Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Rozmazaný čas

05. 04. 2010
4
19
1276

velikonoční queer příběh

 

Dnes jsem prodal na Aukru budík. Nepotřeboval jsem ho. Pořád tikal a tím mne akorát rušil. Přemýšlím, co udělám s utrženými penězi. Loupu banán od šťopky a krmím svou fantazii představami. Je to skvělý pocit.

Když mi dali jako všem na výběr mezi snížením mzdy a výpovědí, zvolil jsem odchod jako jediný. A všem jsem se smál: "Já se nenechám oblbnout nějakejma kecama o krizi, já ne." Tak jsem odešel a když jsem doslechl o tom troubovi, který nastoupil na mojí pozici, vážně jsem se bavil. Umět marketing, to chce zkušenosti, to žádná škola nenaučí. Tahle škodolibost mne ale brzy přešla. Nikde mne nechtěli vzít. Průmyslovka jim asi nebyla dost nóbl. A praxe? Ty šmejdi mne brali za zrádce, nedávali na mne pozitivní reference. Byl jsem vyřízený.

Tak jsem začal koukat na filmy. Viděl jsem desítky, možná stovky filmů a začal jsem machrovat na netu. Udělal jsem si na těch diskusích jméno a zase jsem něco znamenal. Jenže všední dny s víkendy sdílely jednu tvář. Když středa se neliší od soboty, čas neběží. Život pak stojí na místě a jediným důkaz plynoucího času je klesající zůstatek sporožirového účtu. Dost smutný čtení. Nerad bych pustil nájem a vracel se k rodičům. Tam si připadám  jak v žaláři. Ještě, že se mi podařilo potkat Michala. Konečně nějaký jasný bod v mém časoprázdnu.

Michal mi má dnes volat, nemohu se dočkat. Je bez práce o půl roku déle a mne učí, jak s tím žít, jak se s tím vyrovnat. Někdy si říkám, zda je správným učitelem. Žít bez práce se musí umět, jinak jste zralý na psychiatra, ale nebylo lepší si najít práci? Miluju Michala, tak to tolik nepotřebuji řešit. Spíš dumám nad tím, zda stojí o mne. Párkrát jsem spolu spali, ale co to znamená v dnešní době. Chtěl bych mu navrhnout, jestli bychom nemohli bydlet spolu. Hodně bychom ušetřili a ještě bychom mohli prodat část vybavení bytu. Známe se bohužel krátce, ale situace mne nutí riskovat.

Večer sedíme U Sadu a rozebíráme s Michalem Duškovy výroky o gay mafii v Českých drahách. Michal se chlubí novou flanelkou koupenou u Vietnamců. Je to totální módní fail, ale nikdo z nás nemá prachy na pořádný ohoz. Navíc Michal se obecně obléká hrozně. Závěrečný maraton panáků může za to, že nakonec každý odchází spát do své postele. Dnes by z toho nic nebylo. Ráno se probouzím a znovu nevím, jak pojmenovat začínající den. Po ulicích chodí koledníci,  je velikonční pondělí.


19 názorů

Přijde mi, že na to, jak je to krátké je tam moc motivů - nezaměstnanost, cesta zla (jak "tomu" s kamarádem, který je na cestě zla říkáme:D) a ztracenost v čase, nic pořádně rozvedené. Soustředila bych se na jednu věc, takhle to potom opravdu působí, že je ten text "o ničem". Přitom to není špatně napsané.

reka
06. 09. 2010
Dát tip
Tohle neni spatny. Docela dobre to vytvori naladu. Je tam par slusnych postrehu (to, co vypsal Adrianne, ale i ten odstavec o filmech je dobry, sedne mi to k tomu, dokazu si predstavit, ze by to tenhle chlapik presne delal). Asi by me zajimalo, jak tohle funguje v povidce. "My z baru..." se mi nelibilo, myslim, ze jsem i napsal proc, ale jsem zvedavy na tvoje dalsi veci.

no to taky musíš číst novější dílo "My z baru Hrubá nekázeň" (tohle je jenom taková rozcvička)

.duke.
19. 04. 2010
Dát tip
Hele, to je dobrej text. Na tenhle pošahanej server až moc dobrej. Piš dál, obsah je dobrej, styl docela ujde. Mně je úplně jedno, jestli začneš budíkem a skončíš nevím čím. To je úplně jedno. Většinu individuí zde dobrej text nikdy neosloví. Jak říkám, pošahanej server.

Musím v podstatě souhlasit s Mattim. Ale s tím šokování byl bych opatrný. Myslím, že senzacechtivost současného umění, je dost slepá ulička a někdy se tím zastírají ostatní nedostatky díla. Mou napsaný příběh je fádní. Nedávno jsem viděl v bedně český film "Děti noci" vyprávějící podle mne také fádní příběh a mne se to líbilo. Rád bych byl, kdyby se mi podařilo zapracovat na té formě vyprávění a dostat do svých příběhů zajímavý pohled. Jinak ten příběh se mi nestal, jsou to z části vytrhané příhody, které se skutečně staly jiným lidem, plus fikce.

Matti
13. 04. 2010
Dát tip
Nechci, nemohu a netroufám si hodnotit Tvůj život. Bezesporu je neméně pestrý jako každého z nás. Ale mám-li teoretizovat o výše zmíněném textu, jde (dle mého chabého úsudku) obsahově o věc zcela fádní. Byť pro Tebe třebas citově osobní. Každý vnímáme jinak... Obecně - homosexualita sama o sobě už našince (alespoň ty průměrně vyvinuté) nešokuje. Jasně, literatura nemusí šokovat. To dovedou jen Ti vyjimečně obdaření. (Steinbeck v závěru knihy Hrozny hněvu.)Úspěchem je zaujmout. Formou vyprávění, neobvyklým pohledem, tématem, rytmikou, spádem, atp. Někdy stačí když se povede jen několik prvků. Však to znáš - jestli čteš... Tento Tvůj text však mnoho z toho nenabízí... (Promiň - nenabízí nic z toho.) Všichni se tu o něco snažíme. To je samo o sobě hodnotou. Pracujeme na sobě, ovlivňujeme se, učíme se jeden od druhého i každá kritika má svůj smysl. Byť třeba pochází jen od nás mnohých "neumětelů"... Všichni se vyvíjíme a někam spějem. Věřím, že mnozí nepíšem pro druhé. Zkrátka nám to dělá dobře. To, že tady své výplody presentujem, je nám možná mnohým jen zajímavou příležitostí nezaujaté kritiky. (Mno, měl bych psát za sebe...) Nenech se odradit. Piš. Smysl to má. Pokud ne pro Tebe, ve čtenáři ho nehledej. Pokud ho najde čtenář v Tobě dříve než Ty sám, jsi literární Bůh, ojedinělý a ku slávě předurčený. :-) Matti

Různí lidé vedou různé životy. Třeba to, co ty tady označuješ za příběh ze života, přijde jinému člověku jako něco totálně mimo mísu.

Řekl bych to jinak: jen velcí literární mistři dokážou z nejnudnějšího příběhu vytvořit výbornou knihu. Já tuhle storku chápu jako takové rozepsání, sám jsem byl překvapen, jak mi to šlo od ruky. Jinak mám slíbený od jednoho transexuálního prostituta jeho životní příběh, který podle mne rozhodně nebude obyčejný. S tím klamem máš samozřejmě pravdu. Na druhou stranu je pravda, že hledám nějakou knihu z české současnosti a nic nenacházím kromě červené knihovny.

No nevím. Mne se to v podstatě líbí a kdyby mi někdo dal nějaký odkaz na podobnou literaturu, byl bych si ji rád přečetl, protože momentálně nemám co číst. Já tedy nejvíc pochybuju o kvalitách svého literárního jazyka. Příběh jako takový mi přijde dostatečný, i když věřím, že příliš netáhne. Navíc si myslím, že pokud má být příběh ze života, tak přeci musí tak trochu vypadat jako z něčího deníku. Možná je problém ta ICH-forma. Byla by lepší ER-forma? Prosím, poraďte.

Matti
10. 04. 2010
Dát tip
Nudné. Jako by jsi prostě opsal kousek z deníčku... Za pozastavení snad stojí jen vztah homosexuál - velikonoce... Jinak nijak myšlenkově závratné...

neroušek
05. 04. 2010
Dát tip
Výborné.Formou i obsahem.Přesně na spoušti života.******

papouch
05. 04. 2010
Dát tip
o ničem

CABRÓN
05. 04. 2010
Dát tip
píšeš docela dobře, ale téma jak od haliny

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru