Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

PIVO

26. 10. 2001
0
0
659
Autor
Hery

 Zajdu ještě do hospody

 a dám si ještě sklinku sody.

 

 Myslíte si, že vás valím?

 Správně, dyť já pořád kalím.

 

 Asi je to pro vás šok,

 ale já fakt miluju ten žlutej mok.

 

 Myslíte si, že jsu zkalená?

 Tak tyhle slova jsou fakt uvalená.

 

 Mám jen dobrou náladu,

 odstranila jsem totiž závadu.

 Přede mnou už pivo stojí,

 myšlenky se v hlavě rojí.

 Cítím, jak mi rostou kozy,

 za chvilku budou jak dva vozy.

 

 To pivo je má šperkovnice

 a budu ho pít čím dál více.

 

 

    


Cavalera
04. 11. 2001
Dát tip
aha ... je ... teda neaha .. ješiž .. já nic nevím:-)))

Cavalera: Uááh, toho 2.11. musel psát 3lob, já byla pryč! Asi se omylem lognul jako já... :)

Jjejda dyk to je děsně milý a průzračný a bleděmodrý: cavo, ty sexisto, monty to posrala, že šla do tech redaktorúch - tak esli seš kámoš (jako že seš) nech ji f tom trošku vybahˇˇnat ...

Cavalera
02. 11. 2001
Dát tip
Monty: .. co blbneš .. já a sexista? Jak jsi na takovou věc mohla přijít? .. Kdyby bylo po mém, zavedl bych v zemi krále Václava přísný celibát:_-))) Hele, Ty jsi tuhle žlutou kritiku psala pod vlivem svého redaktorství? A kruciš, no to jsi to teda vzala sakra vážně:-))) .. I Ty funkcionářko, že Ty chceš být do roka a do dne šéfredaktorem?.-))))) ... No vybahňat .. hele, až budeš dost vybahněná, kačenko jedna, tak já na Tebe zavolám, ju?:-)) .. Půjdem to bahníčko spláchnout:-))

Cavalera
01. 11. 2001
Dát tip
Monty:-))

clovrdik
01. 11. 2001
Dát tip
:-))))) báseň taková nic moc, ale komentář Monty zasluhuje potlesk :-)))))

Taková normální blbůstka... nevím, jak si autor(ka) představuje hlubší kritiku... že by? (viz) V první sloce nás autor informuje o své intimní potřebě, tzn. žízni. Verš ruší opakování slova "ještě", v druhém řádku by mohl být klidně nahrazen výrazem "tam" - tj. v hospodě. Druhá sloka překvapivě sděluje čtenáři, že byl první slokou mystifikován, neboť autor není rozhodně příznivcem nealkoholických nápojů - pokud ovšem "kalením" nemá na mysli úpravu ocele (srov. např. klasické dílo sovětské realistické školy "Jak se kalila ocel" /Kak zakaljala stal/). Je-li autor zaměstnán v těžkém průmyslu, pak je jeho náklonnost k pěnivému moku ještě pochopitelnější, neboť při práci v železárnách vyschne v hrdle každému. Třetí sloka nás v kostce seznamuje s tím, že autor pije světlé a pravděpodobně nepříliš kvalitní pivo, jaké by protřelý pivař nejspíše označil termínem "chcánky"; řízný chmelův mok samozřejmě není žlutý, leda v očích osoby, stižené daltonismem. Sloka čtvrtá je plná slangové imaginace (Morava?); čtenáře jistě zarazí fakt, že člověk, použivající termínu "jsu" pije také něco jiného než víno. Autor dobře pracuje s momentem překvapení, neboť i výše uvedený odkaz na žlutý mok spíše asociuje nějaké to Chardonnay či Chablis (doufám, že mne bodří Moravané za mou náklonnost k francouzským vínům neukamenují). Pátá sloka je obsahově nejzajímavější a nejnosnější; autor nám prozrazuje, že je během pobytu v hospodinci dobře naladěn a má mnoho myšlének - zmínka o kozách je poněkud ambivalentní, neboť čtenář si nemůže být jist, zda je autor pohlaví ženského a má tedy na mysli své "ducpartie", nebo chovatelem koz, které napájí pivem, aby dorostly do nadměrné velikosti a on tak slidil uznání na chovatelských soutěžích. Poslední sloka je pak autorovým osobním vyznáním chmelovině a příslibem, že se od něj v budoucnu dočkáme dalších poetických skvostů.

Třetí řádek od konce: "sklidil", selbstverständlich.

JayJay1
26. 10. 2001
Dát tip
Zajímavé. Občas mívám i tytéž pocity (až na ty kozy...)

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru