Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Budhistický mnich

24. 02. 2010
2
16
868

Proč západní civilizaci více zajímá východní náboženství a filozofie, a východní civilizace nezajímá vůbec nějaký Západ? Poněvadž jsme barbaři, kteří musí do kuřete píchat vidličkou, jak sám říkával prasynovec velkého Čingize, co když východní filozofie plná harmonického života a soužití s přírodou je tou správnou cestou? Co když se západní civilizace a tudíž celá civilizace kolem 2000 let pohybuje po špatné cestě?

Meditující budhistický mnich

žádný sex, žádný líh

ve všem vidí energii

řeší s klidem každou peripetii

zavřené oči, uvolněné tělo, v hlavě žádná myšlenka

nirvána je jeho platonická milenka

stále jí hledá, tápe po ní

dal by za ní i věž sloní

ale nic nemá

však dá

a nic neztratí

to však nevadí

je totiž meditující budhistický mnich

žádný sex, žádný líh.


16 názorů

plus:
je tam zlehýnka naťuknutý buddhismus
graficky báseň připomíná vázu

minus:
to ostatní

Hele nemáte tu na takovýhle bezduchý klábosení chat? Myslím, že k tomu kritika neslouží.

Sršáň
26. 02. 2010
Dát tip
Synáček : samozřejmě že sleduju informace o demografii vs. Islám. Usměvné je pak projít se v Bruselu "srdci" evropské unie kolik je tam muslimů. mimochodem mrkněte sem http://cs.wikipedia.org/wiki/K%C5%99es%C5%A5anstv%C3%AD_v_Asii#cite_note-2 V současnosti roste rychle počet křesťanů v Číně; některé odhady předpokládají, že kolem roku 2050 by Čína mohla mít druhou největší národní populaci křesťanů (po Spojených státech amerických. nebo Výrazný je podíl křesťanů v Jižní Koreji, kde již těsně převýšil počet stoupenců tradičního buddhismu

synáček
26. 02. 2010
Dát tip
Sršáň: Vidím, že jsi teoretik… Skutečnost je však taková, že současní západní politici, ale i duchovní, předpokládají, že k islamizaci Evropy dojde během padesáti let. (Vzhledem k současnému trendu). O něčem, jako je pokřesťanštění Asie jsem však prozatím neslyšel uvažovat nikoho… Rozhodně tomu (alespoň prozatím) nic nenasvědčuje.

Sršáň
26. 02. 2010
Dát tip
velká část Asie obdivuje důsledek protestantského směru někdy taky označovaného zkratkou WASP (white anglo sax protestant) Čína se označovala za říši středu a v určitém okamžiku se přestala zajímat o další svět a zaměřila se na sebe samou a to byl vlastně počátek konce. Proto byla amerika obsazena evropany. Raketovy nástup ekonomiky v americe byl posléze způsoben tzv. "odloženou spotřebou", přebytky kapitálu byly dále investovány. Dnes je to trochu amerika a evropa se zřekly cesty odložené spotřeby a doplatí na to. Mimochodem náboženství je u muslimou velkou brzdou pro rozvoj silného bankovního systemu, protože půjčování na úvěr je velký hřích.

synáček
26. 02. 2010
Dát tip
Sršáň: To Ti nikdo nebere, tvrdím jen, že pokud jde o toto konkrétní dílko, jsi mimo mísu. Jinak bys musel být opravdu přesvědčen o tom, že to, co celá asie (jak píšeš) obdivuje na západním způsobu života jsou právě křesťanské hodnoty. Sám jistě víš, že to tak není…

Sršáň
26. 02. 2010
Dát tip
synáček - chjo způsob života a životní styl je odvozen od náboženství.. i "ateististické" čechy stále vnímají desatero a křesťanské hodnoty.

synáček
26. 02. 2010
Dát tip
Sršáň: To, co jsi tu napsal, je sice všechno pravda, nicméně tento úhel pohledu neměl (dle mého soudu) autor na mysli, neboť hned v první větě píše o východním „náboženství a filozofii“. Ty naopak mluvíš o způsobu života, o životním stylu…

Sršáň
26. 02. 2010
Dát tip
Diana Předesílám že jsem nevěřící, ovšem náboženství mě zajímá. To co píšeš mají křesťané nebo židé samozřejmě vyřešené je to tzv. "volný den" židé mají volnou sobotu, křesťané neděli. To znamená že technologii "oddechu" mají taky vyřešenou.

Diana
26. 02. 2010
Dát tip
Sršáň - tak, přesně tak jsem to myslela, jen jsem to nedokázala tak dobře vyjádřit. Díky. Ale navíc si myslím, že jako protiváha činnosti je modlitba nebo meditace nenahraditelná.

Sršáň
26. 02. 2010
Dát tip
Celá asie obdivuje západní životní styl a pokud ne celá tak většina podívej se na Činu nebo Japonsko. Chovají se tak oblékají se tak a dokonce začínají slavit vánoce atd. Úspěch "západní" filozofie je dán aktivním přístup k životu s cílem dozvědět se něco, udělat něco. Tedy něco jako ve smyslu Bůh nám dal Zemi a teď se lidé ukažte co dokážete a navíc máte svobodnou vůli. Východní filozifie vede k meditacím a uzavíráním se do sebe tedy jakési apatii. Pokud vás to zajíma doporučuji nastudovat Maxe Webera http://cs.wikipedia.org/wiki/Max_Weber a třeba jeho dílo "Protestantská etika a duch kapitalismu"

jH
24. 02. 2010
Dát tip
to je tak špatný, že to málem nezachránil ani ten záviš dole, ty rýmy sou děsný, v textu se dopouštíš příšernýho množství arytmizujících chyb, který pak text rozrušej tak, že se /i přes svou krátkost/ prakticky nedá dočíst měl bych k tomu asi 2 miliony připomínek, ale dál budu už radši jen zenově mlčet

synáček
24. 02. 2010
Dát tip
Východ je pro západní populaci přitažlivý hlavně díky duchovnímu rozměru, který nám (již dávno) tak nějak chybí. Buddhismus je cesta, ale nenajdeš v něm odpovědi, které západního člověka zajímají, typu: kdo jsme, odkud a kam jdeme, co je to vesmír, jak vznikl, jak dlouho potrvá… Pro nás jsou tyto otázky dost důležité ale pro východ ne, proto jim vlastně nemáme co nabídnout.

Diana
24. 02. 2010
Dát tip
Já s tou myšlenkou moc nesouhlasím. Nic proti meditacím a nirváně - ve volném čase. Pokud by to však mělo být na plný úvazek, tak umře mnich hlady a sežerou ho blechy.

irem
24. 02. 2010
Dát tip
Tak existuje nějaká východní civilizace nebo je západní civiliyace celou civilizací? Filozofie (východní, západni, severní, ...) je jedna věc, životní praxe druhá. Pokud vím, harmonický život a soužití s přírodou je tady, stejně jako jinde, záležitostí spíše menšinovou. Nicméně historie dokládá, že o harmonii lze usilovat bez ohledu na geografickou polohu. k textu - ty rýmy tomu podle mého názoru neprospívají a obsahově by to také zasloužilo trochu víc pozornosti

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru