce U dingy popisuje vztah autistického chlapce a jeho matky, hlavním hrdinou povídky Teddy je geniální kluk, kterého na výletní lodi zpovídá žurnalista.

V roce 1963 vychází Salingerův poslední román (Raise High the Roof Beam, Carpenters and Seymour: An Introduction). Kniha se opět vrací k rodině Glassových, není už však příliš čtivá. Vedle výše zmíněných knih Salinger vydal asi 35 dalších povídek, které vycházely časopisecky (http://www.freeweb.hu/tchl/salinger/).

Snad ve svém posledním románě Jerome napsal, že spisovatel píše nejlépe tehdy, pokud má všechny svoje hvězdy na nebi.

Na jiném nebi se dnes rozsvítila Tvoje hvězda, Jerome...


4 názory

jH
18. 02. 2010
Dát tip
pozdě, už si jednoho 28.1. dostal, to bylo předtím, než sem se dopustil té zásadní kritiky :D

guy
29. 01. 2010
Dát tip
bude svítit, o tom není pochyb .. a těm, co si kdysi dávno žito a devět povídek ode mě půjčili a nevrátili, nic moc pěknýho nepřeju

ty vole za Žito je věčnej*

jH
28. 01. 2010
Dát tip
rest in pieces...kdo chytá v žitě bylo cool :)

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru