Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Úvodník od autora aleš-novák

18. 03. 2010
10
13
1280
Autor
slovoma

Vítěz 9. kola soutěže "Slovo má"

Vždycky jsem chtěl být bohémem. Záviděl jsem Máchovi jeho dvě křestní jména, záviděl jsem Davidu Černému jeho růžový tank. Od mateřské školky jsem se sice choval zdánlivě zcela nebohémsky, ve škole jsem ani jednou nepropadnul. Několik dvojek z chování v průběhu základky a jeden reparát v rámci průmyslovky mohlo něco naznačit, ale rodiče mě nechápali, nikdy jsem nedostal k Vánocům dlouhou šálu.
Teprve studium na vysoké otevřelo stavidla mého bohémství naplno. Mezi kamarády jsem byl oblíben, za pár piv jsem jim sepisoval odpovědi na seznamovací inzeráty. I se svou manželkou jsem se seznámil právě díky inzerátu v Mladém světě.
Manželstvím často bohémské období končí. Rozevlátost se jen těžko snáší s prací od šesti a splácením hypotéky. Mé máchovské já tedy přešlo do ilegality. Ale s příchodem internetu se otevřely nevídané obzory. Dobrouzdal jsem se až k domovu.
Ano, Písmák.cz je mým domovem. Záměrně vynechávám obvyklé spojení „druhým domovem“, protože za sklem monitoru je jen další z místností reálného domova. To sklo, přes které na mě koukáte, má velké výhody. Jste na návštěvě aniž o tom víte. Nijak se neomezujte, vejde se Vás sem spousta. Kávu vám sice nabídnu jen symbolicky, ale na druhou stranu, když si budete cítit otráveni, stačí jedno kliknutí a jsem pryč. A křestních jmen, na rozdíl od Máchy, tu můžu mít tolik, kolik jen budu chtít…


13 názorů

však už to znáš :o)

Ferry
10. 04. 2010
Dát tip
Čtu až dnes a ještě náhodou - pro mě nejlepší z úvodníků, snad, že se dokážu s každou větičkou ztotožnit... :) t*

Lakrov
22. 03. 2010
Dát tip
Hezký fejetonek. A jeden z mála úvodníků Písmáka, který se mi líbil. Je celkem výstižný, říkám si po dočtení posledního odstavce. Tip

šikovně

pavelpavel
19. 03. 2010
Dát tip
moc pěkně a krásně napsané...tohle je jako jaro co přišlo, takový mám pocit

Diana
19. 03. 2010
Dát tip
Je to výborný úvodník a sedí! Každá věta má své místo a žádná není zbytečná. Myslím, že většině z nás promlouvá z duše. T**********

Toscana
19. 03. 2010
Dát tip
Jak pravila avox: drzé čelo lepší poplužního dvora a je jedním z mnoha atributů bohéma. No, pokud ti ke správné dávce bohémství schází jen rozevlátá dlouhá šála, tak se pousiluju, abys ji ode mě o příštích Vánocích měl pod domácí ozdobenou koniferou... (ale radši mi ten slib připomeň někdy koncem léta, protože ten Němec už se zabydluje i v mojí hlavě). ;-) *t

avox
18. 03. 2010
Dát tip
uhodla jsem, ze dvou!!! ta skomnost tě šlechtí, ale nemůžeš být správný bohém - k tomu patří hrdé (drzé?) čelo a přemrštěné sebevědomí :-)))

Oldjerry
18. 03. 2010
Dát tip
Aleši - jsi kousek ! Takhle to cítím taky, ale tys to napsal a sakra dobře. Je tam vše a nekecáš.

děkuji porotě a všem ostatním pozůstalým...

slovoma
18. 03. 2010
Dát tip
Hodnocení poroty: Belgie: je sice taky nůďo, ale aspoň se to nechová tak křečovitě - za každou cenu musím pobavit nebo aspoň zaujmout - takže upřednostňuju tohle. Pišta_Hufnágl: Výrazně lepší. Nic, co by mě zvedlo ze židle, ale neurazí. Poněkud omšelá myšlenka je pojata vcelku svěžím způsobem. Navrch těm slovům o manželství a hypotéce a podobně až bolestně rozumím :) Doporučuji přijmout k otištění. Vaud: Prvni misto sice pri dvou prispevcich tolik nevynikne, ale tohle je prikladny uvodnik. Armin Tamzarrian: Pořád jsem čekal, kdy se vyprávění zadrhne, kdy přijde nějaká vyloženě zbytečná věta, nebo slovo. Ale nepřišlo. Myšlenkově sice nikterak bohaté, ale stylisticky konzistentní, příjemné vyprávění s trochou příjemného humoru. Toto místo na hlavní straně rozhodně má. Jiří Staněk: První bude ten /druhej,/ protože víc se mi líbí ten/ první,/ nota bene výraz lozit může napsat jenom Moravák. Tak jsem to takhle obrátil, lehce góngoristicky. Ale jsou zhruba stejně dobře napsané, ten druhý se mi jeví vyzrálejší, protože ho napsal starší autor, ale ten první mi mluví víc z duše, má pravdu, balit holky ovšem... nebo se dokonce ženit na inzerát v Mladém Světě, obojí špatná řešení.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru