Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Až na konec světa

03. 02. 2010
3
11
1149
Autor
Rendalt

Cesta může být cílem a cíl může být cestou. Někdy ale všechny cesty stejně vedou zase zpátky na začátek.

Zavřela okno. Seděl jsem pod ním a čekal, až zase otevře. Seděl jsem a čekal sto let. Neotevřela.

 

 

Šel jsem a hledal. Šel jsem. Přes hory. Přes lesy. Přes moře. Přes pouště. Přes močály. V bouřích. Ve vánicích. V tajfunech. Na koni. Na lodi. Pěšky. Jakkoliv. Šel jsem tak dlouho, dokud můj kůň nepadl zpěněný vyčerpáním k zemi. Šel jsem dál a pil při tom jeho krev a živil se jeho masem. Prošel jsem nejtemnější hvozdy, viděl jsem srdce hor a nitra džunglí. Navštívil jsem místa tak temná a děsivá, že se moji společníci obraceli na útěk a moji průvodci mě odmítali vést dál. Šel jsem kraji barbarů, kteří mě chtěli zastavit a můj meč rezl jejich krví. Plul jsem přes oceány plné netvorů, co na nás chrlili proudy vřelé vody a po nocích bušili do našich lodí až lítaly třísky. Procházel jsem cizí bojiště a hleděl do prázdných očních důlků mrtvých hrdinů, co hrdiny být nikdy nechtěli a v prázdných kostelech jsem plival krev na zneuctěné oltáře. Potkal jsem princezny krásnější než smrt a chladnější než mramor a po večerech jsem se modlíval na šibeničních vrších pod zetlelými těly vyvrhelů a nešťastníků. Prodíral jsem se houštím a trním, z těla si trhal otrávené šípy a celé noci probděl ve strachu před přeludy a démony své vlastní mysli. Mrznul jsem, umíral žízní, krvácel, hladověl, strádal, bojoval a myslel si, že už se nikdy nevrátím zpět. Trpěl jsem, ale nevzdával to. Prohledal jsem celý svět, až jsem došel na jeho konec. Ale ani tam nebylo to, co jsem hledal. Jen krvavě rudé slunce a Smrtka zpívající smutnou píseň zatracených. Bosý a na kolenou, zarostlý, zjizvený a plný ran, vyryl jsem zlomenou dýkou do skály nápis pokřtěný slzami a obarvený krví. A pak jsem se vrátil.

 

 

 

Okno bylo stále zavřené. Stěny porostly břečťanem a na okenicích byly pavučiny. Sedl jsem si a čekal.

 

Jednou snad otevře.


11 názorů

sharik
24. 10. 2010
Dát tip
pekne. Tip

Rendalt
26. 05. 2010
Dát tip
No konečně jsme našli společnou řeč =)

Rajmund
26. 05. 2010
Dát tip
Tedy formalizmus, formu můžeš směle použít ve vážnějším díle, je to dobrej nápad.

Rendalt
26. 05. 2010
Dát tip
To je kontrast o kterej mi šlo, víš? Prostředek barvitě, začátek a konec jako když utne.

Rajmund
25. 05. 2010
Dát tip
Che che-ten prostřední odstavec zrovna moc minimalistickej není..

Rendalt
24. 05. 2010
Dát tip
Škoda, klidně bych šel, mou přízemní sprostou mluvu si neber zle, nemyslím to zle.

Rajmund
20. 05. 2010
Dát tip
Myslel jsem, že Tě pozvu na kafe a zákusek. Asi s tebou nic nebude, škoda..

Rendalt
17. 05. 2010
Dát tip
To je záměrný minimalismus, proč bych tam tahal teploušský básnický obraty, když začátek i konec chci mít účelně jednoduchej?

Flákač
09. 02. 2010
Dát tip
takové odyseovské téma, líbí se mi to, teď bych to vzal a pěkně po jednom bych ty příběhy napsal :) to by tě zabavilo a strastí zbavilo. t.

Rajmund
05. 02. 2010
Dát tip
Od miniatury tohoto typu bych čekal silnější závan básnického ducha...,,na okenicích byly pavučiny"..jaké to úřední sdělení!

baaba
03. 02. 2010
Dát tip
život je cesta tahle byla popsána vzrušujícími slovy T

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru