Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Intelektuál

22. 03. 2010
2
4
514
Autor
gottkarl

Intelektuál

 

Tři minuty na východ od poblití. A to den teprve začíná. Časté abstinence, kterým se poslední měsíce z důvodu finanční nouze nedobrovolně podřizuji, způsobují moji psychickou nevyrovnanost a návaly splínu. Taky bych potřeboval vykouřit a na oplátku zase cítit pachuť dámského klínu na svých chuťových pohárcích. Dekadentně nihilistickým postojem ke světu, který se ještě zintenzivnil nepřiměřeně dlouhou zimou, však od sebe vědomě odpuzuji všechny pipiny, jejichž IQ se nepřibližuje sto třiceti. Žádná holka mi ještě neřekla, že vypadám jako James Dean, ale dost z nich: jsi arogantní. Jo, vím to.

Ještě, že včera začalo jaro. Momentální nálada tomu sice nenapovídá, ale jsem opravdu rád. Pití točenýho vína v parku, petangue a hlavně práce. Krumpáče a lopaty, tak si můžeme říkat my, studenti humanitních oborů, na byt, stravu a kořalku vydělávající si v zákopech určených bazénům pro burgeois, v kamenolomech hledající placaté šutry pro „přírodní“ jezírka, u míchačky snažící se trefit poměr vody a vápna pro „sušší“ beton určený na tak zvané dekorativní zídky. Kolik hodin jsme v jámě s přáteli prodebatovali o Foucaultovi, Lawrenci Durrelovi, Marcelu Duchampovi, vídeňském akcionalismu, obranné strategii Sparty (té fotbalové), ale také o kvalitě kriminálů v Německu, či jak se řekne poštěváček slovinsky (ščegetavček). Kolik z nás utápí svůj možný „potenciál“ s lopatou v ruce, nás skutečných milovníků Holana a Březiny, lidí, co dokážeme vyčasovat praslovanské verbum *jebati v duálu imperfekta1, čtenářů Fromma, Dostojevského, Jorge Borgese, ti, kteří výrazy Katzenjammer a Genosse dokáží vyskloňovat v deseti jazycích (umožňuje-li to gramatika dané řeči), pro něž je strukturalismus již vyčerpaným a překonaným -ismem a pomalu přičichávají k post- odnoži tohoto viru.

Viděls Idioty?, Nepůjdeš na Zuby Nehty?, Aspoň na pivo... – Nepůjdu, kurva! Mám v kapse slabý kilo a tak se nemůžu svézt ani tramvají. Oblomov by v takové situaci pil čaj, Raskolnikov by taky, ale navíc by šel zabít starou šejdířku, Sartrův hrdina by se postavil na balkón a střílel do lidí. To poslední dělám imaginárně já. Proč? Prostě mne ta představa baví. Šedesát roků zpátky bych za to dostal patnáct roků v dolech, dneska bohužel ani papíry na hlavu.

1 jebaachově, jebaašeta, jebaašeta


4 názory

reka
24. 03. 2010
Dát tip
Povídka to není, ale jako typová charakteristika a satira to je docela dobré. Možná to pro mě fungovalo, protože jsem i nějaké věci poznával, např. citaci od Psích vojáků anebo poštěváček slovinsky. I když některé věci se mi zase vůbec nezdají, např. to, že by studenti humanitních oborů tak masově pracovali manuálně. Teď vezmi tenhle typ a napiš o něm nějakou (komickou) povídku.

Prosecký
23. 03. 2010
Dát tip
Nejednotný styl. Vlastně to ani není povídka. Jaká je linka díla? A pointa? Jestli studuješ filologii, mohl jsi ji více využít. Proč by to třeba měl být duál? A proč imperfectum? Na počet citovaných autorů připadá příliš malý počet nějakých myšlenek. Ale bude dobré, abys pokračoval. Povzbuzovací tip, Gotte!

Winter
22. 03. 2010
Dát tip
Roztříštěné, jazykově těžkopádné, k některým větám jsem se vracel třikrát. Krom toho mi ohromný problém určit pozice vypravěče a autora.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru