Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Hloupý Honza

02. 04. 2010
5
13
1376
Autor
FAE BOMB

 

Bylo krátce před polednem. Hloupého Honzu cosi probudilo. "Mámo, běž se podívat, co se děje!" přikázal. Matka vyšla z domu. Po chvíli se vrátila.

"Královský bubeník právě vybubnoval, že se v království usídlil zlý drak. Chce sežrat královskou dceru v den jejích osmnáctých narozenin. Kdo draka zabije, dostane ruku princezny a půl království k tomu!" informovala suše.

"Připrav mi uzlík s buchtami, já se o to pokusím!"

Matka neříkala nic. Byla si jistá, že se její syn brzo vrátí. Za celý život nedošel dál, jak na dvorek na záchod. Sbalila tedy pekáč buchet a popřála mu hodně štěstí. Hloupý Honza se vydal na cestu. Po několika mílích měl buchty už skoro snědené. Zbývala mu poslední...

"Honzíku, rozděl se se mnou!" pravil jakýsi stařík sedící na rozcestí. Honza poznal příležitost. Během dlouhých nocí, kdy nemohl spát, protože spal přes den, mu matka vyprávěla pohádky, takže v tomto žebrákovi okamžitě rozeznal kouzelného dědečka. Rozdělil se tedy.

"Jseš hodný!" pravil děda. "Za odměnu ti dám nějakou kouzelnou věc" řekl. Vysypal brašnu od "gasmasky" a dal Honzovi vybrat. Ubrousek, měšec, hrnek, jakási olistovaná kniha, hřeben, píšťalka a další věci. Honza měl hned jasno. Vybral si hrnek.

"Vybral sis moudře", pravil onen dobrý člověk. "Hrnečku vař!" rozkázal. V hrnku se okamžitě začala vařit kaše. "Hrnečku, dost!" Kaše se vařit přestala.

"Pochopil's...?"

"Jasně!"

"Tak tady k tomu máš ještě lžíci! Ta už kouzelná neni, ale aspoň to budeš mít čim jíst..." Děda zmizel a Honza za soustavného vaření a ujídání kaše kráčel směrem k zámku.

Stráže ho ochotně pustily dovnitř. Všichni princové už dávno zmizeli a ani nikdo z chudiny nejevil zájem princeznu zachránit. Po zběžném prošacování na zbraně se tedy dostal až před krále.

"Čehož žádáš?" otázal se král.

"Přišel jsem zachránit princeznu!"

"Co k tomu potřebuješ...?" zeptal se panovník jakoby nacvičeně.

"Několik měšců a kobercovku" odpověděl Honza.

"Několik měšců dukátů...?!" V králově hlase bylo znát podezření...

"Prázdnejch!"

"A dál...?"

"Jeden dukát."

Král se podíval na komořího. Ten se uklonil a odešel. Po chvíli přinesl vše požadované. Králi sice nebylo jasné, na co ty věci budou, ale bylo mu to celkem jedno. V duchu už plánoval pohřeb nestrávených zbytků své dcery. Honza chvatně opustil zámek.

Cestou navštívil obchodníka se smíšeným zbožím a peníze vrácené ve stříbře a mědi ihned projedl a propil v nejbližší hospodě. Pak pokračoval v cestě k dračí sluji. Skryl se v křoví, poslouchal a pozoroval okolí. Když nic nezaregistroval, začal se maskován větvičkami plížit blíže. Na nějakých třicet sáhů od sluje opět zkontroloval své okolí, přimáčknut k zemi. Nic se nedělo.  Vytáhl tedy kouzelný hrníček a omotal ho lepící páskou na koberce. Naposledy zkontroloval okolí. Všude byl klid. Zařval tedy: "Hrníčku, vař!!!", urval zuby ucho od hrnku a vhodil ho do jeskyně.

Vchod do sluje se okamžitě zavařil kaší. "Jo!" zvolal Honza a udělal gesto rukou zaťatou v pěst. "Chcípni, parchante!!!" Pak pomalu vyšel ze křoví, aby si prohlédl dílo zkázy. Kaše zavařila vchod do sluje. Svou konzistencí a chutí připomínala montážní pěnu k těsnění plastových oken. Tím se ta bestie určitě zadusí...

Nad hlavou mu přelétl stín. Vytušil nebezpečí... Měl pravdu! Jeho instinkt ho varoval správně. Před jeskyní přistál drak. V době útoku zrovna nebyl ve sluji, odletěl se někam vychcat. Pohled z očí do šesti očí... Honza se pokusil o nemožné. Dal se na útěk...

Drak se ani neobtěžoval vzlétnout. Líným krokem Honzu došel, rozerval ho na kusy a sežral. "Blbče!" pomyslel si.

 

*****

Do půl hodiny se ukázalo, kdo je tu vlastně blbec... Drak dostal průjem, začal zvracet a spustila se mu krev z nosu. O chvíli později se svíjel na zemi ve strašlivých křečích a nemohl popadnout dech. Do hodiny bylo po něm. Honza měl totiž i plán "B". Kapsy měl nacpané koženými měšci s chloridem rtuťnatým, jedním z nejsilnějších anorganických jedů. Dříve se používal k hubení hlodavců, impregnaci dřeva proti hnilobě a k moření osiva. Jak Honza věděl, že je tato látka jedovatá? Matka mu totiž přísně zakázala jíst zrní z plechovky na podlaze kadibudky, neboť je to otrávená nástraha určená k likvidaci potkanů. On však neuposlechl, několik zrníček snědl a posral se. Vlastně měl štěstí, že koncentrace účinné látky byla tak nízká...

A všichni žili šťastně, až do smrti. Vyjma krále a princezny. Král byl kvůli ekonomické krizi způsobené svojí rozhazovačností nucen vyhlásit státní bankrot a po následném povstání skončil v uranových dolech. Princezna se po celý zbytek života živila pouze příležitostnou prací a zemřela jako stará panna, protože jí pro její třídní původ nikdo nechtěl...

 

 


13 názorů

FAE BOMB
10. 04. 2010
Dát tip
Představu mám jen vo vobsahu, forma je podle intuice. Tvůj názor ale beru.

FAE BOMB
10. 04. 2010
Dát tip
Třeba takovej Drda hodně často používal holý věty. Nejvíc pak třeba v souboru povídek "Němá barikáda". Možná mě to inspirovalo... Obecně ano. Dlouhej úsek "totálně vo ničem" snad ale tady ani jinde nemám. Na to samozřejmě dávám bacha. Nejsem na Písmáku ani rok a předtim jsem nepsal, takže se pořát učim. Pokud do několika let nevypukne světová válka a pořád tu budu, tak už to bude taky lepší...

FAE BOMB
10. 04. 2010
Dát tip
Alespoň v základu se snažim držet originálu, tak jak ho každej zná. Pak si jedu po svý lajně. Nechci vidět tvůj komentář na další pohádku, kde jsem některý pasáže "sprostě" zkopíroval z originálu. Některé pohádky jsou "notoricky známé" a origoš pasáže jsou tam použity něco jako hlášky typu "kolik třešní, tolik višní". Krátký věty intuitivně používám tam, kde chci stručně popsat prostředí, situaci, atd. a nechci se moc vykecávat, případně tam, kde děj má mít spád. Dlouhý souvětí pak nechávám na už rozběhnutej děj v známym prostředí, pokud se zatim nic zajímavýho ještě neděje. Když tě chytnou policajti a jseš podezřelej, tak tě asi prošacujou, jestli u sebe nemáš zbraň. Nevim, co je na tý formulaci špatně... Ano, koupil tam jed. Až ke konci se dozvíme, na co potřeboval ty pytlíky a dukát. Pochopitelně jsem nemoh ještě před útokem informovat čtenáře, co si tam koupil. Pak bych zkazil pointu. Dík za kritiku.

Chlorid rtuťnatý, to si musím zapamatovat. Až budu mít draka...

avox
02. 04. 2010
Dát tip
to víš, pozitivní přístup - všechno zlé je pro něco dobré :-))

FAE BOMB
02. 04. 2010
Dát tip
avox: Dobrej komentář! :-)

avox
02. 04. 2010
Dát tip
Být sežrán najednou je furt lepší, než zdědit půlku státního dluhu a až do smrti makat v uranových dolech... ale dětem bych to nečetla, to ne...

zajímavé je, že americké pohádky končí slovy "...a žili šťastně až do smrti..." a české "...zazvonil zvonec, pohádky je konec..." :o)

baaba
02. 04. 2010
Dát tip
:)))) alespoň ta remíza Aleš má pravdu:O)))

konečně pohádka, kde dobro jen remizovalo...

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru