Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

satori

03. 02. 2010
4
28
2107
Autor
shodo

Prebratie

v mraze rána-

kráá kráá kráá


28 názorů

shodo
12. 03. 2011
Dát tip
Presah tu niekomu chybal, ale prestylizujem tu poslednu vetu, nemam nejak cas teraz tak som to napisal zbrklo a necital po sebe. Ako PRESAH nestaci napriklad ze je v basni prebudenie z nevnimania okolia a pritomnosti zivota zahaleneho myslienkami vo vlastnej hlave, pocitmi nazormi, problemami v praci... Kra kra vytrhava z tejto prispatosti do pritomnosti necakanym zvukom, a nuti vyprazdnit mysel od zbytocnosti a prezivat pritomnost taku aka je, zit zivot naplno. Prebudenie je aj satori hlbsie duchovne poznanie dhamy ucenia samotneho budhu - chcelo by to asi orientaciu v klasickych budhistickych textoch.

shodo
12. 03. 2011
Dát tip
čo sa týka toho kigo, tak popravde neviem, či sa dielo odohráva na jeseň, alebo v zime... Asi by si si mal najst nejaku zbierku kigo priatelu. Vrana, havran, a este aj mrazivo je jasna zima. Konkretnejsie to uz ani nemoze byt. Presah nestaci napriklad prebudenie z myslenia do pritomnosti necakanym zvukom, kde prebudenie je aj satori hlbsie duchovne poznanie dhamy, chcelo by to asi orientaciu v klasickych budhistickych textoch asi

Můra73
09. 03. 2011
Dát tip
zdroj: haiku.bloguje.cz Srozumitelnost haiku Podle haiku-odborníků, se dá srozumitelnost haiku "změřit" množstvím a kvalitou asociací, které to jednotlivé dílko ve čtenáři-haiku vyvolá. Jako obecné rozdělení (bez ostrých kontur-hranic...mohou se i prolínat) v zásadě platí: 1/ asociace přímé, konkrétní, jednoznačné... rozpoznání a určení toho, "co tím chtěl básník říci" 2/ asociace nepřímé, nejednoznačné, větší množství asociací, lišící se kvalitou a zkušenostmi čtenáře-haiku 3/ asociační zeď, tj. hádanka, čtenář tápe, není osloven, spíše zmaten

Můra73
09. 03. 2011
Dát tip
už jsem si to mezitím zjistila, díky za upozornění :o)...asi bych autorovi doporučila přeložit text do češtiny, ve které se dá vnímat na více linkách.

Můra73
09. 03. 2011
Dát tip
a jak je tedy slovensky zvuk- rána... třeba z pušky

Můra73
09. 03. 2011
Dát tip
třesk

Můra73
08. 02. 2010
Dát tip
slovo "rána" má více významů, zrovna tak způsob výkladu téhle práce... vracím se poněkolikáté...pro ty odlišné asociace ten tip nakonec dám

Paulart
08. 02. 2010
Dát tip
Není tam vyloženě nějaká chyba, která do haiku nepatří, snad jen "v mraze rána". To "ráno" tam cítím trochu navíc. Nevzbudilo ho ráno, ale krááá. Chybí mi tam přesah, který by nějak ozvláštnil to spatřené, prožité.

shodo
07. 02. 2010
Dát tip
Vpodstate mi potom tvojom poslednom komente pripada ze si ho ani necital.

shodo
07. 02. 2010
Dát tip
Ver ze iformacii o haiku mam dost. Kigo a pod. vtom mojom je. Patraj dalej.

Rajmund
06. 02. 2010
Dát tip
Jestli by nebylo lepší vyhledat si informace o haiku, kigo a pod. na internetu

shodo
05. 02. 2010
Dát tip
Ja som zaskrtol ze autor stoji o hlbsiu kritiku, takze ani opatrnost ani obecnost sa mi s hlbsou kritikou nejak nezlucuje. Ale aj tak si na tom lepsie ako korektor A.H. Ten sa vyjadril, a mozno je v tom vsetko a mozno aj nie, ale hlbsia kritika? Ja sa rad necham poucit, aby som neprznil HAIKU, ale vase kritiky ma k nicomu nepriviedly. Netvrdim ze som na haiku odbornik ani ze viem napisat dobre haiku, ale po takychto odbornych kritikach sa asi aj tak nikam nedopracujem.

Rajmund
05. 02. 2010
Dát tip
Při čtení básně jsem si nějak vzpomenul na ten starej rybník, tak mne potom neudivila Tvoje abstrakce. Vyjádřil jsem se ale opatrně, v obecném smyslu,..a stejně to schytal:-)

shodo
05. 02. 2010
Dát tip
Rajmund Moja teza je, ze to ma vsetko co haiku mat ma, cize je to haiku. Takze LEDACOS by si mal asi vysvetlit ty. To ci som pacal ci nie je mi jedno, tvoj nazor je tvoj nazor, je to subjektivny pocit. No z tvojej strany ziadne padne argumenty ze je to tak nezazneli. Teza moze byt napriklad ze Rajmund je pacal, ale ci je to pravda... Pauarta sa urcite vyjadri, jej ci jeho vyjadrenia sa ale snazia byt aspon poctive. Clovek si z nich nieco vie odniest, ci aspon reagovat ci sa myli alebo to vidi inak. Ty si si len rychlo pohladil ego a to hned dvakrat. Stoj si za tym, co napises, ale aspon napis nieco zmysluplne.

Rajmund
05. 02. 2010
Dát tip
Už proto, že svoji tezi bys měl zdůvodnit. Antitezí může být nepřeberně. Zeptej se také Pauarta, co říká, ať se debata rozvášní:-)

Rajmund
05. 02. 2010
Dát tip
Trvám na tom, co jsem napsal

shodo
05. 02. 2010
Dát tip
Rajmund No To sa asi ozval odbornik na haiku. To je ako kritika, nejaky argument mi tu chyba. MindCracer Co tak este trocha pouvazovat ci mas pravdu. Alebo pises co ta prve napadne?

Rajmund
04. 02. 2010
Dát tip
Jako haiku lze dnes označit ledacos. A plácalové toho dosytosti užívají.

A.H.
04. 02. 2010
Dát tip
Bože...

waldekke
04. 02. 2010
Dát tip
hm, dal bych tam to kráá čtyřikrát. Nějak by mi to tak lépe znělo, asi protože "v mraze rána" jsou také čtyři slabiky... tak snad "kra-kra, krá-kra". :o) Wal.

Petrusha
04. 02. 2010
Dát tip
ja fakt týmto haiku nerozumiem ..

baaba
03. 02. 2010
Dát tip
pro bratra pro havrana kráá kráá kráá T

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru