Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Můj dialog s premiérem

08. 03. 2010
0
0
328
Autor
peligrosa

Pro odlehčení.

Můj dialog s premiérem

 

 

Sedím v poloprázdné pražské kavárně a nervózně poklepávám nohou. Dopila jsem druhou kávu a modlím se, aby už konečně dorazil. Nechci čelit číšníkovu soucitnému pohledu a muset odpovídat na jeho „Dáte si ještě něco?“. Ano, čekám na pana premiéra. Bláhově jsem si myslela, že snad dorazí včas. Přemítám nad otázkami, které mu chci položit a netrpělivě koukám na hodinky. Měl tu být už téměř před hodinou. Doufám, že dorazí brzy, další káva a má nervozita by mě zcela jistě porazily.

Dorazil. S raketou a úsměvem na rtech. Předpokládám, že byl na tenise. Myšlenka, že na něho přes hodinu čekám, ho zřejmě nijak netížila, žádnou omluvu jsem si nevyslechla. Po několikaminutovém úvodu, kdo vlastně jsem a co po něm chci, jsem se začala ptát. Nedalo mi to a zeptala jsem se, jak se mu dnes hrálo. Pohlédl na sportovní tašku a raketu ležící pod stolem a odpověděl, že si namohl zápěstí u backhandu. Tenisovým termínům opravdu nerozumím, tak jsem radši přešla k tématu, kvůli kterému jsem tu byla. Politika. Než jsem se stačila nadechnout s „Prosím, omluvte mě na moment.“ odešel pan premiér na toaletu.

Bylo páteční odpoledne, na toto interview jsem měla vyhraněný určitý čas, který se krátil. I přes to, že jsem právě měla možnost hovořit s panem premiérem, jsem se těšila, až to skončí. Těšila jsem se na víkend, myšlenkami už jsem byla doma, ale mé tělo stále čekalo tady v kavárně. Tak jako čekáme my všichni, dokud politici něco neudělají. Hodně slov a málo činů. A když už na nějaký ten čin dojde, komu prospěje? Všichni slibují, ale vyplnění slibu je téměř zázrakem.

Dnes se mi potvrdilo mé mínění. „Omluvte mě na moment.“ byl další z mnoha nevyplněných slibů. Došlo na čin, který ale rozhodně nehrál v můj prospěch. Pan premiér se už z toalety nevrátil. Zdali utekl záchodovým okýnkem či podplatil číšníka, aby mu otevřel nouzový východ, nevím. Zbyla po něm jen jeho prokletá raketa, která mu údajně způsobila namožené zápěstí - pokud i tato věta z jeho úst nebyla jen čistá lež. Mé připravené otázky mi byly najednou k ničemu. Nedozvěděla jsem se, o co by se měl dokázat stát postarat. Nedostalo se mi rady, o co bych se jako občan měla postarat sama. Mohla jsem si jen domýšlet, jak se bude v pondělí tvářit šéf, až bude chtít tento rozhovor černý na bílém.

Byla jsem uražená a dotčená. Takto se chová muž, který má reprezentovat naši zemi? Je hodný své funkce, když „utíká z boje“ jako malý kluk? Jeho nerovné chování jsem opravdu nečekala. Kývla jsem na číšníka, zaplatila za své tři kávy a za nejdražší drink, který si objednal pan premiér několik minut před svým „útěkem“. Po dvou hodinách jsem z kavárny odcházela plná kofeinu a negativních názorů na naše politiky. Pokud mohu všechny aspoň trochu házet do stejného pytle, můžeme si „gratulovat“. Po dnešním odpoledni jsem opustila všechny své iluze a naděje, že „ty tam nahoře“ to s námi mohou myslet dobře. Nechtěla jsem kvůli jedné ovci odsuzovat celé stádo, ale nemohla jsem si pomoct. Došla jsem na tramvajovou zastávku a můj zrak utkvěl na billboardu hlásajícím „Myslím to upřímně.“. Musela jsem se zasmát. Můj zážitek nebyl najednou tak tíživý a mé ego se trochu vzpamatovalo. Řekla bych, že mé nepoložené otázky měly stejnou váhu jako kdyby zodpovězeny. Vždyť jakou váhu může mít lež?


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru